Φάκελος Άρμι Χάμερ: Μια οικογενειακή υπόθεση - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:44
16/3

Φάκελος Άρμι Χάμερ: Μια οικογενειακή υπόθεση

Ένα εκτενές άρθρο της Τζούλι Μίλερ που δημοσιεύτηκε στο Vanity Fair πιάνει την ιστορία της οικογένειας του Άρμι Χάμερ από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα και αναρωτιέται αν τελικά «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα».

 

Από τον Χρήστο Πολίτη

Σαν μια τρικυμία φαντάζει αυτό που ζει η οικογένεια του Άρμι Χάμερ και της Ελίζαμπεθ Τσάμπερς, αφού εδώ και ένα τρίμηνο, δεκάδες μηνύματα από προσωπικούς λογαριασμούς διαφορετικών γυναικών μοιάζουν να αποκαλύπτουν μια κρυμμένη πλευρά του γνωστού ηθοποιού, σχετικά με τις ομολογουμένως ακραίες -όπως παρουσιάζονται- επιλογές και προτιμήσεις του στο κρεβάτι.

Φήμες, αντιδράσεις, λόγια, νοούμενα και υπονοούμενα όμως κάνουν αυτή την ιστορία να μοιάζει ακόμα πιο μπερδεμένη. Κατά πως φαίνεται όλα ξεκίνησαν όταν ο Άρμι Χάμερ και η οικογένειά του πέρασε την πρώτη καραντίνα με τον πατέρα του Χάμερ και τη θετή μητέρα του, Μίστι στη υπερπολυτελή βίλα τους στα νησιά Κέιμαν, πέρυσι την Άνοιξη. Η δυσφορία του τον έκανε να πάρει το αεροπλάνο και να φύγει για λίγες μέρες στο Λος Άντζελες. Ένα λάθος «ερωτικό» μήνυμα-κάλεσμα όμως που τελικά κατέληξε στη σύζυγό του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, που είχε ως αποτέλεσμα ένα αίτημα διαζυγίου και ένα σεξουαλικής υφής σκάνδαλο να γιγαντώνεται και να φέρνει τον Χάμερ αντιμέτωπο με ένα κύμα καταγγελιών.


Τζούλιους Χάμερ, Αρμάντι Χάμερ, Τζούλιαν Χάμερ

Η κινηματογραφική βιομηχανία τον απορρίπτει από παραγωγές που επρόκειτο να γυρίσει, κρυφοί  προσωπικοί του λογαριασμοί στο Instagram κάνουν την εμφάνισή τους και αποκαλύπτουν μια πτυχή του Χάμερ, για πολλούς άγνωστη, που τον ήθελε λάτρη της σαδομαζοχιστικής απόλαυσης στο σεξ. Ωστόσο, οι καταγγελίες που θα ακολουθήσουν από γυναίκες που συνευρέθησαν μαζί του δεν θα μείνουν τόσο στο σεξουαλικό κομμάτι, όσο στη δύναμη και στο «ταλέντο» που είχε ο ηθοποιός να καθοδηγεί τη συνείδηση των γυναικών αυτών, με πιθανό απώτερο σκοπό να τις κάνει πειθήνια σεξουαλικά εργαλεία του.

Η ιστορία όμως, σύμφωνα με ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του Vanity Fair πηγαίνει την ιστορία πολύ πίσω και συγεκριμένα στις αρχές του 1900 όταν η δυναστεία των Χάμερ έκανε τα πρώτα της βήματα στα μεγάλα σαλόνια. Κι έκτοτε κάθε μέλος της απασχολούσε περισσότερο ή λιγότερο με τις ιδιαίτερες στάσεις ζωής του. Μιας ζωής γεμάτης σεξ, ναρκωτικά, προδοσίες, χρήμα -πολύ χρήμα- και υπεροψία.

Το 1919 λογίζεται η αρχή του «κακού», όταν ο προπροπάππος του Άρμι Χάμερ, Τζούλιους Χάμερ θα υποχρεώσει σε έκτρωση τη γυναίκα ενός Ρώσου διπλωμάτη, η οποία θα πεθάνει. Ο παράνομος αυτός δεσμός είναι πταίσμα μπροστά σε όσα θα ακολουθήσουν. Ο ίδιος θα μπει στη φυλακή και θα αφήσει τη διαχείρηση της ιατρικής καριέρας του στον γιο του, Αρμάντ.

