Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ 2022 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
17:54
22/10

Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ 2022

To ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε με σχετικό Δελτίο Τύπου ότι η ταινία «Digger »του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που σάρωσε και τα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, θα εκπροσωπήσει την χώρα στα βραβεία Όσκαρ.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που μόλις εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η ελληνική κινηματογραφική ταινία «Digger» του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 94η διοργάνωση των βραβείων OSCAR® της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Η.Π.Α. στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας). Η επιλογή έγινε κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής αποτελούμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

«Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο «Digger», καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα.

«Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR της συγκεκριμένης κατηγορίας προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, και φέτος έχουν την εξής σύνθεση: Εύα Στεφανή, σκηνοθέτις και εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, σκηνοθέτης, ως Αντιπρόεδρος, Χρήστος Νίκου, σκηνοθέτης (κατά πάγια τακτική, συμμετέχει ο σκηνοθέτης της υποψήφιας ταινίας του προηγούμενου έτους), Γιάννης Δασκαλοθανάσης, διευθυντής φωτογραφίας, Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτης και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου».

Τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τις φετινές ταινίες θα δοθούν στις 27 Μαρτίου 2022.