The Cannes Show: Αυτή είναι η αφίσα του 75ου Φεστιβάλ των Καννών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:25
20/4

The Cannes Show: Αυτή είναι η αφίσα του 75ου Φεστιβάλ των Καννών

Όταν μια ταινία είναι σπουδαία «φορτίζει» τον κόσμο ακόμα και σχεδόν 1/4 του αιώνα μετά. To «Truman Show» χαρίζει έμπνευση στην ποικιλόμορφα ιστορική αφίσα του πιο μεγάλου φεστιβάλ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την αφίσα των επετειακών Καννών: Ένα μέρος όσων μπορείς να πεις για την αριστουργηματική ταινία του 1998, αλλά και κάμποσα άλλα για τους συμβολικούς συσχετισμούς που θέλει να χαράξει το φεστιβάλ με το σήμερα. Ένα σήμερα τρικυμιώδες, τόσο, που αν καταφέρουμε να βγούμε  σώοι και αβλαβείς (πολλοί πάντως δεν θα βγήκαν και θα ζήσουμε με την ευθύνη), θα το αναλογιζόμαστε κάποτε σαν μια από τις πιο μεγάλες περιπέτειες των μοντέρνων καιρών. Και εδώ, η ευθύνη των πεπραγμένων μας είναι αποκλειστική.

Όπως λοιπόν οι Γουίαρ και Νίκολ είδαν μια μεταγραφή της πλατωνικής ιστορίας του Σπηλαίου, όπως ο Τρούμαν ψηλαφητά βγήκε από την φυλακή που έχτισαν γι' αυτόν δίχως να τον συμβουλευθούν και να τον συμβουλεύσουν, όπως τελικά μια άνοδος σκαλοπατιών οδηγεί στο φως της ελευθερίας, έτσι και οι Κάννες συμβολίζουν την άρρηκτη σχέση της Τέχνης με τον Άνθρωπο, την κατάσταση των πραγμάτων με την ελπίδα ότι θα βγούμε από αδιέξοδα που σήμερα φαντάζουν πανύψηλα.

Κρίσεις (υγειονομικές, πολεμικές, ανθρωπιστικές, κλιματικές) όλες εν εξελίξει, όμως έστω μια συμβολική φωνή που ενώνει μια κοινότητα, την κινηματογραφική, υψώνεται δείχνοντας στον ορίζοντα. Προς τα που, ποιος ξέρει; Ίσως τουλάχιστον προς κάπου που θα βρεθούμε περισσότερο μαζί, και περισσότερο καλά. Και θα βλέπουμε και περισσότερες ταινίες. Εύγε Κάννες, ίσως και η πιο όμορφη αφίσα που χαρίσατε ποτέ.