Μπάτμαν για πάντα! 9 Έλληνες κομίστες επιλέγουν αγαπημένες bat-ταινίες, ηθοποιούς και σκηνές - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:17
4/3

Μπάτμαν για πάντα! 9 Έλληνες κομίστες επιλέγουν αγαπημένες bat-ταινίες, ηθοποιούς και σκηνές

Ζητήσαμε από 9 Έλληνες κομίστες (και όχι μόνο) να μας γράψουν τους αγαπημένους τους ηθοποιούς, bat-ταινίες και σκηνές, αλλά και ποιον θα προτιμούσαν να δουν εναλλακτικά με την κάπα του Σκοτεινού Ιππότη!

Από τον Πάνο Γκένα

Στο ΣΙΝΕΜΑ είχαμε πάντα μία αδυναμία στον Μπάτμαν. Πώς θα γινόταν διαφορετικά; Από όλους τους χάρτινους χαρακτήρες που έχει ζωντανέψει η μεγάλη οθόνη, ο Σκοτεινός Ιππότης ήταν ανέκαθεν ο πιο ταιριαστός για την σκοτεινή αίθουσα.

Από το προπαγανδιστικό «Μπάτμαν» του 1943 με τον Λούις Γκίλμπερτ να φορά για πρώτη φορά την κάπα του εκδικητή της Γκόθαμ ως την απολαυστική γκόθικ ανασύσταση των ταινιών του Τιμ Μπέρτον, την camp ζωηράδα του Σουμάχερ, την δημοφιλέστατη γειωμένη τριλογία του Νόλαν και την εμπορική φιλοδοξία του DCEU, αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι ένα: ο χαρακτήρας που δημιούργησαν το 1939 οι Μπομπ Κέιν και Μπιλ Φίνγκερ, θα συλλαμβάνει για πάντα το βλέμμα μας γιατί μέσα από την εμμονή, το ψυχόδραμα, την σκοτεινιά, αλλά και το φευγαλέο χιούμορ, ο Μπάτμαν θα είναι για πάντα ο πιο ελλαττωματικός, άρα και ο πιο ανθρώπινος, υπερήρωας.

Με αφορμή την κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης ταινίας του Ματ Ριβς «The Batman» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον (διαβάστε τη γνώμη μας για το «The Batman» εδώ), ζητήσαμε από εννιά Έλληνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κόμικς (δημιουργούς, επιμελητές εκδόσεων, ιστορικούς Τέχνης κ.α.), να μας πουν την γνώμη τους για τις ταινίες και τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Σκοτεινό Ιππότη, αλλά και να μας προτείνουν εναλλακτικές επιλογές για Caped Crusader!

Τους ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή!

κεντρική φωτογραφία άρθρου: εικονογράφηση Francesco Francavilla

Ο Μάικλ Κίτον ως «Μπάτμαν» στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ


Νίκος Γιακουμέλος, επιμελητής εκδόσεων κόμιξ και graphic novels για τις Εκδόσεις Anubis

Ο Μπάτμαν, με μια πορεία μπροστά στην κάμερα που ξεπερνά τα 60 χρόνια, έχει περάσει από πολλά στάδια και καταστάσεις. Αυτό άλλωστε είναι κάτι θεμιτό, κάτι που η ίδια η πλαστικότητά του ως σύμβολο του επιτρέπει. Όμως, αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσά τους μια στιγμή που είδαμε στη μεγάλη οθόνη όλα όσα είναι ο Σκοτεινός Ιππότης, όλο το σκοτάδι μιας βασανισμένης ύπαρξης αλλά και όλη την υπερβολή ενός παιδικού ήρωα, τότε σίγουρα στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι θα βρούμε το «Μπάτμαν Επιστρέφει» του Τιμ Μπέρτον.

