Βίντεο: Το ιλιγγιώδες σινεμά των «Τοξοτών», Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:12
22/7

Βίντεο: Το ιλιγγιώδες σινεμά των «Τοξοτών», Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ

Η σινεφιλική συναστρία των περίφημων Archers, την παραγωγό εταιρεία των δύο ανδρών, που συναντήθηκαν το 1939 και έφεραν στον κόσμο 24 ταινίες σε 33 χρόνια, κάμποσες εκ των οποίων κοσμούν την παγκόσμια κινηματογραφία.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες στην ιστορία του κινηματογράφου που νομιμοποιούνται να διεκδικούν δικό τους κεφάλαιο. Στο τέλος, να λέμε την αλήθεια, το δικό τους αυτό κεφάλαιο είναι πιο ενδιαφέρον, πιο γοητευτικό, πιο διαχρονικά δίπλα σου απ' ότι άλλων το κεφάλαιο (που ίσως πιάνει και περισσότερες σελίδες).

Ένα τέτοιο κεφάλαιο συνιστούν οι Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ, που ήρθαν κοντά από τόν μεγαλοπαραγωγό Αλεξάντερ Κόρντα στα τέλη του '30 για το «The Spy in Black», μια ωραία πολεμική περιπέτεια εκείνης της εποχής. Χώρια ήταν καλοί επαγγελματίες, μαζί αρίστευσαν. Ο ένας είχε τις ιστορίες, ο άλλος την σκηνοθεσία του, μαζί φρόντιζαν την όψη, την χρήδση της μουσικής, την παραγωγή. Οι Archers έδωσαν μέσα στον πόλεμο και μεταπολεμικά μια αλυσίδα ταινιών τόσο εκλεκτών που σημαδεύονται με το βλέπεις το σήμα...

Τίποτα δεν μοιάζει με το σινεμά τους. Η χροιά του εγχρώμου, η ποιότητα της φωτογραφίας, η διαλογή των θεμάτων, η καλλιτεχνική εκτέλεση, τίποτα. Από το «Η Ζωή και ο Θάνατος του Συνταγματάρχη Μπλιμπ» (ε.τ. «Αξέχαστη Μορφή»), μέχρι τον «Μαύρο Νάρκισσο», από τα «Κόκκινα Παπούτσια» ως το «I Know Where I'm Going», από το «Matter of Life and Death» έως τις «Ιστορίες του Χόφμαν», το δίδυμο άφησε ένα καλλιτεχνικό ντοκουμέντο μιας εποχής που μένει φωτεινό σαν φάρος τόλμης, συνοχής και καλλιτεχνίας. Στην διαδρομή τους, τα έργα τους τιμήθηκαν και με 5 Όσκαρ σε 14 υποψηφιότητες.

Στο ακόλουθο βίντεο υπάρχει μια σύνοψη της συνεισφοράς τους, με έμφαση στην καινοτομία της οπτικότητας της αφήγησης του διδύμου.