Ο Άνθρωπος Ελέφαντας - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ο Άνθρωπος Ελέφαντας

The Elephant Man

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1980
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Λιντς
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Κριστόφ Ντε Βόρε, Ντέιβιντ Λιντς, Έρικ Μπέργκρεν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Άντονι Χόπκινς, Τζον Χερτ, Αν Μπάνκροφτ, Τζον Γκίλγκαντ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φρέντι Φράνσις
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζον Μόρις
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO Films Ο Άνθρωπος Ελέφαντας

Σε επανέκδοση ο καλλιτεχνικός και εισπρακτικός θρίαμβος των 8 υποψηφιοτήτων στα Όσκαρ που έκανε το όνομα του Λιντς γνωστό σε ένα ευρύ κοινό, απογείωσε την κινηματογραφική του καριέρα και τον βοήθησε να βρει παγκόσμια καταξίωση.

Από τον Λουκά Κατσίκα

 

Δύσκολο να φανταστεί κανείς τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο διάσημος κωμικός Μελ Μπρουκς όταν, αναλαμβάνοντας χρέη παραγωγού στην κινηματογραφική μεταχείριση της αληθινής ιστορίας του «Ανθρωπου Ελέφαντα», αποφάσιζε να εμπιστευτεί σκηνοθετικά έναν άγνωστο και άκρως εκκεντρικό δημιουργό, η μοναδική ταινία του οποίου παρέμενε ως τότε το (δίχως όμοιό του εκείνη την εποχή) «Eraserhead». Προφανώς ο Μπρουκς υπήρξε διορατικός και ευφυής, αναγνωρίζοντας στον Λιντς ένα ασυνήθιστο ταλέντο και ανοίγοντάς του έτσι το δρόμο για την καριέρα που όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.  

Σε αντάλλαγμα για την εύνοια που του έδειξε ο παραγωγός, ο 35χρονος τότε σκηνοθέτης του χάρισε μια από τις ωραιότερες δημιουργίες της δεκαετίας του '80. Η αληθινή περίπτωση του φρικτά παραμορφωμένου Τζον Μέρικ (τον υποδύεται πίσω από βαρύ και επίπονο μακιγιάζ ο Τζον Χερτ, διαπερνώντας με τη μοναδική ερμηνεία του την γκροτέσκα μάσκα του μέικ απ), και της θλιβερής σύντομης ζωής του σε μια βικτωριανή Αγγλία η οποία αντιμετωπίζει την διαφορετικότητά του με τον πλέον βάναυσο τρόπο, έδινε άφθονες αφορμές στον Λιντς για να επεξεργαστεί, έναντι γενναιόδωρου προϋπολογισμού, κάποιες από τις ιδέες που είχε πρωτοσυστήσει με το «Eraserhead»: το ανθρώπινο στοιχείο κόντρα σε ένα βιομηχανικά διαβρωμένο περιβάλλον, τους αναπάντεχους εφιάλτες που κρύβει η καθημερινή, φυσιολογική ζωή, την δυσμορφία και το αλλόκοτο ως πυξίδες για την κατανόηση μιας ενδότερης αλήθειας και τη μαγεία του σύμπαντος της νύχτας, είτε αυτή αντανακλάται στη μαυρόασπρη φωτογραφία είτε περιβάλλει ολοκληρωτικά τους ήρωες. 

Συγκινητικό με ένα τρόπο στον οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί

Στον «Ανθρωπο Ελέφαντα» ο Λιντς αφήνει να διαφανεί, παρ' όλα αυτά, μια συναισθηματική και άκρως ουμανιστική πλευρά την οποία στο εξής μόνο σποραδικά θα αποκάλυπτε στις ταινίες του. Με τη βοήθεια αυτής παίρνει τον θεατή από το χέρι για ένα αποκαλυπτικό ταξίδι που ξεκινά από την αποστροφή και την κλινική περιέργεια για να κορυφωθεί στη συμπόνοια, την κατανόηση και την δονούμενη συμπάθεια.  

Συγκινητικό με ένα τρόπο στον οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί, το πρώτο mainstream δημιούργημα του Λιντς θα μπορούσε να έφερε κάλλιστα την υπογραφή ενός βετεράνου και φτασμένου σκηνοθέτη, έτσι απαράμιλλα και όλο αυτοπεποίθηση φτιαγμένο όπως είναι. Ο Λιντς είχε αυτή την ικανότητα μέσα του, όμως ένιωθε ανέκαθεν να τον ελκύει η σαγήνη του παράδοξου και η επαφή με έναν υποσυνείδητο κόσμο, τα τηλεγραφήματα του οποίου θα μετέτρεπε αργότερα σε σινεμά. Ο «Ανθρωπος Ελέφαντας» ανήκει σαφέστατα σε αυτό τον κόσμο, αν και το μάθημα που αντλεί κανείς από το φιλμ δεν είναι ζοφερό και πολιτισμικά σοκαριστικό, όπως στα επόμενα φιλμ του, αλλά μια αδιάσειστη  εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη δυνατότητά της να υπερνικά ακόμη και την διαρκή τυραννία της εξωτερικής εμφάνισης.   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Άνθρωπος Ελέφαντας
  • Ο Άνθρωπος Ελέφαντας