Ανακοινώθηκαν οι ταινίες του «Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ των Καννών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:09
20/4

Ανακοινώθηκαν οι ταινίες του «Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ των Καννών

Το «Men» του Άλεξ Γκάρλαντ ξεχωρίζει σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες ταινίες από τη Μία Χάνσεν-Λοβ και τον Πιέτρο Μαρτσέλο («Μάρτιν Ίντεν»).

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών, ενός από τα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ που αποτελεί κάτι σαν λίγκα προετοιμασίας για τα ταλέντα που θα συναντήσουμε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα των επόμενων ετών. Μόνο τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν από εκεί δημιουργοί όπως η Κλόι Ζάο, η Σελίν Σιαμά, ο Ρόμπερτ Έγκερς και ο Σον Μπέικερ. Αυτό ενίοτε λειτουργεί και αντίστροφα. Όταν βλέπεις ταινία μεγαλύτερου ονόματος στο τμήμα, συχνά σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετά καλή για το επίσημο διαγωνιστικό. Από αυτή την άποψη, μια ελαφρά ανησυχία για το «One Fine Morning» τη Μία Χάνσεν-Λοβ την έχουμε, με δεδομένο ότι πέρυσι το «Bergman Island» της ήταν στο  διαγωνιστικό, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι, καθώς ο εν λόγω κανόνας συχνά διαψεύδεται, αφήστε δε που η Χάνσεν-Λοβ είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δημιουργούς που εργάζονται σήμερα. Πρωταγωνιστούν η Λέα Σεϊντού και ο Μελβίλ Πουπό, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρομαντζάδα.

Ο τίτλος που τραβά περισσότερο την προσοχή είναι σίγουρα το πολυαναμενόμενο «Men» του Άλεξ Γκάρλαντ («Ex Machina»),  μια ιστορία γνήσιου τρόμου με ηρωίδα μια γυναίκα που πηγαίνει διακοπές στην εξοχή για να ξεπεράσει τον θάνατο του συζύγου της και βρίσκεται να καταδιώκεται από σκοτεινές φιγούρες και αντρικές μορφές. Προτιμήστε το teaser και αποφύγετε το ελαφρώς αποκαλυπτικό trailer της ταινίας.

Μετά το «Μάρτιν Ίντεν» ανυπομονούσαμε να δούμε την επόμενη δουλειά του Πιέτρο Μαρτσέλο, το πλασάρισμα της νέας του ταινίας στην θέση της εναρκτήριας προβολής μας ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη. Το «Falcon Lake» συνιστά το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Σαρλότ Λε Μπον. Ντεμπούτο στο φεστιβάλ κάνει και η Άνα Ρόουζ Χόλμερ που συν-σκηνοθετεί με τη Σαέλα Ντέιβις το «God's Creatures». Θυμίζουμε ότι το «The Fits» της είχε μαγέψει τη νεότερη αμερικανική κριτική – εχει 90 metascore στο metacritic. Ταινίες στο τμήμα έχουν και η Αλίς Βινοκούρ, ο Ζοάο Πέντρο Ροντρίγκεζ, η Λέα Μισιούς του «Ava» και ο Νικολά Παριζέρ, το  «The Green Perfume» του οποίου κλείνει το φεστιβάλ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος Πίερο Μορέτι δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί ακόμα μια ταινία την επόμενη βδομάδα ασιατικής προέλευσης. Για τους λάτρεις της στατιστικής (και του inclusion) έντεκα γυναίκες σκηνοθέτιδες συμμετέχουν με τις ταινίες τους στο φετινό Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών.

Αναλυτικά οι ταινίες:

«Scarlet» του Πιέτρο Μαρτσέλο (Ταινία Εναρξης)
«1976» της Μανουέλα Μαρτέλι
«The Dam» του Αλί Τσέρι
«The Super 8 Years» των Ανί Ερνό και Νταβίντ Ερνό-Μπριό
«Ashkal» του Γιουσέφ Τσεμπί
«The Five Devils» της Λέα Μισιούς
«De Humani Corporis Fabrica» των Βερένα Παραβέλ και Λουσιέν Κάστεϊνγκ-Τέιλορ
«Continental Drift» του Λάιονελ Μπάιερ
«The Water» της Ελένα Λόπες Ριέρα
«Enys Men» του Μαρκ Τζένκιν
«Falcon Lake» της Σαρλότ Λε Μπον
«Will-o’-the-Wisp» του Ζοάο Πέντρο Ροντρίγκεζ
«Funny Pages» του Οουεν Κλάιν
«God’s Creatures» των Ανα Ρόουζ Χόλμερ και Σαέλα Ντέιβις
«Harkis» του Φιλίπ Φοκόν
«Men» του Αλεξ Γκάρλαντ (Special Screening)
«The Mountain» του Τόμας Σάλβαντορ
«Pamfir» του Ντμίτρο Σουκολίτκι-Σομπτσούκ
«Paris Memories» της Αλίς Βινοκούρ
«Under the Fig Trees» της Εριγκέ Σεχίρι
«One Fine Morning» της Μία Χάνσεν-Λόβ
«A Male» του Φαμπιάν Χερνάντεζ
«The Green Perfume» του Νικολά Παριζέρ (Ταινία Λήξης)