Το πολύπλευρο πρότζεκτ «Minamata» του Άντριου Λέβιτας στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:07
12/10

Το πολύπλευρο πρότζεκτ «Minamata» του Άντριου Λέβιτας στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την avant-première της ταινίας «Minamata» με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, μια εικαστική εγκατάσταση, ένα Filmmaking Masterclass με εισηγητή τον Λέβιτας καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο το πολύπλευρο πρότζεκτ «Μιναμάτα» του διακεκριμένου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Άντριου Λέβιτας.

Πηγή έμπνευσης για το πρότζεκτ αποτέλεσε ο κορυφαίος Αμερικανός φωτορεπόρτερ Γ. Γιουτζίν Σμιθ, που θεωρείται ο «πατέρας» της φωτογραφικής αφήγησης και συγκεκριμένα του φωτογραφικού δοκιμίου. Τη δεκαετία του 1970, ο Σμιθ κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης που είχε προκαλέσει το εργοστάσιο της εταιρείας Chisso Corporation στην πόλη Μιναμάτα της Ιαπωνίας. Η φωτογραφική συλλογή που εξέδωσε το 1975 μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του (Minamata - A Warning to the World) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχαν πλήξει τον πληθυσμό της πόλης και στη μετέπειτα απόδοση της δικαιοσύνης. 

Το δράμα της Μιναμάτα, αλλά και η προσέγγισή του μέσα από την ιδιαιτερότητα του φακού του Γ. Γιουτζίν Σμιθ, είχαν άμεση επίδραση στον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Άντριου Λέβιτας. Βαθιά επηρεασμένος από την καταγγελία του Σμιθ, ο Λέβιτας αποτύπωσε αρχικά τις σκέψεις του σε ποιήματα και ζωγραφικούς πίνακες, πριν τους δώσει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή με τη δημιουργία της ταινίας του «Μιναμάτα» και στη συνέχεια με τα μεταλλικά γλυπτά του.  

Ανήσυχο πνεύμα όπως και ο Σμιθ, ο Λέβιτας προβληματίζεται από τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση και το περιβάλλον και νιώθει έντονα την ανάγκη να αγωνιστεί ενάντια στην αδικία, μέσα από την τέχνη του.

 

Μιναμάτα: Η ταινία  

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Odeon, θα φιλοξενήσει την avant-première της ταινίας του Άντριου Λέβιτας «Μιναμάτα». Στην ταινία, ο βραβευμένος ηθοποιός Τζόνι Ντεπ ενσαρκώνει τον διάσημο φωτορεπόρτερ Γ. Γιουτζίν Σμιθ, αποτυπώνοντας, σε μια δυνατή ερμηνεία, τον επίμονο τριετή αγώνα του να φέρει στο επίκεντρο τις τερατογενέσεις και τις ασθένειες από τις οποίες υπέφερε ο τοπικός πληθυσμός ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής ρύπανσης.  

Ο Ντεπ πλαισιώνεται από τον καταξιωμένο Βρετανό ηθοποιό Μπιλ Νάι στον ρόλο του εκδότη του περιοδικού LIFE Ρόμπερτ Χέιζ και την Γαλλο-Ιαπωνέζα ηθοποιό και εικαστικό Μινάμι στον ρόλο της συζύγου του Αϊλίν. 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, παρουσία του Άντριου Λέβιτας, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός έχει συνυπογράψει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τους Ντέιβιντ Κέσλερ, Στίβεν Ντιούτερς και Τζέισον Φόρμαν.

Η ταινία «Μιναμάτα» παρουσιάστηκε στη Berlinale το 2020 και θα ανοίξει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου. 

Εικαστική Εγκατάσταση

Η εικαστική εγκατάσταση, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη αποτελεί την τελική και πιο ολοκληρωμένη μορφή του πρότζεκτ του, θα παρουσιαστεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021.  

Με βασικό σημείο αναφοράς το αλουμίνιο, ένα υλικό ανακυκλώσιμο που αντέχει στον χρόνο, ο Λέβιτας μέσα από επτά μεταλλικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων αναδεικνύει την αμφισημία, τη δυαδικότητα και την αντίφαση που κρύβονται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ως καλλιτέχνης, ο Λέβιτας νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί έργα που σέβονται και εξυμνούν τη φύση, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το μέταλλο, ειδικά το αλουμίνιο, κυριαρχεί στη σκέψη και στη δουλειά του: συμβολίζει την πρόοδο της ανθρωπότητας και την ευημερία, ταυτόχρονα όμως εκπροσωπεί και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση. 

Κεντρικό ρόλο στα γλυπτά του Λέβιτας παίζει και η φωτογραφία, καθώς μέσω  της μεθόδου Metalwork Photography®, που ανέπτυξε σε νεαρή ηλικία, μεταφέρει φωτογραφικές διαφάνειες πάνω στα μεταλλικά φύλλα που αποτελούν την επιφάνεια των έργων του.    

Την επιμέλεια της εικαστικής εγκατάστασης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau.

Masterclass

Παράλληλα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί Filmmaking Masterclass με τίτλο The Artist’s Mind / Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη, με εισηγητή τον Άντριου Λέβιτας ως artist-in-residence. Το Masterclass βασίζεται στο μάθημα που ο Λέβιτας διδάσκει στο NYU Gallatin School of Individualized Study και απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και του θεάτρου καθώς και στο ευρύ κοινό που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του και να πειραματιστεί με την τέχνη και τον κινηματογράφο.  

Μέσα από θεματικές συζητήσεις, με εισηγήσεις από τον Λέβιτας και διάφορους καλεσμένους του όπως ο μοντέρ της ταινίας «Μιναμάτα» Νέιθαν Νούτζεντ, καθώς και παρουσιάσεις και βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την ευρύτερη διαδικασία της δημιουργίας μέσα από διαφορετικές μορφές της τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση του Masterclass, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Συναντήσεις στο Μουσείο

Τέλος, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Μιναμάτα, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη, με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) Κίκας Κυριακάκου και του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ραδιοφωνική παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του ΑΘΗΝΑ 9,84 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Άντριου Λέβιτας

Ο Άντριου Λέβιτας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, ζωγράφος και γλύπτης, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ φωτογραφίας, σύγχρονης τέχνης και κινηματογράφου.

Είναι ιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής Metalwork Pictures και έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το οικογενειακό δράμα «Lullaby» (2014). Η ταινία «Μιναμάτα», με πρωταγωνιστές τους Τζόνι Ντεπ, Μπιλ Νάι και Μινάμι αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.  

Ως εικαστικός, διακρίνεται από την ανησυχία του για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, το περιβάλλον και το κλίμα. Είναι γνωστός για τις μεταλλικές εγκαταστάσεις του (Metalwork Installations®), όπου χρησιμοποιεί κατά κανόνα το αλουμίνιο, και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, διδάσκει στο Gallatin School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU). 

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προβάλλει το οικουμενικό κοινωνικό μήνυμα που εκφράζεται μέσα από  τη δουλειά του Andrew Λέβιτας, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της θεματικής του πρότζεκτ Μιναμάτα.

Avant-première της ταινίας «Μιναμάτα»: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 
Κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 

Διάρκεια Έκθεσης: 
21 Οκτωβρίου έως και 28 Νοεμβρίου 2021 
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή: 10:00-20:00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά 

Διεξαγωγή Masterclass: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου – Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2021 

Συναντήσεις στο Μουσείο: Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 19:00 

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή 
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35 
Τ: 210 7252895 
goulandris.gr