Εκεί είδαμε ξανά τον καλύτερο (μέχρι σήμερα;) ηθοποιό που φόρεσε ποτέ την κουκούλα, τον Μάικλ Κίτον, και μια από τις καλύτερες σκηνές σε Batman ταινία, η οποία δεν είναι η σκηνή με τους πιγκουίνους που βουτούν στο νερό ζωσμένοι εκρηκτικά (αν και θα μπορούσε). Η καλύτερη σκηνή αφορά τον ίδιο τον Σκοτεινό Ιππότη και την Κατγούμαν, όταν ο ίδιος βγάζει τη μάσκα και την παρακαλά να δείξει έλεος. Μια σκηνή ανθρώπινη, προσγειωμένη και βαθιά ριζωμένη στα πιστεύω του Caped Crusader. 

Σε έναν άλλο κόσμο, μια άλλη εποχή, ίσως βλέπαμε μια νέα τριλογία Batman διά χειρός Nolan, με ήρωα όμως αυτή τη φορά τον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, ο οποίος ως (ανεπίσημος) Ρόμπιν στο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» παίρνει τη σκυτάλη μετά τον θάνατο / συνταξιοδότηση του Μπρους Γουέιν. Σε έναν άλλο κόσμο όμως... 

Τώρα ζούμε εδώ και ανυπομονούμε να δούμε τι έχει κάνει ο Ματ Ριβς και ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, με τον μύθο του αγαπημένου μας ήρωα! 

Ο Μπάτμαν αποκαλύπτεται στην Κατγούμαν στο «Μπάτμαν Επιστρέφει»


Βασίλης Γκογκτζιλάς, Σχεδιαστής κόμικς, εικονογράφος και ζωγράφος

- αγαπημένος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν: Μάικλ Κίτον
- αγαπημένη σκηνή bat-ταινίας: Ο θάνατος του Πιγκουίνου στο «Μπατμαν Επιστρέφει»
- καλύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν: «Ο Μπάτμαν Επιστρέφει»
- ηθοποιός που θα μπορούσε να τον είχε υποδυθεί εναλλακτικά: Γκρέγκορι Πεκ

Ως λάτρης του Τιμ Μπέρτον θα ξεχωρίσω τον Μάικλ Κίτον. Κυρίως για το βλέμμα και την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά μεταξύ ψυχάκια και loser που τον έκανε στα μάτια μου πάρα πολύ συμπαθή σε σημείο ταύτισης! Κατάφεραν να αποτυπώσουν το Άνθρωπο Νυχτερίδα ως καρικατούρα και όχι ως υπερώα. Θυμάμαι τα ταμπλόιντ της Γκόθαμ να 'χουν ως πρωτοσέλιδο πως ο Μπάτμαν τα κάνει θάλασσα στο «Μπάτμαν Επιστρέφει».

Πέρα από την μεταμόρφωση της Σελίνα Κάιλ σε Κατγούμαν, από νοικοκυρά και υπάλληλος μέσα στο ροζ διαμερισματάκι της, πιστεύω ο θάνατος του Πιγκουίνου με τα πιγκουινάκια να τον τραβάνε στη λίμνη ώστε να νιώσει το παγωμένο νερό να τον ξεδιψάει ήταν μια ευαίσθητη και αξεπέραστη σκηνή. Όλα αυτά βέβαια στην δεύτερη ταινία της «Επιστροφής του Μπάτμαν». Μια συμπαγή ταινία χαρακτήρων με εξπρεσιονιστική έκφραση. Είχα δει το φιλμ όταν είχε πρωτοβγεί στις αίθουσες και είχα εκπλαγεί από το όραμα του Μπέρτον, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά.

Αν θα διάλεγα κάποιον να υποδυθεί τον Μπάτμαν αυτός θα ήταν ο Γκρέγκορι Πεκ από τα παλιά ή από τους σύγχρονους ίσως ο Πάτινσον αποδειχθεί καλή επιλογή, φτάνει να υπάρχει σκηνοθετικό όραμα.

Η «υγρή» ταφή του Πιγκουίνου στο «Μπάτμαν Επιστρέφει»


Michael Dialynas, https://www.instagram.com/thewoodenking/

- αγαπημένος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν:

Γενικά δεν είμαι φαν του Snyderverse προσωπικά, αλλά ένα από τα καλά πράγματα που μας έδωσε έστω για λίγο ήταν ο Μπεν Άφλεκ σαν Μπρους Γουέιν - Μπάτμαν. Δυστυχώς δεν μου άρεσε το context των ιστοριών και ότι σκότωνε, αλλά είχε potential να είναι πολύ καλός αν είχε μια δικιά του ταινία. 

