Κάννες 2021: Το «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό «πάτησε γκάζι» και τερμάτισε με Χρυσό Φοίνικα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
22:40
17/7

Κάννες 2021: Το «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό «πάτησε γκάζι» και τερμάτισε με Χρυσό Φοίνικα

Το «Titane», η προκλητική, νέα δημιουργία της Ζουλιά Ντικουρνό, τερμάτισε στις φετινές Κάννες με Χρυσό Φοίνικα. Ασγκάρ Φαρχαντί και Γιούχο Κουοσμάνεν, απέσπασαν εξίσου το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής με τις ταινίες τους «A Hero» και «Compartment No 6».

Από τον Πάνο Γκένα

Αυτό που δεν κατάφερε πριν από 25 χρόνια ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με το τολμηρό, περιβόητο «Crash», το κατάφερε φέτος η Ζουλιά Ντικουρνό με το συγγενές κινηματογραφικά, «Titane» της. Η σκηνοθέτιδα που γνωρίσαμε πριν πέντε χρόνια με τις «Ωμότητες» (Raw)  - ταινία που έκανε την πανελλήνια πρώτη προβολή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία της δημιουργού - έφυγε θριαμβεύτρια από τις (έκτακτα) θερινές Κάννες με τον Χρυσό Φοίνικα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ντικουρνό έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα από την εποχή του «The Piano» της Τζέιν Κάμπιον το 1993, οι μόνες γυναίκες δημιουργοί που έχουν κερδίσει το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Καννών στα 74 χρόνια του θεσμού!

Διαβάστε τη γνώμη μας για το «Titane» εδώ.

Η Κριτική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Σπάικ Λι, προτίμησε έναν από τους πιο εξεζητημένους και συγκρουσιακούς τίτλους του Φεστιβάλ, αντί των φαβορί «Memoria» και «A Hero», φανερώνοντας πως υπήρχε ανάλογη διάθεση και στην συζήτηση των βραβείων. Οι διπλές απονομές σε σημαντικά βραβεία της βραδιάς, μαρτυρούν πως η φετινή κριτική επιτροπή διχάστηκε.

Έτσι, λοιπόν, το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής κέρδισαν εξίσου το «Compartment No 6» του Γιούχο Κουοσμάνεν και το «A Hero» του Ασγκάρ Φαρχαντί, ενώ το Βραβείο της Επιτροπής μοιράστηκαν το «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν και το «Ahed's Knee» του Ναβάντ Λαπίντ.

Διαβάστε τη γνώμη μας για το «A Hero» του Ασγκάρ Φαρχαντί εδώ.
Διαβάστε τη γνώμη μας για το «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν εδώ.
Διαβάστε τη γνώμη μας για το «Compartment No 6» του Γιούχο Κουοσμάνεν εδώ.

Η φιλόδοξη, μουσική «Annette» του Λεός Καράξ απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, πιστώνοντας στο enfant terrible της Γαλλίας το μεγαλόπνοο όραμα της ταινίας, ενώ το «Drive My Car» του παραγωγικότατου Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου.

Διαβάστε τη γνώμη μας για το «Annette» του Λεός Καράξ εδώ.
Διαβάστε τη γνώμη μας για το «Drive my Car» του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι εδώ.

Στις κατηγορίες των ηθοποιών, το Βραβείο Γυναικείας Eρμηνείας πήγε στην Ρενάτε Ρέινσβε για το «The Worst Person in the World» του Γιόακιμ Τρίερ. Στην ταινία, η Ρέινσβε υποδύεται μια γυναίκα που πιστεύει πως έχε φτάσει σε ένα υπαρξιακό τέλμα, γνωρίζει όμως έναν νεότερο άνδρα και αναθεωρεί τα πάντα στη ζωή της. Το Βραβείο Αντρικής Eρμηνείας απέσπασε ο Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς για το πορτρέτο του (ανώνυμου στο έργο) εγκληματία Μάρτιν Μπράιαντ στο «Nitram» του Τζάστιν Κερζέλ.

