Movie streaming: Είδαμε τον «Στραγγαλιστή της Βοστώνης» με την Κίρα Νάιτλι - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:00
16/3

Movie streaming: Είδαμε τον «Στραγγαλιστή της Βοστώνης» με την Κίρα Νάιτλι

Η συνταρακτική ιστορία 13 εγκλημάτων στην Βοστώνη των '60s εμπνέει ένα ενδιαφέρον αστυνομικό θρίλερ κοινωνικού ίχνους με δυο εξαιρετικές ερμηνείες από τις Κίρα Νάιτλι και Κάρι Κουν.

Από τον Πάνο Γκένα

Η διαβόητη υπόθεση του «Στραγγαλιστή της Βοστώνης» βρήκε από νωρίς τον δρόμο της κινηματογραφικής ετυμηγορίας. Ελάχιστα χρόνια μετά την δράση του Στραγγαλιστή (13 δολοφονίες την περίοδο 1962-1964), ο Ρίτσαρντ Φλέισερ μετέφερε στην οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του Τζέρολντ Φρανκ στην ατμοσφαιρική, μα έντονα μυθοπλαστική, ταινία του 1968 με τους Τόνι Κέρτις, Χένρι Φόντα, ενώ αργότερα ακολούθησαν τα ίχνη του στην ποπ κουλτούρα αρκετά φιλμ (θυμάστε την αναφορά στο «Copycat» του Τζον Άμιελ με τις Σιγκούρνι Γουίβερ, Χόλι Χάντερ;), τραγούδια (Midnight Rambler» των Rolling Stones), τηλεοπτικές σειρές («The Front» με την Άντι ΜακΝτάουελ) και (το περιμένατε!) podcasts. 

Το δυσεπίλυτο έγκλημα, η εκφοβιστική δράση ενός άγνωστου serial killer πριν καν «εφευρεθεί» ο συγκεκριμένος όρος, οι ανατροπές της αστυνομικής έρευνας και τα νέα στοιχεία που έρχονταν στο φως ακόμα και πέντε δεκαετίες μετά (για παράδειγμα τα αποτελέσματα ενός DNA τεστ το 2013) εμπλούτισαν σταδιακά το μυστήριο του «Στραγγαλιστή της Βοστώνης» και τώρα η ταινία του Ματ Ράσκιν επιχειρεί να ανοίξει ξανά τον φάκελο.

Με βασικό πυρήνα της πλοκής την έρευνα των δυο δημοσιογράφων της εφημερίδας Boston Record American, της Λορέτα ΜακΛάφλιν (Κίρα Νάιτλι) και της Τζιν Κόουλ (Κάρι Κουν), αυτές που άλλωστε «βάφτισαν» τον δράστη ως The Boston Strangler, το φιλμ του Ράσκιν κάνει σαφές εξαρχής πως ενδιαφέρεται κυρίως για τον δημοσιογραφικό, όσο και κοινωνικό, αγώνα των δύο γυναικών που γίνονται η δημόσια «φωνή» των δολοφονημένων, παρά για την παραστατική βία των εγκλημάτων. Έτσι η ταινία συγγενεύει εκλεκτικά με την αγχώδη, εταστική σκοπιά του «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ ή με την ανατρεπτική, φεμινιστική ματιά της «Σιωπής των Αμνών» του Τζόναθαν Ντέμι (οι συγκρίσεις με τα άφταστα, αυτά αριστουργήματα σταματούν εδώ για το καλό του «Boston Strangler») και όχι με το αιμοσταγές, αδίστακτο - όσο και αμφιλεγόμενο αισθητικά - οπτικό αποτύπωμα σύγχρονων σειρών όπως το «Dahmer».

Η ταινία έχει ψυχαγωγικό πρόσημο και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμο τους κώδικες ενός μεθοδικού, αστυνομικού θρίλερ που θέλει να κάνει τον θεατή συμμέτοχο: οι κορυφώσεις και οι ανατροπές, αποκαλύπτονται ταυτόχρονα σε πρωταγωνίστριες και κοινό όσο εξελίσσεται η έρευνα. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως παρά τις δομικές αστοχίες, όπως η σεναριακή ευκολία με την οποία δίνονται συχνά στοιχεία που «βοηθούν» τις έρευνες ή προφανή δάνεια (ο Διευθυντής Φωτογραφίας Μπεν Κάτσινς με προϋπηρεσία σε «Όζαρκ» εμμένει σε παρόμοιο αποχρωματισμό), ο «Στραγγαλιστής της Βοστώνης» μεταλλάσσεται έξυπνα σε κοινωνικό σχόλιο για την «ασφυξία» των γυναικων που δεν μοιάζει επίκαιρα ζορισμένο. Τα γκρο-πλαν της ταινίας χωρούν μητέρες, συζύγους, εργαζόμενες και φοιτήτριες, που βρίσκονται στο στόχαστρο ενός διαταραγμένου νου που θέλει να τις πνίξει με νάιλον κάλτσες, αλλά και στο περιθώριο μιας κακοποιητικής κοινωνίας που τις «πνίγει» σε προκαθορισμένους ρόλους.

Ο Ράσκιν, γνωστός για το δικαστικό δράμα ηθικής ανταμοιβής «Crown Heights» (Βραβείο Κοινού στο Σάντανς το 2017), ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει τον ρόλο των ΜακΛάφλιν/Κόουλ στην υπόθεση του Στραγγαλιστή και οι Κίρα Νάιτλι/Κάρι Κουν ανταποδίδουν το χρέος με ιδιαίτερη άνεση. Η Νάιτλι με φυσιογνωμία και διαπλαση ιδανική για ταινίες εποχής (ακόμα κι αν δεν είναι «κοστουμάτες») προσθέτει στα credits της άλλον έναν απείθαρχο γυναικείο χαρακτήρα που αναζητά την αλήθεια. Με τα χρόνια μάλιστα έχει αποκτήσει έναν αξιοπρόσεκτο έλεγχο βλέμματος και δουλεύει τις ερμηνείες εσωτερικά, χωρίς την προφανή εκφραστικότητα μιας «γκριμάτσας». Η ΜακΛάφλιν της Νάιτλι είναι μία γυναίκα ετοιμόλογη και θαρραλέα, που δεν χρειάζεται να γίνει «σύμβολο» αλλά να παραμείνει αληθινή. Μαζί της η θαυμάσια Κάρι Κουν (ο κινηματογράφος δεν της έχει δώσει ακόμα μία μεγάλη ευκαιρία, στην τηλεόραση έχουμε ήδη τρανές αποδείξεις μεγαλείου) συμπληρώνει δωρικά το δίδυμο των ρεπόρτερ, ενώ οι Αλεσάντρο Νιβόλα, Κρις Κούπερ στους ρόλους του επιθεωρητή και του αρχισυντάκτη, αποδεικνύονται οι άντρες-σύμμαχοι που λειτουργούν ως αντίστιξη και υποστηρίζουν έτσι εμφατικά το θέμα της ταινίας.

Ξεκάθαρα φιντσερικών επιρροών και συντονισμένος με την εποχή, ο «Στραγγαλιστής της Βοστώνης» σε σκηνοθεσία Ματ Ράσκιν δίνει αέρα τόσο στο θέαμα, όσο και στο μήνυμα, και χρήζει της προσοχής και της διερεύνησής σας.

INFO
Η ταινία «Ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης» προβάλλεται στην πλατφόρμα Disney+ από την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.