Θα δούμε πως θα μας αποχαιρετήσει ο Μπεν όταν εμφανιστεί στο «The Flash» φέτος. Αλλά απ’ ότι έχω δει μπορεί ο Πάτινσον να γίνει ο νέος αγαπημένος μου. 

- αγαπημένη σκηνή bat-ταινίας: 

Μπορώ να πω ότι από τότε που το είδα μικρός, με είχε στιγματίσει ολόκληρη η ταινία του Τιμ Μπέρτον «Ο Μπάτμαν Επιστρέφει» του 1992, αλλά πιο συγκεκριμένα η τελική αντιμετώπιση της Σελίνα με το πρώην αφεντικό της, Μαξ Σρεκ

Στη σκηνή, η Σελίνα είναι έτοιμη να πάρει «το αίμα της» πίσω από το διεφθαρμένο πρώην αφεντικό της. Αυτός την πυροβολεί και η Selina μετρά μια-μια τις σφαίρες σαν χαμένες ζωές μιας γάτας, μέχρι που του δίνει ένα θανατηφόρο «φιλί» με τέιζερ στο στόμα. 

Selina Kyle: Four... Five... Still alive! 
Selina Kyle: Six... Seven... All good girls go to heaven... 
Selina Kyle:  I think I'm going to save one for next Christmas... In the mean time, how 'bout a kiss Santy Clause... 

- καλύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν: 

Hands down! «Batman: The Mask of the Phantasm» του 1993. Δεν είναι από της γνωστές, αλλά θεωρώ ότι αυτή η animated ταινία είναι Η καλύτερη ταινία που έχει βγει με τον Μπάτμαν. Τα έχει όλα. Δράση, καλό animation, romance, vengeance, Μαρκ Χάμιλ - Τζόκερ και heartbreaking στιγμές με μια ζωή που θα μπορούσε να είχε ο Μπρους. 

- ηθοποιός που θα μπορούσε να τον είχε υποδυθεί εναλλακτικά: 

Δύσκολη ερώτηση, αλλά εγώ θα το πήγαινα ένα βήμα πιο πέρα και θα κάνω cast τον «επόμενο» Μπάτμαν, τον Batman Beyond, Terry McGuinness, που ήταν ο Μπάτμαν που καθοδηγούσε ο Μπρους στα γεράματά του από το Bat-cave. Και σε αυτό το cast θα διάλεγα τον Τσάρλι Χίτον από «Stranger Things» ή τον Τιμοτέ Σαλαμέ. Πρέπει να είναι λίγο cocky και να έχει κάτι από τον παλιό εφευρετικό Μπρους Γουέιν μέσα του.  O Batman Beyond είναι ουσιαστικά το «Spider-man: Homecoming», αλλά σε μελλοντικό Γκόθαμ.

Εικονογράφηση (2020) του Michael Dialynas εμπνευσμένη από το τρέιλερ του «The Batman»


Τάσος Ζαφειριάδης, δημιουργός κόμικς

- αγαπημένος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν: 

Είτε γιατί η μνήμη χαράσσεται πιο βαθιά όταν είσαι παιδί είτε γιατί παραμένει όντως αξέχαστος δεκαετίες μετά, ο Μάικλ Κίτον, μάλλον και η πιο ανθρώπινη εκδοχή του ήρωα.

- αγαπημένη σκηνή bat-ταινίας: 

Όταν ο Γουέιν/Κίτον επισκέπτεται σπίτι της την Βέιλ/Μπέισινγκερ και προσπαθεί να της πει ότι είναι ο Μπάτμαν. Σαν αποτυχημένη ερωτική εξομολόγηση, δεν του βγαίνει ποτέ και τελικά τους διακόπτει ο Τζόκερ/Νίκολσον.

- καλύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν: 

Νομίζω ότι πιο αξέχαστο μου είναι το «Μπάτμαν Επιστρέφει» (1992), με το ξεχωριστό αποτύπωμα της αισθητικής του Τιμ Μπέρτον παντού, τότε που οι ταινίες του βλέπονταν ακόμα...

