Ζακλίν και Σοφία, 6 + 6 ερωτήσεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:11
25/2

Ζακλίν και Σοφία, 6 + 6 ερωτήσεις

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», η σκηνοθέτρια Ζακλίν Λέντζου και η πρωταγωνίστρια Σοφία Κόκκαλη σε ένα παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων εμπνευσμένο από τον τίτλο της.

Από τον Πάνο Γκένα

Όσοι/-ες γνωρίζουν τις μικρού μήκους ταινίες της Ζακλίν Λέντζου, γνωρίζουν καλά το ιδιαίτερο αφηγηματικό της περιβάλλον, έναν κόσμο φιλόξενο σε κάθε εφηβική και μετεφηβική «αναμονή» που εκφράζει την απορία στην ανοίκεια, ενήλικη κατάσταση. Σκηνοθέτρια και σεναριογράφος που έχει περπατήσει ήδη μία συναρπαστική διαδρομή από τα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου ως την ΜοΜΑ, η Λέντζου επιχειρεί με την ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» το πρώτο βήμα μεγάλου μήκους και συνεργάζεται για άλλη μία φορά με την έξοχη Σοφία Κόκκαλη.

Η τρίτη συνάντηση τους μετά τα «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» και «Το Τέλος του Πόνου (Μία Πρόταση)» - αμφότερα βραβευμένα με Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στις Νύχτες Πρεμιέρας - επιβεβαιώνει την φιλική, σχεδόν συμβιωτική καλλιτεχνική τους σχέση. Μέσα στα εγκόσμια και ουράνια ταξίδια ενηλικίωσης που έχουν διατρέξει κινηματογραφικά, οι δυο τους έχουν συντονιστεί σε μία συμπαντική, δημιουργική διαλεκτική.

Γι' αυτό, η ιδέα να μην κάνουμε μία συμβατική συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας, ήταν ιδανική στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μην περιμένετε, λοιπόν, απαντήσεις για το πως ήταν τα γυρίσματα της «Σελήνης», ποια ήταν η έμπνευση της Ζακλίν ή η προετοιμασία της Σοφίας. Στις μεταξύ τους ερωτήσεις υπάρχει εγγύτητα. Σαν αυτή που αποζητά η Σοφία όταν περιποιείται τον σκύλο της στο φινάλε του «Εκτορα», όταν ρωτά τον ουρανό στο «Τέλος του Πόνου», όταν επαναπροσεγγίζει τον πατέρα της στη «Σελήνη».

Αναζητήστε την αλήθεια στις 6 + 6 απαντήσεις τους και ασφαλώς στις φωτογραφίες που μας έστειλαν.  Γιατί, όπως και στις ταινίες (τους), η εύγλωττη εικόνα κρύβει όλη την αλήθεια.

Σοφία προς Ζακλίν

Σ' αρέσει πολύ να φτιάχνεις τίτλους. Τι τίτλο θα έβαζες στην εβδοµάδα που µόλις µπήκε;
Κοντέψαμε να Γεννήσουμε ή Αναχρονιστικά Συναισθήματα

Υπάρχει κατιτίς που κάνεις, όταν είσαι πολύ στενοχωρηµένη;
Περπατάω και μετά τραγουδάω. Ή και ταυτόχρονα.  

Τι είναι µακρύ, σκοτεινό και έχει µεγάλα αυτιά; 
Κουνελ(χι χι χι) 

Διάλεξε έναν σκηνοθέτη ή καλλιτέχνη για να φτιάξετε κάτι τώρα µαζί απ' το µηδέν.  Με ποιον/-α θα ήθελες;
Την Λώρι.  

Προτιµάς να τρως µια γεύση παγωτό ή διάφορες ανακατεµένες;
Μία σε ποσότητα πολλών.  

Θαύµα ή Περιπέτεια
Θαύμα παιδί (γάμα τους)  

Ζακλίν προς Σοφία

Ποιο είναι το αγαπηµένο σου φαγητό;
Μύδια αχνιστά µε µπούκοβο  

Μιλάς µόνη σου ποτέ;
Κάθε µέρα µου µιλάω. 

Με ποιον σκηνοθέτη θα ήθελες να πας εκδροµή;
Εκδροµή σηµαίνει fun και µπίρι µπίρι. Με τον Ντέιβιντ Λιντς θα ήταν σίγουρα συναρπαστικά. Και µε τον Γούντι Άλεν, παρότι θα γκρίνιαζε όλη την ώρα.

Θάρρος ή αλήθεια;
Θάρρος για την αλήθεια :)

Ποια σκηνή σε ζόρισε, αν σε ζόρισε κάποια;
Η σκηνή του αµαξιού στο γκαράζ. Τα χρειάστηκα, αλλά τρελάθηκα από ενθουσιασµό. Τώρα ξέρω πώς το κάνουν στο Χόλιγουντ. 

Τι ταινία θα ήθελες να φτιάχναµε;
Μια τρελή κωµωδία που δεν θα ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις.

Λιγα λόγια για την ταινία

Μετά από χρόνια απόστασης, η Άρτεμις επιστρέφει αναγκαστικά στην Αθήνα λόγω της εύθραυστης κατάστασης υγείας του πατέρα της.  Αντιμέτωπη με έναν κατά βάση άγνωστo -σε αυτήν- άνθρωπο και μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί. Όταν τυχαία ανακαλύπτει το καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της, όλα όσα θέλησε ποτέ να ρωτήσει απαντώνται μεμιάς. Τα κομμάτια του παζλ της σχέσης τους θα μπουν στη θέση τους κι εκείνη θα μπορέσει να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και έχει κερδίσει τα Βραβεία γυναικείας ερμηνείας για την Σοφία Κόκκαλη στο Μόντρεαλ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Cineuropa Award στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο και το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ της Σεβίλλης.

INFO
Διαβάστε την γνώμη μας για την ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» εδώ. Η ταινία κυκλοφορεί ήδη στους κινηματογράφους από την Danaos Films.