Βιτόριο Στοράρο: Διευθύνοντας το Φως - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:10
24/6

Βιτόριο Στοράρο: Διευθύνοντας το Φως

Βιτόριο Στοράρο: Διευθύνοντας το Φως

Ίσως ο μεγαλύτερος διευθυντής φωτογραφίας της ιστορίας του σινεμά, γίνεται σήμερα 82 ετών. Γιορτάζουμε που είναι ακόμα μαζί μας, γιορτάζουμε που ζούμε στην εποχή του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Στην έγχρωμη εποχή του σινεμά, μετά το βασίλειο του ασπρόμαυρου δηλαδή ως την δεκαετία του '50, ο Στοράρο είναι ο βασιλιάς. Του φωτός, του χρώματος, της ψυχολογικής του επίδρασης στην αφήγηση και τους χαρακτήρες. Είναι επίσης ο διευθυντής φωτογραφίας που έχει στο παλμαρέ του συνεργασίες και έργα που αποστομώνουν: Μπερτολούτσι, Κόπολα, Μπίτι, Σάουρα, Άλεν, Αρτζέντο και ενδιάμεσες καλαίσθητες στάσεις που αποτυπώνουν έναν φιλόσοφο της κινηματογραφικής φωτογραφίας, έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη.

Ο Στοράρο, έχει βραβευθεί με τρία Όσκαρ από τέσσερις υποψηφιότητες, έχει BAFTA, Έμι, μεγάλο τεχνικό βραβείο στις Κάννες, Ντονατέλο, πληθώρα βραβείων Ενώσεων Φωτογράφων καθώς επίσης είναι και ένας από τους μόλις 11 διευθυντές φωτογραφίας που έχουν κερδίσει το σπουδαίο George Eastman Award - και ο μόνος ζων εξ αυτών.

Να είναι γερός, τέτοιοι φωτογράφοι είναι παραπάνω από εργαλεία ενός έργου, είναι όπλα και συνδημιουργοί, αναμενόμενα, βαρυσήμαντων ταινιών.