- ηθοποιός που θα μπορούσε να τον είχε υποδυθεί εναλλακτικά: 

Για κάποιο λόγο η πρώτη μορφή που μου ήρθε στο μυαλό είναι αυτή του Σον Κόνερι, νέου, με γοητεία και πνεύμα α λα Τζέιμς Μποντ, μια πιο παλιομοδίτικη εκδοχή του Μπάτμαν με '60s αέρα - με πιο πολύ σασπένς, κοκτέιλ, ατμόσφαιρα και λιγότερο «ξύλο»!

Πώς θα σας φαινόταν ο Σον Κόνερι ως Μπάτμαν;


Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Συν-διοργανωτής Comicdom CON Athens

- αγαπημένος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν:

O Μάικλ Κίτον. Γιατί παρότι δεν είχε το φυσικό ανάστημα που απαιτούσε ο ρόλος, η υποκριτική του δεινότητα μας έπεισε για το αντίθετο (τόσο ως Μπρους Γουέιν, όσο και ως Μπάτμαν). Γιατί είχε εξαιρετική χημεία με τους συμπρωταγωνιστές του, από την Κιμ Μπέισινγκερ και τον Τζακ Νίκολσον, μέχρι τη Μισέλ Φάιφερ και τον Ντάνι ΝτεΒίτο. Τέλος, γιατί ήταν το outsider, και σήμερα - 33 χρόνια μετά - εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος για τον ρόλο. Κι αυτό κάτι λέει.

- αγαπημένη σκηνή bat-ταινίας:

Στον «Σκοτεινό Ιππότη» του Κρίστοφερ Νόλαν υπάρχει μια φανταστική σκηνή όπου ο Μπάτμαν ανακρίνει τον Τζόκερ. Λατρεύω την ειρωνεία που εκπέμπεται. Ναι μεν ο Τζόκερ είναι ο φυλακισμένος, αλλά είναι σαφές ότι αυτός βρίσκεται σε θέση ισχύος. Ατάκες του όπως «με ολοκληρώνεις» ή «είσαι ένας φρικιό…σαν εμένα», υπενθυμίζουν στον αντίπαλό του, αλλά και στο κοινό, ότι πρόκειται για δύο διανοητικά πανίσχυρες δυνάμεις, στα αντίθετα άκρα του ηθικού φάσματος.

- καλύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν:

Με αμιγώς κινηματογραφικά κριτήρια θα διάλεγα τον «Σκοτεινό Ιππότη» του Νόλαν. Επιλέγω όμως το «Μπάτμαν» (1989) του Τιμ Μπέρτον. Ως fan των comics ανέκαθεν, ήταν συγκλονιστική η εμπειρία να βλέπω να ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη ένας από τους πιο αρχετυπικούς ήρωες του μέσου. Επιπλέον λατρεύω την γοτθική θεατρικότητα με την οποία παρουσιάζεται η Γκόθαμ Σίτι, τις κομιξικές αναφορές, την ήρεμη δύναμη που εξέπεμπε ο Κίτον και την πολυδιάστατη, αν και εκ πρώτης καρικατουρίστικη, ερμηνεία του τεράστιου Νίκολσον.

- ηθοποιός που θα μπορούσε να τον είχε υποδυθεί εναλλακτικά:

Ο Τζον Χαμ. Αν και τυπικά δεν είναι στη «σωστή ηλικία», έχει τον σωστό σωματότυπο (και το σωστό jawline, που έτσι κι αλλιώς είναι το μόνο που φαίνεται από τη μάσκα), ενώ με την ερμηνεία του σε ρόλους όπως στο «Mad Men», έχει αποδείξει ότι θα ήταν ιδιαίτερα πειστικός ως ο classy playboy Μπρους Γουέιν. Με άλλα λόγια θα ήταν εξαιρετικός εντός και εκτός στολής, αν η WB αποφάσιζε να πάρει το ρίσκο, όπως έκανε στη σειρά «Titans», όταν και έδωσε τον ρόλο στον μεσήλικα Ίαν Γκλεν.