Ο Λένιν και ο Στάλιν (!) μεταξύ άλλων θα στηρίξουν τον Αρμάντ, μιας και ο Τζούλιους υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του κομμουνισμού. Κάπως έτσι, ο Αρμάντ θα βρεθεί στη Σοβιετική Ένωση το 1921, θα παντρευτεί μια Ρωσίδα τραγουδίστρια και θα αποκτήσουν ένα γιο, τον Τζουλιάν, παππού του Άρμι.

Η δεκαετία του 1950 θα τον βρει με δυο διαζύγια και θα μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να παντρευτεί την Φράνσις Μπάρετ Τόλμαν, μια πάμπλουτη γυναίκα. Θα χρησιμοποιήσει τα πολλά χρήματά της για να τα επενδύσει σε μια πτωχευμένη πετρελαϊκή εταρία και θα την οδηγήσει σε μια τεράστια επιτυχία.

Ο ίδιος μονάχα κερδισμένος θα βγει από αυτή την επένδυση, αφού πλέον έχει πρόσβαση σε μια ζωή που δεν είχε φανταστεί. Δημιουργεί δεσμούς σε ισχυρά ονόματα όπως ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο Ρίγκαν και ο Αλ Γκορ, αποκτά το δικό του Μπόινγκ 727, συλλέγει πανάκριβα έργα τέχνης. Θα πεθάνει το 1990, αλλά 6 χρόνια αργότερα μια βιογραφία θα τον μπλέξει σε υποθέσεις κατασκοπίας, άγριου ξεπλύματος εκατομμυρίων, νοθείας σε εκλογές, συγκάλυψης σκανδάλων, αδικήματα για τα οποία δεν καταδικάστηκε ποτέ, καθώς πολλές από τις γνωριμίες του τον έσωσαν την τελευταία στιγμή.

Σε εκείνο το βιβλίο γίνεται λόγος και τις πολλές απιστίες του, τις περίεργες σεξουαλικές του απαιτήσεις, αλλά και την προδοσία που βίωσε ο μεγαλύτερος του έρωτας. Η Μάρθα Κάουφμαν υπήρξε παντρεμένη με δυο παιδιά, χώρισε για εκείνον που της υποσχέθηκε μια πλούσια ζωή και τελικά την άφησε εκτός της διαθήκης του.

Η Κάσεϊ Χάμερ, θεία του Άρμι Χάμερ και εγγονή του Αρμάντ, παραδέχεται για τον πατέρα της πως «όλα όσα έκανε εκείνος ήταν δημόσια, δεν έκρυβε τίποτα, ακόμα και παράνομα».

Ο Τζούλιαν στη διαθήκη του αφήνει την περιουσία του στον Μάικλ Χάμερ, μπαμπά του Άρμι Χάμερ, βάζοντας την κόρη του Κάσεϊ στο περιθώριο. Από νωρίς ξεκινά μια λουσάτη για εκείνον ζωή, αλλά και μια ζωή στην κόψη. Στα 26 του, το 1955 σκοτώνει έναν άνδρα στο Λος Άντζελες, μετά από χρηματικές διαφορές για ένα παιχνίδι τζόγου. Δε θα καταδικαστεί ποτέ αφού θα πληρώσει 50.000 δολάρια ως εγγύηση.

Ο Μάικλ, που κατηγορείται από την αδερφή του οτι την κακοποίησε σεξουαλικά σε μικρότερη ηλικία, θα παντρευτεί την Ντρου Μόμπλεϊ το 1985 και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαφθοράς και άπλετου χρήματος. Εκεί είναι που θα γίνει ξανά λόγος για τις ιδιαίτερες σεξουαλικές, σαδομαζοχιστικές προτιμήσεις και του μπαμπά Χάμερ, καθως είναι γνωστό οτι διατηρούσε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με αντίστοιχα «εργαλεία».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς μέχρι και το 2011 διατηρούσε τη πασίγνωστη γκαλερί M. Knoedler & Co. που ιδρύθηκε το 1864. Η συγκεκριμένη γκαλερί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στις μέρες του κατηγορήθηκε για διακίνηση πλαστών έργων Τέχνης, ανάμεσά τους πίνακες του Πόλοκ και του Ρόθκο και οδήγησε σε μια σειρά από δικαστικές διαμάχες για να βάλει τελικά λουκέτο και να κλείσει εκεί τον κύκλο των καταγγελιών. 

Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο Άρμι Χάμερ. Ο φωτογενής, πανύψηλος, γοητευτικός ηθοποιός θα δει τους γονείς του να χωρίζουν το 2017. Εκείνος θα διατηρήσει άριστες σχέσεις και με τους δυο, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την επιλογή του γιού τους να γίνει ηθοποιός. Συντηρητικοί και θρήσκοι και οι δυο, θα αρνηθούν να δουν το «Να Με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου», τη μεγαλύτερη του ίσως επιτυχία επειδή διαπραγματεύεται τον έρωτα μεταξύ δυο ανδρών.

Μαθαίνει να ζει από τα χρήματα που βγάζει από τις ταινίες, νιώθει περήφανος που απεγκλωβίζεται από το πατρικό χρήμα και φτιάχνει μια ζηλευτή ζωή δίπλα στην Ελίζαμπεθ Τσάμπερς, δημοσιογράφο και ηθοποιό που αποκτούν 2 παιδιά.

Η καριέρα του εκκινείται το 2010 όταν και εμφανίζεται στο «The Social Network» του Ντέβιντ Φίντσερ, την ίδια χρονιά που θα συλληφθεί για διακίνηση μαριχουάνας στο Τέξας. Φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ο Τίμοτε Σαλαμέ, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο «αληθινό, γλυκό, σαν παιδί» όταν συνεργάζονται μαζί του.

Ωστόσο, κάπου εκεί αρχίζει να αφήνει νύξεις στις συνεντεύξεις του για τις προτιμήσεις του στο σεξ και συγκεκριμένα στους...«κόμπους». Είναι η περίοδος που θα ξεκινήσει να μαθαίνει την τεχνική shibari, μια ιαπωνική μέθοδος bondage, δεσίματος δηλαδή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, δοκιμάζοντάς τες αρχικά πάνω σε κούκλες.

Και τώρα είναι που ξεκινούν και οι εξωσυζυγικές του περιπέτειες, λίγο μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του το 2017. Ωστόσο, εκείνο που παραμένει μια περίεργη ματιά πάνω σε αυτές τις σχέσεις είναι η ανοχή της μητέρας του, που γνώριζε για εκείνες, τις είχε φιλοξενήσει σπίτι της και προσπαθούσε με τον δικό της τρόπο να τις προσηλυτίσει στον χριστιανισμό(!).

Ο ίδιος επιδίδεται σε μια ζωή ξέφρενη που πολλοί ξανακοιτάζουν τη ζωή του πατέρα του με γυναίκες, ποτά και «τατουάζ» -ειναι γνωστό πως διαθέτουν τατουάζ με το οικογενειακό τους όνομα, αλλά ο ίδιος φέρει και τατουάζ με τη λέξη «chaos» γιατί στη ζωή του θέλει να επικρατεί χάος -λόγια που ο ίδιος λέει σε συνεντεύξεις του.


Ο Άρμι Χάμερ με την σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Τσάμπερς και τα δυο παιδιά τους

Με τις τωρινές αποκαλύψεις των ερωτικών του μηνυμάτων προς άλλες γυναίκες, θα γίνουν γνωστοί και δυο κρυφοί λογαριασμοί που διατηρεί στο Instagram, όπου πολλές φορές φωτογραφίζεται ο ίδιος κάνοντας αντιτοξικά τεστ για να βρεθεί αρνητικός σε ναρκωτικές ουσίες -και να το πανηγυρίσει-, άλλες πάλι εμφανίζει γυναίκες με τα εσώρουχά τους, ή κούκλες δεμένες με σχοινιά.

Δυο εμπειρίες γυναικών που συνευρέθησαν μαζί του και παρουσιάζονται στο Vanity Fair κάνουν και οι δυο λόγο, αφηγούμενες κοινά βήματα προσέγγισης, μέσω του διαδικτύου, τον τρυφερό τρόπο που τις προσέγγισε, το πως δείπνησαν μαζί, αλλά και το πως κατάφερνε να κατευθύνει το μυαλό τους με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούσαν εύκολα να ξεφύγουν. Εκεί ήταν που προχωρούσε σε αποκαλύψεις σχετικά με το οτι του άρεσε σεξουαλικά η ιδέα και η λογική του bondage.

Συγκεκριμένα, η Πέιτζ Λορένς, μια 22χρονη κοπέλα αφηγείται και την επίσκεψη στο σπίτι της μητέρας του, όπου εκείνος φαινόταν υποχείριό της, χωρίς καθόλου χρήματα, ενώ εκείνη ήταν μια γυναίκα που μιλούσε για τον διάβολο, προσπαθώντας να ηρεμήσει τον Άρμι γιατί δεν πίστευε στον Θεό, σύμφωνα  πάντα με τα λεγόμενά της.

