Βίντεο: Η τεταμένη σχέση της Ίνγκριντ Μπέργκμαν με το Χόλιγουντ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:30
25/11

Βίντεο: Η τεταμένη σχέση της Ίνγκριντ Μπέργκμαν με το Χόλιγουντ

Ένα ενδιαφέρον χρονικό της πολυσήμαντης καριέρας της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, του σημείου τομής της σχέσης με το Χόλιγουντ, καθώς και των συσχετισμών με το (αιωνόβιο) cancel culture που και σήμερα καραδοκεί.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Όταν η Μπέργκμαν κατέφθασε στο Χόλιγουντ από την Σουηδία, έμελλε να γίνει η σπουδαιότερη Σουηδέζα ηθοποιός, ίσως και η σπουδαιότερη Αμερικανίδα ηθοποιός, η αγαπημένη όλων. Αυτό διεκόπη κάπως απότομα - και για τις συντηρητικές μερίδες βάναυσα - όταν «περιφρόνησε» το Χόλιγουντ, τον τρόπο και την αισθητική του και έφυγε στην Ιταλία για να γυρίσει το «Στρόμπολι» με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι. Έτσι, στην «περιφρόνηση», προστέθηκε και η «προσβολή των ηθών», μιας και αμφότεροι ήταν δεσμευμένοι, εκείνη είχε ήδη παιδιά συν βέβαια και το «σκάνδαλο Μανιάνι».

Πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος να εκφράσει κατακραυγή, το Χόλιγουντ αντέδρασε, μέσα και πολιτικοί αντέδρασαν και για ένα διάστημα η Μπέργκμαν απέφυγε τη μαύρη λίστα του ΜακΚάρθι και μπήκε σε μια άλλη, με τα ονόματα των ρέμπελων των χολιγουντιανών ηθών. Πρακτικά όλα έληξαν, σταδιακά, με την επιστροφή της αργότερα στην δεκαετία του '50. Άλλωστε το προοδευτικό Χόλιγουντ, τα Όσκαρ, της έδωσαν και δύο από τα τρία βραβεία της την εποχή εκείνη.

Απολαύστε μια ενδιαφέρουσα, πολύπλευρη ιστορία - και θυμηθείτε κιόλας ταινίες της ιέρειας που χρειάζονται επίσκεψη και επανεπίσκεψη.