Η φετινή Berlinale ανοίγει μουσικά με «Django» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:59
4/1

Η φετινή Berlinale ανοίγει μουσικά με «Django»

Ο Ρέντα Κατέμπ υποδύεται τον θρυλικό τζαζ κιθαρίστα και συνθέτη Τζάνγκο Ράινχαρντ.

Από τον Πάνο Γκένα

Το 67ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανοίγει μουσική αυλαία στις 9 Φεβρουαρίου με την παγκόσμια πρεμιέρα του «Django», του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Ετιέν Κομάρ που επικεντρώνεται στη ζωή του κιθαρίστα και συνθέτη της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ.

Πρωτοπόρος μουσικός και βιρτουόζος της κιθάρας, ο Ράινχαρντ εφηύρε ένα εντελώς φρέσκο σιλ τζαζ που βασίστηκε στην μουσική παράδοση της γαλλικής τσιγγάνικης κουλτούρας. Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες (και πλέον κλασικές) συνθέσεις είναι τα Minor Swing, Belleville και Swing '42.

Η ταινία θα λαμβάνει χώρα το 1943, όταν ο Ράινχαρντ ζούσε στο υπό γερμανική κατοχή Παρίσι, όπου ως μέλος της κοινότητας Σίντι κυνηγήθηκε από τους ναζί. Να θυμίσουμε πως το 2012, σχεδόν 7 δεκαετίες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στήθηκε μνημείο για τους Σίντι και τους Pομά που οι ναζί εξόντωσαν στα στρατόπεδα θανάτου από το 1933 έως το 1945. Tο μνημείο βρίσκεται στους κήπους κοντά στο Pάιχσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή.

Ο Ρέντα Κατέμπ («Zero Dark Thirty», «Ο Προφήτης») πρωταγωνιστεί ως Τζάνγκο Ράινχαρντ και το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Κόμαρ («Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων», «Τιμπουκτού») και Αλέξις Σαλατκό.

«Ο Τζάνγκο Ράινχαρντ ήταν ένας λαμπρός πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής τζαζ και πατέρας της Gypsy Swing. Το "Django" αγγίζει ένα κεφάλαιο στην πολυτάραχη ζωή του μουσικού και είναι μια οδυνηρή ιστορία επιβίωσης. Ο διαρκής κίνδυνος και οι αγριότητες που διεπράχθησαν εναντίον της οικογένειάς του, δεν μπόρεσαν να τον κάνουν να σταματήσει να παίζει», δήλωσε ο διευθυντής της Berlinale Ντίτερ Κόσλικ