Χρόνια πολλά Ντάνιελ Ντέι Λιούις! Στιγμές μιας σπουδαίας καριέρας ? αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:13
29/4

Χρόνια πολλά Ντάνιελ Ντέι Λιούις! Στιγμές μιας σπουδαίας καριέρας

Ο Τελευταίος των Μοϊκανών (The Last of the Mohicans, 1992) του Μάικλ Μαν

Έπειτα από μια τρίχρονη περίοδο αποχής από την υποκριτική λόγω της κατάρρευσής του κατά τη διάρκεια μιας παράστασης του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, όπου υποδυόταν τον Άμλετ, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα επέστρεφε με ένα από τα μεγαλύτερα χιτ της καριέρας του.

Για να προετοιμαστεί για τον ρόλο του λευκού αλλά μεγαλωμένου από Ινδιάνους ήρωα, που μπλέκεται στη διαμάχη μεταξύ Βρετανών και Γάλλων για την κυριαρχία στη Βόρεια Αμερική, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα ζούσε στην άγρια φύση για αρκετούς μήνες πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, τρεφόμενος μονάχα με ό,τι κυνηγούσε και σκότωνε ο ίδιος και μαθαίνοντας μεταξύ άλλων να κατασκευάζει κανό, να ακολουθεί τα ίχνη των ζώων και να χειρίζεται άψογα όπλα του 18ου αιώνα.

Οι Μάγισσες του Σάλεμ (The Crucible, 1996) του Νίκολας Χάιτνερ

Παρόλο που δίχασε τους κριτικούς, η κινηματογραφική διασκευή του αλληγορικού θεατρικού έργου του Άρθουρ Μίλερ γύρω από το ανελέητο κυνήγι μαγισσών που αναστατώνει τη Μασαχουσέτη του 17ου αιώνα έδωσε την ευκαιρία στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις για άλλη μια σπουδαία ερμηνεία, στον ρόλο του αγρότη Τζον Πρόκτορ που παγιδεύεται από την ερωμένη που απορρίπτει.

Ακόμα μια φορά, ο ηθοποιός θα ακολουθήσει στα άκρα τον χαρακτήρα του: θα χτίσει με τα ίδια του τα χέρια την καλύβα του ήρωα και θα απέχει από το... πλύσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στις συνήθειες ενός αγρότη της εποχής. Αναρωτιόμαστε βέβαια τι γνώμη είχαν οι συμπρωταγωνίστριές του Τζόαν Άλεν και Γουαϊνόνα Ράιντερ για τον υπερβάλλοντα ζήλο του!