Η σκηνή της ανάκρισης στον «Σκοτεινό Ιππότη» με Τζόκερ τον σπουδαίο Χιθ Λέτζερ


Γιάννης Κοροβέσης, Υπεύθυνος marketing & επικοινωνίας των Brainfood / Εκδόσεις Οξύ

Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας ταινίας του Μπάτμαν, ο πρωταγωνιστής της Ρόμπερτ Πάτινσον δήλωσε σε συνέντευξή του «Την πρώτη φορά που φόρεσα τη στολή στο γύρισμα συνέβη κάτι περίεργο, όλοι γύρω μου ξεκίνησαν να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Το συνεργείο έκανε στην άκρη για να περάσω, με θαυμασμό. Αυτή είναι η δυναμική της στολής του Μπάτμαν, είναι κάτι σαν τοτέμ». Πράγματι, ακόμη και όταν τα φιλμ του δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας (βλέπε «Μπάτμαν & Ρόμπιν», 1997), το αποτύπωμα του χαρακτήρα στην ποπ κουλτούρα είναι τέτοιο, που η εμφάνισή του δεν μπορεί να μη σε εντυπωσιάσει.

Μέχρι και σήμερα, οι Μάικλ Κίτον και Κρίστιαν Μπέιλ θεωρούνται ότι υποδύθηκαν καλύτερα τον Σκοτεινό Ιππότη. Όμως, ομολογώ πως, έχοντας δει όλες τις ταινίες «Μπάτμαν» μέχρι σήμερα, ξεχωρίζω τον δεύτερο, τόσο για τις υποκριτικές του ικανότητες, όσο και για την αφοσίωση που επέδειξε στον ρόλο.

Πολλές από τις σκηνές στην τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν θεωρούνται ήδη θρυλικές. Αλλά δεν μπορώ να μη μνημονεύσω την τελευταία σκηνή στον «Σκοτεινό Ιππότη» (2008) όπου ο Μπάτμαν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ζωές που πήρε ο Two-Face, ώστε να μη χάσουν οι πολίτες την πίστη τους στη Δικαιοσύνη, λέγοντας στον ντετέκτιβ Γκόρντον: «Μερικές φορές η αλήθεια δεν είναι αρκετή. Μερικές φορές οι άνθρωποι αξίζουν περισσότερα. Μερικές φορές αξίζουν την επιβράβευση της πίστης τους».

Αν και πιο λογικό θα ήταν να διαλέξω ως αγαπημένη μου bat-ταινία, λόγω ηλικίας, κάποια με πρωταγωνιστή τον Κίτον, θαρρώ πως έχει φανεί ήδη η αδυναμία μου στις ταινίες του Νόλαν, οπότε δε θα προσπαθήσω να περιπλέξω τα πράγματα και απλά θα επιλέξω τον «Σκοτεινό Ιππότη».

Πολλά μεγάλα ονόματα έχουν προταθεί για τον ρόλο του Μπάτμαν, όπως ο Χιθ Λέτζερ, ο Πιρς Μπρόσναν και ο Ίθαν Χοκ, αλλά εκτιμώ πως μια καλή και ταιριαστή επιλογή θα ήταν αυτή του Αμερικανού Τζον Χαμ.

Κρίστιαν Μπέιλ, ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που υποδύθηκε Μπάτμαν


Γιάννης Κουκουλάς, Ιστορικός Τέχνης 

- αγαπημένος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν: Μπεν Άφλεκ 
- αγαπημένη σκηνή bat-ταινίας: Η μάχη μεταξύ Μπάτμαν και Σούπερμαν στο «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης»
- καλύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν: «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης»
- ηθοποιός που θα μπορούσε να τον είχε υποδυθεί εναλλακτικά: Θα ήλπιζα να μην χρειαζόταν, αλλά χρειάστηκε ήδη 

Από μικρός είχα την απορία αν υπάρχει περίπτωση ποτέ κάποιος θνητός να νικήσει τον (λατρεμένο μου) Σούπερμαν, τον απόλυτο, παντοδύναμο (αλλά εξωγήινο...) υπερήρωα. Κι ακόμα περισσότερο αναρωτιόμουν αν ο Μπάτμαν με τις τεράστιες αντιφάσεις του, τον αλλόκοτο ψυχισμό του, τα εμμονικά του αδιέξοδα και τις ανύπαρκτες υπερδυνάμεις ήταν ικανός να καταφέρει κάτι τέτοιο. Δεν ήταν...

