Σινεφίλ ευεξία: Στίβεν Σπίλμπεργκ και Πολ Τόμας Άντερσον συζητούν τους «Fabelmans» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:56
25/11

Σινεφίλ ευεξία: Στίβεν Σπίλμπεργκ και Πολ Τόμας Άντερσον συζητούν τους «Fabelmans»

Σε μια αίθουσα του Λος Άντζελες και στο πλαίσιο της Ένωσης των Σκηνοθετών, δυο γενιές συναντήθηκαν και κουβέντιασαν, κυρίως, το συναισθηματικό magnum opus του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Στις αρχές Νοεμβρίου συνέβη κάτι ωραιότατο για τους λάτρεις του σινεμά και των ανθρώπων του. Λιγότερο η αφορμή, παρότι θαυμάσια, και περισσότερο το γεγονός καθαυτό των ανθρώπων μιας τέχνης τόσο συλλογικά συντεθειμένης και μαζικά απευθυνόμενης που ίσως ξεχνάμε και πόσο προσωπική είναι.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λοπόν συνάντησε τον Πολ Τόμας Άντερσον με θέμα την τελευταία, αυτοβιογραφική ταινία του πρώτου. Δυο δημιουργοί φαινομενικά διαμετρικής απόστασης και τρόπων, που σαν υπηρέτες της τέχνης τους και σαν άνθρωποι με το ίδιο σφύζον πάθος για την δημιουργία, μαζεύτηκαν, ήρεμα κι ωραία, να τα πουν. Με θαυμασμό βέβαια με αλληλοεκτίμηση εμφανώς, όπως γίνεται η συζήτηση που θέλει να φτάσει κάπου και να χορτάσει και με την αναντικατάστατή της απόλαυση τους συνομιλούντες. Ξέρετε, αυτό που άνθρωποι μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς εξυπνάδες και διάθεση για άρπαγμα.

Κουβέντιασαν για πολλά, «παραδόξως» και των δύο οι πρόσφατες δουλειές έχουν να κάνουν με το παρελθόν, τη μνήμη και την οικογένεια, και σας την προτείνουμε αφ' ότου δείτε την ταινία γιατί τα spoilers πάνε σύννεφο. Η ταινία του Σπίλμπεργκ, που μακάρι να λαθέψουμε αλλά δεν θα γνωρίσει εμπορική απήχηση και θα παραμείνει ένα «μεταξύ μας» κόσμημα, ανοίγει αυτή την εβδομάδα σε ευρύτερο κύκλωμα στις ΗΠΑ, επιχειρώντας να προσθέσει ένα βέλος στην φαρέτρα της για την συλλογική μνήμη της προσωπικής της ιστορίας.