Έτοιμη για κάτι πιο ποπ! Η Ακαδημία ανακοίνωσε «Όσκαρ κοινού» και τις παρουσιάστριες της φετινής Τελετής - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:04
15/2

Έτοιμη για κάτι πιο ποπ! Η Ακαδημία ανακοίνωσε «Όσκαρ κοινού» και τις παρουσιάστριες της φετινής Τελετής

Το «Spider Man: No Way Home» στον ιστό της Ακαδημίας; Για πρώτη φορά το (αμερικανικό) κοινό θα αναδείξει την αγαπημένη του ταινία στα Όσκαρ μέσω ψηφοφορίας στο Twitter.

Από τον Πάνο Γκένα

Με την πανδημία να απειλεί το box office και τα νούμερα τηλεθέασης της Απονομής (ιδίως αυτά) ολοένα να πέφτουν, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε τελικά πως είναι έτοιμη για κάτι πιο pop(ularity).

Η απόφαση έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ένδειξη πως τα Όσκαρ σκέφτονται σοβαρά τη θέσπιση ενός Όσκαρ Δημοφιλέστερης ταινίας, κίνηση που είχε σχολιαστεί αρνητικά και άμεσα από εμπλεκόμενους της βιομηχανίας, μέλη της Ακαδημίας, αλλά και από το σινεφίλ κοινό. Τότε, η δημιουργία ενός ποπ Όσκαρ φανέρωνε την ανταπάντηση της Ακαδημίας για να γίνει πιο λαοφιλής κι επίκαιρη, βλέποντας την τηλεθέαση να καταρρέει και την επιρροή της στα ταμεία να εκμηδενιζεται (λογικό, οι κανόνες της διανομής δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν). Τώρα, που οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολα μέτρα, η Ακαδημία ανακοίνωσε πως οι χρήστες του Twitter στην Αμερική θα μπορούν να ψηφίζουν τις αγαπημένες τους ταινίες, ανεξάρτητα από το αν είναι υποψήφιες, χρησιμοποιώντας το #OscarsFanFavorite. Η ψηψοφορία θα διαρκέσει ως τις 3 Μαρτίου, ωστόσο η Ακαδημία έκανε σαφές πως το «Όσκαρ κοινού» δεν θα αποτελεί επίσημη κατηγορία (τα BAFTA έχουν το Orange People’s Choice award) παρότι η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στην 94η Τελετή Απονομής στις 27 Μαρτίου.

Η Ακαδημία έχει ευθύνη να διαφυλάσσει το κύρος των βραβείων της και ασφαλώς να προτείνει αλλαγές. Το «Όσκαρ κοινού» είναι μία διασκεδαστική (μα εύκολη) λύση για τις φορές που τα μέλη της αδυνατούν να προτείνουν ως υποψήφια μία καλή, εμπορική ταινία (γεγονός που επισύρει γκρίνια) όπως είχε συμβεί χαρακτηριστικά με το «The Dark Knight», μία μη-υποψηφιότητα που είχε ως αποτέλεσμα την διεύρυνση των τίτλων Καλύτερης Ταινίας την αμέσως επόμενη χρονιά, ενώ παράλληλα είναι μία πρόταση που «διακρίνει» είδη (καλλιτεχνικό Vs εμπορικό σινεμά).

Άλλη μία σημαντική ανακοίνωση της Ακαδημίας κι ένα ακόμη βήμα επικαιροποίησης ήταν η αποκάλυψη των φετινών παρουσιαστριών. Μετά το τριετές πείραμα/διάλειμμα χωρίς βασικό οικοδεσπότη, φέτος η Τελετή των Όσκαρ επιστρέφει σε ένα πλαίσιο «κανονικότητας» with a twist. Τρεις διαφορετικές ηθοποιοί θα υπηρετήσουν την δομή της Τελετής, που θα αποτελείται από τρία ξεχωριστά τμήματα, η Ρετζίνα Χολ (σειρα ταινιών «Scary Movies», «Support the Girls» και στο πρόσφατο τηλεοπτικό «Nine Perfect Strangers»), σούπερ-σταρ των stand-up Έιμι Σούμερ (κινηματογραφικά έχει να μας απασχολήσει ουσιαστικά από το «Trainwreck») και η Βάντα Σάικς, επίσης επιτυχημένη stand-up κωμικός, μία από τις πιο αστείες ηθοποιούς με έντονο στίγμα στην συγγραφή και παραγωγή σειρών.

Φυσικά και η πίεση θα είναι μεγάλη, αφού οι τρεις τους θα πρέπει να διαχειριστούν το ζωντανό σόου μετά το μούδιασμα της πανδημίας, αλλά και υπό την σκιά της cancel culture. O ατυχής προγραμματισμός της Τελετής ως «ουράς» μιας μακρόσυρτης πορείας βραβείων και απονομών (που ξεκινούν ήδη από αρχές Δεκέμβρη), όσο και η σφοδρότητα του  σοσιαλμιντιακού σχολιασμού, έχει δυσκολέψει πολύ τον ρόλο του «οικοδεσπότη των Όσκαρ».

Θυμηθείτε τις φετινές υποψηφιότητες στο άρθρο OSCARS 2022: Η εξουσία της... «Εξουσίας του Σκύλου» με 12 υποψηφιότητες. Η 94η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2022.