Το Κρεματόριο - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Το Κρεματόριο

The Cremator

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1969
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τσεχία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιουράι Χερτς
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Λάντισλαβ Φουκς, Γιουράι Χερτς
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρούντολφ Χρουσίνσκι, Βλάστα Χραμόστοβα, Γιάνα Στέχνοβα , Μίλος Βόγκνικ, Ζόρα Μποσίνοβα , Ίτζα Πράχαρ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στάνισλαβ Μιλότα
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ζντένεκ Λίσκα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: New Star
    Το Κρεματόριο

Ένας ριψοκίνδυνος συνδυασμός μακάβριας κωμωδίας, μηδενισμού και πολιτικού τρόμου γύρω από τις παρανοϊκές ιδέες ενός ιδιοκτήτη κρεματορίου στη γερμανοκρατούμενη Τσεχία που πιστεύει ότι είναι ο εντεταλμένος του Θεού για να εξαγνίσει τον κόσμο από τη διαφθορά.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ένας ευσυνείδητος ιδιοκτήτης κρεματορίου έρχεται σε επαφή με το Κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και νομοτελειακά τροποποιεί τις εργασίες του προς όφελος του επερχόμενου ολέθρου. Από τις παραμελημένες και σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθείσες στιγμές του Νέου Κύματος, ο «Αποτεφρωτής» ξεκίνησε να φτιάχνεται με την ελευθερία της «Άνοιξης» και ολοκληρώθηκε με το πυροβόλο στον κρόταφο καθώς τα σοβιετικά άρματα κατελάμβαναν τους δρόμους της Πράγας.

Όχι τυχαία το έργο κόπηκε από τη Μόσχα, άλλωστε το «Κόμμα» διατηρεί αντικαθεστωτικά διττή σημασία μέσα στο έργο. Πρόκειται όμως για έναν εξπρεσιονιστικό τυφώνα ταινίας, έναν γκροτέσκ εφιάλτη που μιλά για την ευθύβολη μετάλλαξη του «κανονικού» σε εγκληματικό υπερόπλο. Ο Κόπφρκινγκλ τον οποίο υποδύεται ο Ρούντολφ Χρουσίνσκι είναι ένας από τους ανατριχιαστικότερους «κακούς» στην ιστορία του σινεμά, ένα μονότονα μελίρρυτο τέρας που μετασχηματίζει το έργο από βαριά αλληγορία σε αναπόδραστο ανθρωπολογικό τρόμο. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Κρεματόριο
  • Το Κρεματόριο