Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι

Winnie the Pooh: Blood and Honey

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2023
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ην.Βασίλειο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρις Φρέικ-Γουότερφιλντ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρις Φρέικ-Γουότερφιλντ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νικολάι Λέον, Κρεγκ Ντέιβιντ Ντόουσετ, Κρις Κορντέλ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βινς Νάιτ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Άντριου Σκοτ Μπελ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 84'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Neo Films
    Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι

Ξεχάστε το Γουίνι το Αρκουδάκι που ξέρατε. Πλέον ο λατρεμένος ήρωας μικρών και μεγάλων μας σιχάθηκε όλους κι έχει ορκιστεί να ξεπαστρέψει την ανθρωπότητα. Γουίνι ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου.

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της φυγής του Κρίστοφερ Ρόμπιν από το «Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων» και του ζοφερού παρόντος, ο Γουίνι και οι φίλοι του βίωσαν το λιμό και την πλήρη εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα το φίνο παρεάκι τους να μαραζώσει. Μια μέρα η πείνα τους οδήγησε να φάνε το Γκαρή, λυτρώνοντας τον ενδεχομένως από το να δει τελειωμένη την ταινία. Το γεγονός τους μετέτρεψε σε αιμοσταγή κτήνη που ορκίστηκαν να ξεκάνουν την ανθρωπότητα.

Αν αναρωτιέστε γιατί μόνο ο «Γουίνι το Αρκουδάκι» κι ο «Πίγκλετ το Γουρουνάκι» κι όχι οι υπόλοιποι, η απάντηση είναι επειδή τα πνευματικά δικαιώματα των υπολοίπων μπορεί να μην έχουν λήξει ακόμα. Του Τίγρη για παράδειγμα λήγουν του χρόνου κι αν κρίνουμε απ' το φινάλε δεν αποκλείεται το «Αίμα και Μέλι» να έχει και συνέχεια με την ευγενική του συμμετοχή.

Για όσους δεν γνωρίζουν το μοναδικό ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με την ταινία, η Ντίσνεϊ που είχε πάρει τα δικαιώματα του πορτοκαλί αρκούδου, δεν τα «ανανέωσε» πέρυσι (τα εισαγωγικά γιατί επίσημα δεν μπορεί, αλλά επί της ουσίας δεν θέλει) με αποτέλεσμα ο Γουίνι να εκπέσει στα επικίνδυνα ύδατα του public domain. Ήτοι ο οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την εκδοχή του Γουίνι με την κόκκινη μπλούζα όπως την καθιέρωσε η εταιρεία, η οποία σημειωτέον κίνησε γη και ουρανό για να αλλάξει τη νομοθεσία όταν θα έχανε το Μίκι Μάους απ' το «Steamboat Willie», αλλά δεν είναι όλοι οι ήρωες ίσοι κι όμοιοι...

Η ταινία θεωρείται υπερ-επιτυχημένη εμπορικά, αφού έχει φέρει μέχρι στιγμής περίπου 50 φορές το budget της πίσω

Και να πω την αμαρτία μου είμαι υπέρ... Υπέρ του να εκδικείσαι στο όνομα μιας κυριολεκτικά εκατονταετούς πλύσης εγκεφάλου. Να παίρνεις σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν για να πουλάνε στα πιο εύκολα θύματα μεταξύ του αγοραστικού κοινού (παιδιά και fanboys) και να τους αλλάζεις τα φώτα. Καθότι η πνευματική ιδιοκτησία προφανώς μπορεί να έχει ηθική βάση ή να εξασφαλίζει τον κάθε λογής δημιουργό στην οικονομία του πράγματος. Η κατάχρηση του κόνσεπτ του πνευματικού δικαιώματος στους μεταμοντέρνους καιρούς μας όμως, αποτελεί μια από τις πιο χυδαίες καπιταλιστικές πρακτικές. Το να υποτάσσεις δηλαδή την επικοινωνία της τέχνης και της μαζικής έστω διανόησης κάτω από copyright claims και σήματα κατατεθέντα.

Θα υπάρξουν εννοείται παράπλευρες απώλειες κι ο δόλιος Γουίνι είναι η πρώτη απ' αυτές, αφού για 84 λεπτά παρακολουθούμε το βιασμό του από κάποιους ατάλαντους, που κανονικά θα έπρεπε να γυρίζουν βιντεάκια για escape rooms. Το «Αίμα και Μέλι» είναι μια ερασιτεχνική ταινία τρόμου που δεν αντέχει σε οποιαδήποτε κριτική. Είναι ένα τετριμμένο σαδιστικό σλασεράκι της σειράς που εξαντλείται στην τρομερή αντίφαση της δημιουργίας του. Μπερδεύει όμως την αντιστροφή με τη διαστροφή, δυστυχώς όχι μόνο στο περιεχόμενο αλλά και σαν κατασκευή. Πρόκειται για ένα διεστραμμένα κακό φιλμ που κανιβαλίζει χωρίς να μπορεί να κανιβαλιστεί - ακριβώς επειδή είναι αφόρητα αδιάφορο.

Είναι παράλληλα η χυδαία απάντηση που αρμόζει σε χυδαίες πρακτικές και μην παρασύρεστε απ' την εφήμερη απαισιότητά του. Δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο τη χυδαιότητα της πνευματικής μας αστυνόμευσης μέσω «δικαιωμάτων». Γι' αυτό μπορούμε να ελπίζουμε στους κανίβαλους του μέλλοντος... «Ο Μίκι το καθίκι», «Ο Γκούφι με τα Ρούφι» και πολλά ακόμη που δεν μπορούμε να γράψουμε, οι δυνατότητες είναι άπειρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι
  • Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι