Ο Χρυσός Έφηβος του Φεστιβάλ του Παλέρμο στην «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:34
22/11

Ο Χρυσός Έφηβος του Φεστιβάλ του Παλέρμο στην «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου

Η «Πράσινη Θάλασσα», εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να Δει τη Θάλασσα», κέρδισε το βραβείο Efebo D' Oro "Ande" Cinema Donna στo 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Λογοτεχνίας του Παλέρμο. 

Στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Λογοτεχνίας του Παλέρμο, η «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου απέσπασε το βραβείο Χτυσού Εφήβου, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ ήταν ο Κώστας Γαβράς.

Η διάκριση έρχεται να προστεθεί στην αξιόλογη φεστιβαλική πορεία της ταινίας, η οποία έχει κερδίσει επίσης το Βρβαείο Κοινού στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβαλ Kitzbühel στην Αυστρία και το βραβείο Best of Show στα Indie FEST Film Awards στις ΗΠΑ. Η «Πράσινη Θάλασσα» έχει προβληθεί επίσης στα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Χόφ, Λος Άντζελες, Νάσβιλ, Σίδνεϊ και στις 21 Νοεμβρίου προβλήθηκε στα Special Screenings του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Χιροσίμα.  

Tο Διεθνές Βραβείο Efebo d’Oro (Χρυσός Έφηβος) θεσπίστηκε το 1979 και απονέμεται στην «Καλύτερη ταινία βασισμένη σε λογοτεχνικό έργο» στο Φεστιβάλ που διεξάγεται στο Παλέρμο. Ο κατάλογος των βραβευμένων σκηνοθετών και των συμμετεχόντων περιλαμβάνει διάσημα ονόματα του ιταλικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου (Μονιτσέλι, Τριφό, Μπερτολούτσι, Σέρινταν, Τορνατόρε, Αφοι Ταβιάνι, Μπελόκιο, Αντονιόνι, Βερτμίλερ κ.ά.) και μαρτυρεί το πολιτιστικό κύρος του Φεστιβάλ καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον της σχέσης μεταξύ κινηματογράφου και λογοτεχνίας, μιας σχέσης που απασχόλησε πολλούς ανθρώπους του κινηματογράφου κάθε εποχής.  

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

H Άννα (Αγγελική Παπούλια) μια μυστηριώδης γυναίκα χωρίς μνήμη, αγωνίζεται να επανασυνδεθεί με το παρελθόν της. Στην κουζίνα της ταβέρνας του μοναχικού Ρούλα (Γιάννης Τσορτέκης) κοντά στο λιμάνι, όπου βρίσκει καταφύγιο, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και τις παλιές συνταγές, η μαγειρική της ξυπνά αναμνήσεις και θεραπεύει. Η ζεστή αγκαλιά των θαμώνων και ο έρωτας την βοηθούν να ξεκινήσει μια νέα ζωή, μέχρι που ο Ρούλα ανακαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της Άννας… 

Η ταινία «Πράσινη Θάλασσα» έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 25 Νοεμβρίου 2021.