Κάννες 2021: Αυτή είναι η κριτική επιτροπή που θα δώσει τον Χρυσό Φοίνικα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:02
24/6

Κάννες 2021: Αυτή είναι η κριτική επιτροπή που θα δώσει τον Χρυσό Φοίνικα

Με Πρόεδρο τον Σπάικ Λι, στον οποίο είναι αφιερωμένη ως και η αφίσα της φετινής διοργάνωσης, οι φετινές Κάννες αποκάλυψαν τη σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής που θα δώσει τα βραβεία του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Έχουμε Κάννες θερινές, πρώτη φορά στην ιστορία τους και στις 17 Ιουλίου, στη μέση του καλοκαιριού, θα ξέρουμε ποιος/-α θα φύγει με τον Χρυσό Φοίνικα σε μια κούρσα που είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων χρόνων και φιλοξενεί μεταξύ άλλων τους/τις Λεός Καράξ, Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, Ζακ Οντιάρ, Σον Μπέικερ, Ζουλιά Ντικουρνό, Ίλντικο Ενιέντι, Νάνι Μορέτι, Γουές Άντερσον και Πολ Βερχόφεν!

Κι αν το line up έχει μεγάλο ενδιαφέρον, άλλο τόσο έχει και η σύνθεση της φετινής κριτικής επιτροπής. Έτσι λοιπόν, παρέα στον Πρόεδρο Σπάικ Λι θα κάνουν η σκηνοθέτις και ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ, η σκηνοθέτις Μάτι Ντιόπ, η τραγουδίστρια Μιλέν Φαρμέρ, η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Τζέσικα Χάουσνερ, η σκηνοθέτις - ηθοποιός Μελανί Λοράν, ο σκηνοθέτης Κλέμπερ Φίλιο Μεντόζα, ο ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ και ο ηθοποιός Σονγκ Κανγκ-χο («Παράσιτα»).

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τα περισσότερα μέλη της επιτροπής έχουν «πείρα» από τις Κάννες. Η Μάτι Ντίοπ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο με το ντεμπούτο της «Atlantics» την ίδια χρονιά που στο διαγωνιστικό ήταν και το «Λουλούδι της Ευτυχίας» της Τζέσικα Χάουσνερ, το οποίο καρπώθηκε το βραβείο ερμηνειας για την Έμιλι Μπίτσαμ. Ο Ταχάρ Ραχίμ έγινε γνωστός από τον «Προφήτη» του Ζακ Οντιάρ, που βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο, η Μελανί Λοράν ήταν στο καστ των «Άδοξων Μπάσταρδων» του Κουέντιν Ταραντίνο που διαγωνίστηκαν για τον Χρυσό Φοίνικα, όταν το υπέροχο «Bacurau» του Κλέμπερ Φίλιο Μεντόζα κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής.

Από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, η Μιλέν Φαρμέρ έχει πουλήσει περισσότερους από 35 εκατομμύρια δίσκους και έχει δώσει συναυλίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο, η Μάγκι Τζίλενχαλ πρόσφατα πέρασε για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα με το «The Lost Daughter» που γυρίστηκε στην Ελλάδα με την Ολίβια Κόλμαν και τη Ντακότα Τζόνσον (και ποιος ξέρει μπορεί να τη δούμε σε κάποιο διαγωνιστικό πρόγραμμα την επόμενη χρονιά), ενώ ο Σονγκ Κανγκ-χο, ο «πατέρας» των «Παρασίτων» του Μπονγκ Τζουν-χο, που άλωσαν τα Όσκαρ κέρδισαν τον πιο πρόσφατο Χρυσό Φοίνικα το 2019. Η επόμενη ταινία του Κανγκ-χο θα είναι το «Broker» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα, ο οποίος είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα με τους «Κλέφτες Καταστημάτων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Κάννες 2021: Αυτή είναι η κριτική επιτροπή που θα δώσει τον Χρυσό Φοίνικα
  • Κάννες 2021: Αυτή είναι η κριτική επιτροπή που θα δώσει τον Χρυσό Φοίνικα