Βίντεο: Σκηνοθέτης φρικάρει βλέποντας την ταινία του εκτός οσκαρικής κούρσας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
19:18
17/1

Βίντεο: Σκηνοθέτης φρικάρει βλέποντας την ταινία του εκτός οσκαρικής κούρσας

Πήγαινε για μαλλί μα βγήκε κουρεμένος ο Ρούμπεν Όστλαντ, καθώς κατέγραφε σε βίντεο τον εαυτό του παρέα με τον παραγωγό με την προσμονή να πανηγυρίσουν την είσοδο στην πεντάδα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, υπολόγιζε όμως χωρίς την (επιεικώς αψυχολόγητη) Ακαδημία...

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Φαίνεται πως είχε τόσο σίγουρη τη συμμετοχή της ομολογουμένως εξαιρετικής ταινίας του στα φετινά Όσκαρ ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Όστλαντ, που ξέσπασε σε λυγμούς στο άκουσμα της αποτυχίας της «Ανωτέρας Βίας» να μπει στη σχετική οσκαρική πεντάδα (διαβάστε όλες τις υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ εδώ).

Έπειτα από το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών, την υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (την οποία έχασε από το «Leviathan»), την είσοδο στην προεπιλογή για την κατηγορία του Ξενόγλωσσου Όσκαρ καθώς επίσης την καθολική εκτίμηση που έτυχε από κοινό και κριτικούς, ελάχιστοι θα περίμεναν πως αυτό το σπουδαίο φιλμ από τη Σουηδία θα έμενε τελικά εκτός της οσκαρικής κούρσας.

Το βίντεο με την αντίδραση του Όστλαντ

Ενώ λοιπόν παρακολουθούσε ζωντανά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων πλάι στον παραγωγό του Έρικ Χέμεντορφ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας με την κάμερα του λάπτοπ του αυτό που θα ήθελε πολύ να είναι ένας ξέφρενος πανηγυρισμός, τα άσχημα μαντάτα από την Ακαδημία του χάλασαν τα σχέδια, αφού τελικώς τα «Ida», «Leviathan», «Ιστορίες για Αγρίους», «Timbuktu» και «Tangerines» εκτόπισαν την «Ανωτέρα Βία» από την τελική πεντάδα.

Σε βαθμό που λίγο μετά ξέσπασε σε φωνές και κλάματα, με τον Χέμεντορφ να προσπαθεί μάταια να τον συνεφέρει.

Με την επιφύλαξη πως δεν έτυχε ποτέ να βρεθούμε στη θέση κάποιου που έμεινε παρατρίχα εκτός Όσκαρ, η αντίδραση του Όστλαντ μοιάζει ομολογουμένως υπερβολική.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την κατάφωρη αδικία - και δεν είναι η μόνη - να αγνοηθεί από πλευράς Ακαδημίας μία από τις κορυφαίες ταινίες της σεζόν (διαβάστε εδώ την άποψή μας για την «Ανωτέρα Βία»).

Κι όλα αυτά, την ώρα που η σκληρή κριτική για τις φετινές υποψηφιότητες εντείνεται, με φόντο την παρουσία αποκλειστικά λευκών ηθοποιών στις κατηγορίες ερμηνείας και την απουσία υποψήφιων γυναικών στις κατηγορίες σκηνοθεσίας και σεναρίου.