Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου είναι η Επίσημη Επιλογή της Ελλάδας για τα Όσκαρ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:53
4/11

Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου είναι η Επίσημη Επιλογή της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας και ενθουσίασε την Πρόεδρο Κέιτ Μπλάνσετ, θα αποτελέσει την επίσημη συμμετοχή της χώρας μας στα Όσκαρ.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα «Μήλα», το κινηματογραφικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Χρήστου Νίκου, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα επόμενα Όσκαρ με την ελπίδα να κατακτήσουν υποψηφιότητα στην τελική πεντάδα της Διεθνούς Ταινίας, όπως ονομάζεται πλέον η κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης.

Η ανακοίνωση έρχεται ως επιστέγασμα της εξαιρετικής καλλιτεχνικής πορείας της ταινίας, που ξεκίνησε με διθυραμβικές κριτικές από το Φεστιβάλ Βενετίας. Εκεί τα «Μήλα» κέντρισαν το ενδιαφέρον της φετινής Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία ανέλαβε χρέη Εκτελεστικής Παραγωγού με σκοπό την προώθηση της ταινίας στην Αμερική, ενώ πρόσφατα τα «Μήλα» απέσπασαν το Βραβείο Σεναρίου για τον Χρήστο Νίκου και τον Σταύρο Ράπτη στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγου.

Η τελευταία φορά που βρέθηκε ελληνική ταινία στην πεντάδα του Ξενόγλωσσου Όσκαρ ήταν το 2010 με τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, πάλι σε παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.  

Η 93η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2021 αντί του Φλεβάρη εξαιτίας της πανδημίας. Σχετικά με την επιλεξιμότητα των ταινιών, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου φρόντισε να διευρύνει το χρονικό πλαίσιο που αφορά στην έξοδο τους κατά δύο μήνες. Έτσι αποφάσισε πως θα δεχθεί τίτλους που θα κυκλοφορήσουν στις αίθουσες μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2021, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες (μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ, Διεθνούς Ταινίας, μικρού μήκους μυθοπλασίας) η προθεσμία ορίστηκε για 1η Δεκεμβρίου 2020.

Μεγάλη αλλαγή - προσαρμογή στη νέα «κανονικότητα» - αποτελεί το γεγονός πως όσο οι κινηματογραφικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω πανδημίας, η Ακαδημία δίνει το δικαίωμα σε ταινίες που έκαναν αναπόφευκτα online πρεμιέρα σε streaming πλατφόρμα (αλλά - σημαντικό - είχαν ήδη ημερομηνία εξόδου σε κινηματογραφική αίθουσα) να είναι επιλέξιμες για Όσκαρ.

Η 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2021 (Κυριακή των Βαΐων).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για την απόφαση επιλογής της ταινίας:

Σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν. 3905/2010 και της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 Υπουργικής Απόφασης, συνήλθε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με την αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΠΤΚ/ΤΚΟΜ/426664/11229/2777/743/7-8-2020 για την επιλογή του κινηματογραφικού έργου, που θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των OSCAR, διεκδικώντας το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. 

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή επέλεξε κατά πλειοψηφία την ταινία μυθοπλασίας Μήλα του σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου: Η συγκεκριμένη ταινία επελέγη για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 93η διοργάνωση των Βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου 

Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης 

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski 

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης 

Πρωτότυπη μουσική: The Boy 

Casting: Σταύρος Ράπτης 

Σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης 

Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης 

Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα 

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα 

Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου 

Διεύθυνση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη  

Line producer: Σέβη Μώρου 

Βοηθοί παραγωγοί: Virginie Devesa, Jerome Duboz, Antoine Simkine 

Συμπαραγωγοί: Ales Pavlin, Andrej Stritof, Στέφανος Γκάνος, Σταύρος Ράπτης 

Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Σμπιλίρης 

Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Άρης Ντάγιος, Mariusz Wlodarski, Χρήστος Νίκου 

Διεθνείς πωλήσεις: Alpha Violet, CAA 

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Boo Productions που στο βιογραφικό της βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες ταινίες (Κυνόδοντας, Attenberg) του ελληνικού κινηματογράφου της τελευταίας εικοσαετίας. Σε συμπαραγωγή με την πολωνική εταιρία Lava Films, την Musou Music Group, την σλοβένικη εταιρία Perfo Production και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Πολωνικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου, της ΕΡΤ, του ΕΚΟΜΕ και του Creative Europe Media Program. Τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η γαλλική εταιρία Alpha Violet και ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής CAA.