Την Χρυσή Κάμερα νέου δημιουργού κέρδισε η ταινία «Murina» της Αντονέτα Αλαμάτ Κουσιγιάνοβιτς, ο Χρυσός Φοίνικας ταινίας Μικρού Μήκους δόθηκε στο «All the Crows of the World» της Τανγκ Γι και Ειδική Μνεία στο «August Sky» της Γιασμίν Τενούτσι.

Η φετινή Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού αποτελούταν από τον Σπάικ Λι (Πρόεδρος) και μέλη την σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Μάγκι Τζίλενχαλ, την σκηνοθέτιδα Μάτι Ντιόπ, την τραγουδίστρια Μιλέν Φαρμέρ, την σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Τζέσικα Χάουσνερ, την σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Μελανί Λοράν, τον σκηνοθέτη Κλέμπερ Φίλιο Μεντόζα, τον ηθοποιό Ταχάρ Ραχίμ και τον ηθοποιό Σονγκ Κανγκ-χο («Παράσιτα»).

Στα βραβεία του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα, η Κριτική Επιτροπή με Πρόεδρο την οσκαρούχα Άντρεα Άρνολντ των «Fish Tank», «American Honey» (η Άρνολντ είχε κερδίσει Όσκαρ για την μικρού μήκους «Wasp» το 2005) και μέλη την σεναριογράφο/σκηνοθέτιδα Μούνια Μεντούρ, την ηθοποιό Έλσα Ζίλμπερσταϊν, τον σεναριογράφο/σκηνοθέτη Ντάνιελ Μπούρμαν και τον ηθοποιό/σκηνοθέτη Μάικλ Κοβίνο, επικεντρώθηκε σε ταινίες νέων ταλαντούχων ή πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών.

«Στις συζητήσεις μας, δυο πράγματα ήταν αυτά που επαναλαμβάνονταν "αυτή η ταινία είναι γενναία", αυτή η ταινία έρχεται κατευθείαν από την καρδιά". Πολλές από τις ταινίες ήταν γεμάτες πάθος και πολλές μιλούσαν για δύσκολα θέματα. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε τους δημιουργούς για την γενναιότητα και τις ωραίες δουλειές. Οι ταινίες τους στάθηκαν αφορμή για έντονες συζητήσεις», δήλωσε η Άρνολντ και προχώρησε στην ανακοίνωση των νικητών.

Η Κίρα Κοβαλένκο κέρδισε το Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα με την ταινία «Unclenching the Fists», ο Σεμπάστιαν Μάισε απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής με το «Great Freedom», οι ταινίες «Good Mother» της Χαφσία Ερζί, «La Civil» της Τεοντόρα Άνα Μιχάι και «Lamb» του Βάλντιμαρ Γιόχανσον διακρίθηκαν με τα βραβεία Συνόλου, Κουράγιου και Αυθεντικότητας, αντίστοιχα. Η ταινία «Prayers for the Stolen» της Τατιάνα Ουεζό, απέσπασε Ειδική Μνεία.

Τα βραβεία του Διαγωνιστικού 74ου Φεστιβάλ Καννών

Χρυσός Φοίνικας: «Titane»
Μέγα Βραβείο (ισοπαλία): «A Hero» και «Compartment No. 6»
Βραβείο Επιτροπής: (ισοπαλία): «Ahed’s Knee» και «Memoria»
Γυναικεία Ερμηνεία: Ρενάτε Ρέινσβε, «The Worst Person in the World»
Αντρική Ερμηνεία: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, «Nitram»
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Λεός Καράξ, «Annette»
Βραβείο Σεναρίου: «Drive My Car»
Χρυσή Κάμερα: «Murina»
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «All the Crows of the World» της Τανγκ Γι κ
Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους: «August Sky» της Γιασμίν Τενούτσι

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις, κριτικές, νέα και αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ Καννών εδώ: www.cinemagazine.gr/cannes

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξίδεψε στις Κάννες με την AEGEAN και σας προσέφερε καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 74o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών διεξάγεται μεταξύ 6 - 17 Ιουλίου 2021.