Μαρτυρίες, γεγονότα και φήμες έγιναν όλα ένα κουβάρι όταν η Τσάμπερς ζήτησε διαζύγιο. Πολλοί φίλοι του ζευγαριού έκαναν λόγο για αστεία προσέγγιση του Χάμερ στο θέμα σεξ, όταν κανιβαλλιστικά (και ανατριχιαστικά) μηνύματα άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Άλλοι πάλι δεν θεώρησαν σύμπτωση το γεγονός οτι αυτό το σκάνδαλο ξέσπασε όταν το ζευγάρι χώρισε.

Άλλες φήμες πυροδοτήθηκαν μέρες μετά την αίτηση διαζυγίου, όταν ο Χάμερ στον κρυφό του λογαριασμό πόσταρε μια γυναίκα δεμένη φορώντας μόνο τα εσώρουχά της να τον περιμένει στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου και γράφοντας πως «καλά κάνει η γυναίκα του που τον εγκατέλειψε και πως έπρεπε να επιστρέψει πίσω στα νησιά Κέιμαν, που σιχαίνεται».

Από την άλλη, η Κάσεϊ Χάμερ, θεία του Άρμι που ζει με ελάχιστα χρήματα, αποκομμένη από την περιουσία του πατέρα της, δηλώνει πως τον τελευταίο καιρό λαμβάνει μηνύματα που την προειδοποιούν να προσέχει «όταν περπατάει στον δρόμο μόνη της», κάνοντας τις φήμες στα tabloids να οργιάζουν.


Στη μέση διακρίνονται ο Μαικλ Χάμερ και η πρώην συζυγός του, Ντρου, γονείς του Άρμι

Το σκάνδαλο του Άρμι Χάμερ, ενός ηθοποιού που έδειχνε να ακολουθεί μια ανοδική πορεία σε μια καριέρα που χτίστηκε εύκολα, που είχε μια αντίστοιχη ευκολία χρημάτων από πίσω, που διέθετε μια λουσάτη οικογενειακή προσέγγιση, έσκασε σαν μια μικρή βόμβα που έμοιαζε να καίει από καιρό.

Οι σεξουαλικές τοποθετήσεις, προτιμήσεις, επιλογές, κι αν πιστέψουμε τα μηνύματα, στα όρια της διαστροφής μένουν σε μια σφαίρα που παραγεμίζουν το κίτρινο του θέματος. Με μαρτυρίες εκατέρωθεν και με άρθρα που ξεψαχνίζουν τις ζωές μιας οικογένειας που έμαθε να ζει με τα λεφτά, στα λεφτά και για τα λεφτά, μονάχα έκπληξη δεν προκαλεί το κάθετί που ο καθένας δεν θα περίμενε να βγει σαν αποκάλυψη.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται μπερδεμένα, υπερβολικά, χωρίς ειρμό και συνοχή για ζωές που παράλληλα προχώρούσαν και ενίοτε διαδεχόταν η μία την άλλη, αλλά φτάνουν στο σήμερα. 

Οι πρόγονοι του Άρμι Χάμερ γλίτωναν για χειρότερα αδικήματα -τα δικά του δεν λογίζονται καν σαν αδικήματα, καμία γυναίκα εξάλλου δεν τον έχει κατηγορήσει για κανιβαλλισμό, παρά μόνο για υπέρμετρη φλυαρία σε υπερβολικά σεξουαλικά μηνύματα-, όταν το χρήμα μπήκε μπροστά. Σε μια εποχή ωστόσο, που το χρήμα δυσκολότερα εξαγοράζει το διαδίκτυο και την γρήγορη πληροφορία, ίσως εδώ ο κύκλος των Χάμερ κλείνει με κρότο.

Αλήθειες ή ψέμματα, σαν κινηματογραφική ιστορία μοιάζει και αυτή του Χάμερ, κι αν αυτός ο χωρισμός μοιάζει να διαθέτει ακόμα πολλά επεισόδια, εκείνος στέκεται απέναντι, κοιτάζει την καριέρα του να καταρρέει, την οικογένειά του να απομακρύνεται, τη δημόσια εικόνα του να διαλύεται. Κι όμως, τέτοιο αντι-ήρωες ανασταίνονται. Μπορεί όμως μόνο στο σινεμά να συμβαίνουν κάτι τέτοια πράγματα.