Και τότε ήρθε το «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης», η κορυφαία ταινία με τον Μπάτμαν που έδειξε τους δυο εμβληματικούς χαρακτήρες να συγκρούονται λυσσαλέα. Και τον Μπάτμαν να έχει το πάνω χέρι! Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταστήσει το «Dawn of Justice» μια ταινία-σταθμό στο υπερηρωικό είδος.

Μια ταινία που ευτύχησε να έχει στον πρωταγωνιστικο ρόλο τον γεννημένο Μπάτμαν, Μπεν Άφλεκ, με την παράνοια στα μάτια και την οργή να ξεχειλίζει. Ιδιαίτερα στην ανεπανάληπτη σκηνή με τη σύγκρουσή τους μέχρι τελικής πτώσης, τη σκηνή που ο εξωγήινος και ατσαλάκωτος Κλαρκ βρίσκεται μια κρυπτονιανή ανάσα πριν το θάνατο. Την ίδια σκηνή στην οποία αναδεικνύεται νικητής της μάχης ο ψυχικά κατεστραμμένος Μπρους. Και διπλά νικητής, γιατί αντί να δώσει την χαριστική βολή στον μεγάλο αντίζηλο και να ξεμπερδέψει μια για πάντα μαζί του, «απλώνει το χέρι» για να τον βοηθήσει και να συνεχίσουν μαζί.

Χωρίς καμιά υπεράνθρωπη ικανότητα, μόνο με την ευφυΐα του (άντε και με λίγο Κρυπτονίτη) και την αποκτημένη με κόπο δύναμή του, ο Μπάτμαν κατατρόπωσε το πλάσμα που με την όρασή του κόβει βουνά στα δυο και με το πέταγμά του κάνει τη Γη να γυρίζει ανάποδα. Κι αφού τον νίκησε, σε μια σπάνια για άνθρωπο συναισθηματική αναλαμπή (ή υστερόβουλη δεύτερη σκέψη;) έδειξε οίκτο και του χάρισε τη ζωή.  

Με πολύ ενδιαφέρον θα δω τον Μπάτμαν του Ριβς με τον Πάτινσον. Αλλά το «Dawn of Justice» με τον Άφλεκ και τη φοβερή σκηνή της μάχης των δυο γιγάντων έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ. 

Μία συνάντηση DC κορυφής στην «Αυγή της Δικαιοσύνης»


Λήδα Τσενέ, Ιδρύτρια, Athens Comics Library 

- αγαπημένος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν 

Δαγκωτό, Μάικλ Κίτον! Κατάφερε να ενσαρκώσει με ισορροπία τόσο τον σκοτεινό Μπάτμαν, όσο και τον εκκεντρικό Μπρους Γουέιν και να αποδώσει με απόλυτη επιτυχία τη σχέση του ήρωα με την περσόνα της μυστικής του ταυτότητας. Κάπου διάβαζα και θα συμφωνήσω, ότι αυτή η σχέση είναι διαφορετική για τον Μπάτμαν απ' ότι για άλλους ήρωες και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι ο Μπρους Γουέιν, ο οποίος παριστάνει τον Μπάτμαν, αλλά ο Μπάτμαν παριστάνει τον Μπρους Γουέιν. 

- αγαπημένη σκηνή bat-ταινίας 

Η σκηνή που ξεχωρίζω, εγώ και φαντάζομαι εκατομμύρια άλλοι fans του Μπάτμαν, είναι το περιβόητο «I am Batman» στην ταινία του 1989, δια χειρός Τιμ Μπέρτον και στόματος Μάικλ Κίτον. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη εισαγωγή του χαρακτήρα, ενώ παράλληλα ξανασυστήνεται στο κοινό, με την αυθεντική, πιο σκοτεινή πλευρά του, καθώς μέχρι τότε επικρατούσε η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από την κλασική σειρά με τον Άνταμ Γουέστ.

- καλύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν 

Θα διαλέξω μάλλον το «Μπάτμαν: Η Αρχή», την πρώτη από ταινία από την τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν. To origin του Μπάτμαν είναι σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες για να αφηγηθεί κανείς και ο Νόλαν το κάνει σίγουρα με μεγάλη μαεστρία. Αυτή η ταινία έχει κάτι πιο βαθύ, καθώς παρακολουθούμε τη μεταμόρφωση του Μπρους Γουέιν σε Μπάτμαν, αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε την εσωτερική διαμάχη ενός ανθρώπου που παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, για να μπορέσει τελικά να γίνει το ηρωικό σύμβολο που όλοι αγαπήσαμε.  

- ηθοποιός που θα μπορούσε να τον είχε υποδυθεί εναλλακτικά 

Μάλλον το έχετε ξανακούσει και από άλλους, αλλά ο Τζον Χαμ ίσως ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Όσοι έχετε δει το «Mad Men», σίγουρα μπορείτε να τον φανταστείτε ως Μπρους Γουέιν και όσοι τον είδατε στο «The Town» μπορείτε να του αποδώσετε ντετεκτιβιστικές ικανότητες.

Από Mad Man σε Mad.. Bat-Man;


Πέτρος Χριστούλιας, δημιουργός κόμικς, εικονογράφος, συγγραφέας

- αγαπημένος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μπάτμαν 

Αγαπημένος ηθοποιός που υποδυθηκε τον Μπατμαν είναι ο Κρίστιαν Μπέιλ. Πειστικός τόσο ως Μπάτμαν όσο και ως Μπρους Γουέιν, είναι ένας καλός ηθοποιός που είχε αρκετό κινηματογραφικό χρόνο σε μια δυνατή τριλογία για να χτίσει τον χαρακτήρα του. Σίγουρα είναι ο Μπάτμαν της γενιάς μου. 

- αγαπημένη σκηνή bat-ταινίας 

Θα διάλεγα τη σεκανς από το «Μπάτμαν: Η Αρχή» όπου ο Μπρους Γουέιν με τον Άλφρεντ εξερευνούν για πρώτη φορά τη σπηλιά και παραγγέλνουν από την Κίνα 10 χιλιάδες κομμάτια από τη μάσκα για να συναρμολογήσουν όσα τελικά χρειαστούν και να μην κινήσουν υποψίες. Είναι από αυτές τις λεπτομέρειες που τοποθετούν μια ιστορία φαντασίας στον τόπο και στον χρόνο, και βοήθησαν το σύμπαν αυτής της τριλογίας να γίνει πειστικό. 

- καλύτερη ταινία με ήρωα τον Μπάτμαν 

Ως δημιουργός κόμικς έχω μια αδυναμία στον στιλιζαρισμένο κόσμο του Τιμ Μπέρτον. Παρόλα αυτά θα προτιμήσω το origin story της πρώτης ταινίας του Νόλαν. Τελευταία το είδος έχει κυριευθεί από ιστορίες με χιλιάδες αναφορές, κλείσιμο ματιού στους φαν και τελικά καταλήγουν χαοτικές και να χάνεις την επαφή με τους βασικούς χαρακτήρες. Είμαι γενικώς οπαδός μιας πιο καθαρής προσέγγισης και θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ταινία το είχε αυτό.  

- ηθοποιός που θα μπορούσε να τον είχε υποδυθεί εναλλακτικά 

Μια βασική προυπόθεση για να παίξει κάποιος τον άνθρωπο Νυχτερίδα είναι να έχει ένα ενδιαφέρον πηγούνι. Με αυτό το κριτήριο και μόνο ίσως κατάλληλος για τον ρόλο να ήταν ο Βίγκο Μόρτενσεν αν δεν είχε παίξει ποτέ τον Άραγκορν στον «Άρχντα των Δαχτυλιδιών».

Ο Μάικλ Κέιν στο ρόλο του πιστού μπάτλερ Άλφρεντ στην τριλογία του Νόλαν