27ες Νύχτες Πρεμιέρας Workshop: Το ταξίδι των ταινιών μικρού μήκους στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ ? νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:30
23/9

27ες Νύχτες Πρεμιέρας Workshop: Το ταξίδι των ταινιών μικρού μήκους στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Δαναό θα πραγματοποιηθεί  workshop με τίτλο «Been there – Short that: Μικρού Μήκους - Μεγάλα Ταξίδια» σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του δημοφιλούς Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, που γιορτάζει φέτος 10 χρόνια φροντίδας και ανάδειξης του νέου ελληνικού σινεμά, διοργανώνει workshop με τίτλο «Been there – Short that: Μικρού Μήκους - Μεγάλα Ταξίδια» σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το workshop θα πραγματοποιηθεί, την Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου στις 12.00 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ και έχει ως θέμα την υποβοήθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και την κατάρτιση των Ελλήνων δημιουργών, γύρω από τις αιτήσεις και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να επιλεγούν και να συμμετάσχουν σε Διεθνή Φεστιβάλ.

Στο workshop θα συμμετέχουν ο Wouter Jansen, διανομέας ταινιών μικρού μήκους με εμπειρία σε μεγάλη διεθνή Φεστιβάλ, η Φανή Σκαρτούλη, παραγωγός και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σκηνοθέτης. Η μικρού μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, «Lea», απέσπασε Τιμητική Διάκριση στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το «Without Glasses» κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης στο Φεστιβάλ Δράμας, ενώ οι «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» επιλέχθηκαν για την παγκόσμια πρεμιέρα τους από το Φεστιβάλ του Σαράγεβο και διέγραψαν μια σημαντική και διεθνή φεστιβαλική τροχιά.

Η Αννα Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου θα προλογίσει το workshop, το οποίο θα συντονίσει ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», Πάνος Γκένας. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 | 12.00 μμ. (Ώρα προσέλευσης: 11:00 πμ.)
Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ (Κηφισίας 109, Αθήνα)
Για τη συμμετοχή σας στο workshop «Been there – Short that: Μικρού Μήκους - Μεγάλα Ταξίδια», είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας ΕΔΩ.

Λίγα Λόγια για τ@ ομιλητ@

Bάουτερ Γιάνσεν
Ο Bάουτερ Γιάνσεν ήταν επικεφαλής προγράμματος στο Go Short - International Film Festival επί 10 χρόνια. Το 2013 ίδρυσε την εταιρεία πωλήσεων και κινηματογραφικής διανομής Some Shorts, η οποία μετονομάστηκε το 2019 σε Square Eyes. Σκοπός της εταιρείας η αντιπροσώπευση τολμηρών, σεναριοκεντρικών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, σε στενή συνεργασία με τους δημιουργούς τους. Από αυτό το εγχείρημα έχει αναδυθεί ένας μικρός κατάλογος ταινιών που κάνουν πρεμιέρα και κερδίζουν βραβεία σε φεστιβάλ όπως των Καννών, το TIFF, του Βερολίνου, του Λοκάρνου και του Clermont-Ferrand. Ο Βάουτερ Γιάνσεν παραδίδει διαλέξεις στο Le Fresnoy, στο HEAD Geneva και στο Netherlands Film Academy και παράλληλα διευθύνει και συντονίζει workshops σε φεστιβάλ όπως το IDFA, του Λοκάρνο, το True/False, το Winterthur και άλλα.

Φανή Σκαρτούλη, Παραγωγός
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε σε διεθνείς δικηγορικές εταιρείες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Αθήνα. Από το 2016 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην παραγωγή ταινιών. Οι ταινίες μικρού μήκους της "Καρτ ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου" και "Mom's Movie" έχουν ταξιδέψει και διακριθεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ. Είναι Βerlinale Talents alumna και μέλος του EAVE Producers Network και του European Women's Audiovisual Network (EWA).

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Σκηνοθέτης
Σπούδασε πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στο Columbia University της Νέα Υόρκης. Η πρόσφατη μικρού μήκους ταινία του Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου (2019) απέσπασε πλήθος βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ. Σχέδιά του έχουν υποστηριχθεί από προγράμματα όπως Berlinale Talent Project Market, Less Is More, First Film First, Oxbelly, European Short Pitch και SNF-Artworks.

Λίγα Λόγια για το Διαγωνιστικό Τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εδώ και μία δεκαετία το Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» φροντίζει αδιάλειπτα κι επιμελώς να βρουν οι φρέσκες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και το κοινό τους. Οι νέοι Ελληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί αγκάλιασαν το τμήμα με αγάπη και εμπιστοσύνη, καταθέτοντας με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό τις ταινίες τους στις Νύχτες Πρεμιέρας όλα αυτά τα χρόνια.

Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 10 ετών στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ (οnline.aiff.gr) θα φιλοξενηθούν όλες οι ταινίες μικρού μήκους που κέρδισαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας τα προηγούμενα χρόνια («Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία, «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, «ΙΙ» του Ευθύμη Κόζεμουντ Σανίδη, «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου, «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά, «Εκτορας Μαλό - Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου, «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου και «Το Τέλος του Πόνου: Μία Πρόταση» της Ζακλίν Λέντζου). Από τις 23 Σεπτεμβρίου οι θεατές θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία για να παρακολουθήσουν συγκεντρωμένες μερικές από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων χρόνων, δωρεάν μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα των Νυχτών Πρεμιέρας online.aff.gr.

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε τις μικρού μήκους που κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια. 

Για τη φετινή διοργάνωση, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες, μέσα από 273 συμμετοχές, θα διεκδικήσουν τα βραβεία που φέτος υποστηρίζει αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με συνολικό ποσό τα 5.000 ευρώ (2000 ευρώ για τη ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ και από 1000 ευρώ για την ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ και τα βραβεία ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ). Επιπλέον, η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει παραδοσιακά και τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ και ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

Ενημερωθείτε για το φετινό διαγωνιστικό του τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες».

Το ΖΑΓΟΡΙ Go Green Sparkling θα συνοδεύσει δροσιστικά την εκδήλωση, ενώ θα ακολουθήσει mini lunch για όλους/-ες τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες.

Σημειώστε πως στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δαναό, Ιντεάλ, Τριανόν και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) η είσοδος, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, επιτρέπεται σε όσους/-ες θεατές έχουν: εμβολιαστεί νοσήσει (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid τεστ αντιγόνου εντός 48 ωρών, σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για την είσοδο των θεατών θα ελέγχεται, το ονοματεπώνυμο που θα έχει πραγματοποιηθεί η προκράτηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης ή rapid τεστ και ταυτοπροσωπία με επίδειξη ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης.