OSCAR® 2022: Καλύτερη Ταινία στο «CODA» και 6 βραβεία στο «Dune» σε μία επεισοδιακή Τελετή
Κάτω από την έντονη σκιά του επεισοδίου Ροκ-Σμιθ, το ανεξάρτητο, τρυφερό «CODA» επιβεβαίωσε τελικά τα προγνωστικά και κέρδισε τα τρία μεγάλα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β' Αντρικού, ενώ το μεγαλόπνοο «Dune» του Ντενί Βιλνέβ απέσπασε τα περισσότερα αγαλματίδια αριθμητικά.
Ένα χρόνο μετά την περσινή, συμμαζεμένη μα διεκπεραιωτική Τελετή Απονομής, τα Όσκαρ επέστρεψαν στο Dolby Theatre πασπαλίζοντας με χολιγουντιανή χρυσόσκονη τους δύσκολους καιρούς ελέω πανδημίας και πολέμου. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ Γουίλ Σμιθ και Κρις Ροκ...
Την βραδιά που είδαμε αποκλειστικά στην COSMOTE TV άνοιξαν οι πρωταθλήτριες Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς, οι οποίες έκαναν σερβίς στην Μπιγιόνσε για να ερμηνεύσει το «Be Alive», το πρώτο από τα πέντε υποψήφια Τραγούδια. To live έγινε σε σύνδεση με το γήπεδο τένις στο Κόμπτον της Καλιφόρνια, όπου προπονούνταν οι αληθινές πρωταγωνίστριες της «Μεθόδου των Γουίλιαμς».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι κεφάτες οικοδέσποινες της Τελετής, Ρετζίνα Χολ, Γουάντα Σάικς, Έιμι Σούμερ, οι οποίες έδωσαν άμεσα φεμινιστικό τόνο («...προσέλαβαν τρεις γυναίκες παρουσιάστριες γιατί ήταν πιο φτηνό από έναν άντρα») και μολονότι επιβεβαίωσαν την ανάγκη των Όσκαρ για κεντρικό/-ή παρουσιαστή/-τρια επιδόθηκαν σε χιουμοριστικές βινιέτες που λειτουργούσαν (π.χ. τα covid tests) και σε αρκετές (ίσως και περισσότερες) όπου τα αστεία έπεφταν στο κενό. Από τις τρεις, αυτή που ξεχώρισε ήταν η Έιμι Σούμερ. Ίσως του χρόνου η Ακαδημία της δώσει μία σόλο ευκαιρία.
Το ανεξάρτητο «CODA» της Σίαν Χέντερ, το αμερικανικό ριμέικ της γαλλικής «Οικογένειας Μπελιέ» που είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς ήδη από το Sundance το 2021, έγινε η πρώτη ταινία streaming πλατφόρμας (της Apple TV+) που κερδίζει το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας (κάτι για το οποίο το Netflix έχει προσπαθήσει σκληρά εδώ και χρόνια) κάνοντας το 3/3 με τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Β' Αντρικού ρόλου (Τρόι Κάτσουρ, πρώτος κωφός άντρας ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ) και Διασκευασμένου Σεναρίου. Η τρυφερή καρδιά της ταινίας που αναδεικνύει ορθά τα κοινωνικά θέματα συμπερίληψης, φαίνεται πως έκλεψε με τη σειρά της την καρδιά των ψηφοφόρων έναντι του αγαπημένου των κριτικών «Η Εξουσία του Σκύλου». Το «CODA» είναι το δεύτερο ριμέικ που κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μετά τον «Πληροφοριοδότη» του Μάρτιν Σκορσέζε.
Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας παρουσίασε ένα συγκινητικό ντουέτο, η μυθική Λάιζα Μινέλι με τη συνοδεία της βραβευμένης με Όσκαρ Lady Gaga.
Lady Gaga and Liza Minnelli present the award for best picture at the #Oscars. https://t.co/Z7zckGVfd0 pic.twitter.com/qsmhm7kzuo
— ABC News (@ABC) March 28, 2022
Η Τζέιν Κάμπιον, 28 χρόνια μετά τα «Μαθήματα Πιάνου» κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την «Εξουσία του Σκύλου» και έγινε η τρίτη σκηνοθέτρια που αποσπά το συγκεκριμένο βραβείο μετά τις Κάθριν Μπίγκελοου («The Hurt Locker») και Κλόι Τζάο («Nomadland»). Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ακαδημία τιμά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μία γυναίκα δημιουργό με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Παρά τις πολυάριθμες υποψηφιότητες (12, τις περισσότερες για φέτος), η ταινία πήρε μόνο την Σκηνοθεσία κάτι που είχε να συμβεί από τον «Πρωτάρη» του Μάικ Νίκολς.
Το «Dune», όπως αναμενόταν, ήταν ο μεγάλος, αριθμητικά νικητής των Όσκαρ με 6 δίκαια βραβεία (από 10 υποψηφιότητες) για την τεχνική επάρκεια του καλαίσθητου, μεγαλειώδους σύμπαντος που επιμελήθηκε ο Ντενί Βιλνέβ εμπνευσμένος από την βίβλο της επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ. Ανάμεσα στα βραβεία του ξεχωρίζει το Όσκαρ Μουσικής, για το ιδιόμορφο, αλλόκοσμο σάουντρακ του Χανς Ζίμερ. Ο οσκαρούχος συνθέτης δεν ήταν όμως στην Απονομή, καθώς βρίσκεται στην Ευρώπη για περιοδεία.
Η Αριάνα Ντε Μπόουζ έγινε η πρώτη queer Aφρολατίνα με Όσκαρ για την ερμηνεία της Ανίτας στο «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η βράβευση έγραψε ιστορία, αφού 60 χρόνια πριν ο ίδιος ρόλος είχε αποφέρει το ίδιο Όσκαρ στην θρυλική Ρίτα Μορένο. Το παραπάνω σημειώνει πρωτιά στα Όσκαρ, αφού οι περιπτώσεις των Μάρλον Μπράντο / Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Χιθ Λέτζερ / Χοακίν Φίνιξ, αποτιμώνται ως Όσκαρ ερμηνείας για τους ίδιους χαρκατήρες (Βίτο Κορλεόνε και Τζόκερ, αντίστοιχα) αλλά όχι για πανομοιότυπους ρόλους.
Ο Κένεθ Μπράνα στην όγδοη υποψηφιότητά του (φέτος ήταν υποψήφιος και στις κατηγορίες Ταινίας, Σκηνοθεσίας) πήρε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το προσωπικό, καλογυαλισμένο «Μπέλφαστ» που φάνηκε να είχε αποδοχή από το κοινό. Η Τζέσικα Τσαστέιν επικράτησε στην ζόρικη κατηγορία Α' Γυναικείου με το «The Eyes of Tammy Faye» (ταινία που κέρδισε και το Όσκαρ Μακιγιάζ & Κομμώσεων) και ο Γουίλ Σμιθ επιβεβαίωσε τα στοιχήματα με τη νίκη του στην κατηγορία Α' Αντρικού με τη «Μέθοδο των Γουίλιαμς». Οι περισσότεροι όμως δεν θα θυμούνται την βραδιά για τη νίκη του, αλλά για την απαράδεκτη, βίαιη αντίδρασή του σε προσβλητικό αστείο του Κρις Ροκ που αφορούσε την σύζυγο του, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ (περισσότερα εδώ).
Στις υπόλοιπες κατηγορίες, με μεμονωμένες νίκες, το «Drive My Car» του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι έδωσε ξανά το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας στην Ιαπωνία μετά το «Departures» του 2008, η ευρηματική Τζένι Μπέβαν κέρδισε δικαίως το Όσκαρ Κοστουμιών με την πανκ «Κρουέλα» της, το «Summer of Soul» σε σκηνοθεσία Questlove που είδατε πρώτοι στις Νύχτες Πρεμιέρας απέσπασε εκείνο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το «No Time to Die» της Μπίλι Άιλις έγινε το τρίτο σερί τραγούδι Μποντ που βραβεύεται από την Ακαδημία και το «Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός» επιβεβαίωσε την παντοκρατορία της Ντίσνεϊ στο animation. Στις κατηγορίες μικρού μήκους αναδείχθηκαν τα «The Long Goodbye» (Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους), «The Windshield Wiper» (Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους) και «The Queen of Basketball» (Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους).
Το «Όσκαρ» δημοφιλίας που ανακοίνωσε η Ακαδημία πήγε στο «Army of the Dead» του Ζακ Σνάιντερ και όχι στο εμπορικό χιτ του «Spider-Man: No Way Home» που έσπασε ταμεία εν καιρώ πανδημίας. Το αποτέλεσμα φανέρωσε πως τα fanboys μπορούν να κάνουν «ζημιά» όταν συσπειρώνονται, ενώ η πολυδιαφημισμένη πρώτη live εκτέλεση του χιτ «We Don't Talk about Bruno» δεν επιβεβαίωσε το hype του τραγουδιού. Και οι δυο πρωτοβουλίες ήταν μία πρόθεση της Ακαδημίας να κερδίσει νεανικό κοινό, που τελικά δεν απέδωσαν καλλιτεχνικά.
Σχετικά με την τραγική επικαιρότητα, παρότι περιμέναμε πιο πολιτικοποιημένους ευχαριστήριους λόγους από τους βραβευμένους, τα Όσκαρ τελικά συνόψισαν την στήριξή τους στην Ουκρανία μέσω μίας λιτής κάρτας που ζητούσε ενός λεπτού σιγή και παρότρυνε το κοινό να βοηθήσει την χώρα «με όποιο τρόπο μπορείτε».
#Oscars holds moment of silence in support of Ukraine.
— ArtOnArtsBlog (@ArTallks) March 28, 2022
🌟 🇺🇦 🇺🇸 https://t.co/k2uCEYHAg2#oscars @TheAcademy @ABCNetwork @ABC
pic.twitter.com/DtUp8gGCxv
Με δεδομένες βραβεύσεις όπως διαμορφώνονται εδώ και μήνες από τα Φεστιβάλ και τις Ενώσεις των κριτικών, τα Όσκαρ πρέπει να αναδιαμορφώσουν ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής και τον προγραμματισμό τους. Σπασμωδικές κινήσεις, όπως ο εξοβελισμός 8 κατηγοριών πριν το κανονικό live, είναι ημίμετρα που πληγώνουν την παράδοση της Ακαδημίας και δεν έχουν καμία σχέση με την επονομαζόμενη κινηματογραφική γιορτή.
Αν το μόνο που θα θυμόμαστε από την 94η Τελετή Απονομής είναι ένας αναπάντεχος, δυσάρεστος απ' όλες τις απόψεις, διαπληκτισμός τότε... κάθε πέρσι και καλύτερα.
Δείτε στη συνέχεια τις καλύτερες στιγμές.
INFO
Μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια της COSMOTE TV, για να ζήσετε ξανά τις ξεχωριστές στιγμές της 94ης Τελετής Απονομής των βραβείων Όσκαρ. Μην χάσετε την Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 18:45 το ON THE RED CARPET AT THE OSCARS και στις 20:15 το OSCARS RED CARPET. Ολόκληρη η Τελετή Απονομής θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη στις 21:30 με υπότιτλους.
Μέχρι τότε μην χάσετε δεκάδες οσκαρικές ταινίες καθημερινά στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD.
Μάθε περισσότερα εδώ.
Ακολουθούν αναλυτικά οι νικητές/-τριες των Όσκαρ (με κόκκινο χρώμα).
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Belfast
CODA
Μην Κοιτάτε Πάνω
Drive My Car
Dune
Η Μέθοδος των Γουίλιαμς
Πίτσα Γλυκόριζα
Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών
Η Εξουσία του Σκύλου
West Side Story0
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Κένεθ Μπράνα, Belfast
Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Drive My Car
Πολ Τόμας Άντερσον, Πίτσα Γλυκόριζα
Τζέιν Κάμπιον, Η Εξουσία του Σκύλου
Στίβεν Σπίλμπεργκ, West Side Story
Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Χαβιέ Μπαρδέμ, Being the Ricardos
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Η Εξουσία του Σκύλου
Άντριου Γκάρφιλντ, Tick, tick... Boom!
Γουίλ Σμιθ, Η Μέθοδος των Γουίλιαμς
Ντενζέλ Γουάσινγκτον, Η Τραγωδία του Μακμπέθ
Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσικα Τσαστέιν, Eyes of Tammy Faye
Ολίβια Κόλμαν, Η Χαμένη Κόρη
Πενέλοπε Κρουζ, Παράλληλες Μητέρες
Νικόλ Κίντμαν, Being the Ricardos
Κρίστεν Στιούαρτ, Spencer
Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Κιαράν Χάιντς, Belfast
Τρόι Κάτσουρ, CODA
Τζέσι Πλέμονς, Η Εξουσία του Σκύλου
Τζ.Κ. Σίμονς, Being the Ricardos
Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Η Εξουσία του Σκύλου
Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζέσι Μπάκλεϊ, Η Χαμένη Κόρη
Αριάνα ΝτεΜπόουζ, West Side Story
Τζούντι Ντεντς, Belfast
Κίρστεν Ντανστ, Η Εξουσία του Σκύλου
Ονζανιού Έλις, Η Μέθοδος των Γουίλιαμς
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Belfast
Μην Κοιτάτε Πάνω
Η Μέθοδος των Γουίλιαμς
Πίτσα Γλυκόριζα
The Worst Person in the World
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
CODA
Drive My Car
Dune
Η Χαμένη Κόρη
Η Εξουσία του Σκύλου
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
Ιαπωνία, Drive My Car
Δανία, Flee
Ιταλία, The Hand of God
Μπουτάν, Lunana: A Yak in the Classroom
Νορβηγία, The Worst Person in the Worldspan
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Dune
Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών
Η Εξουσία του Σκύλου
Η Τραγωδία του Μακμπέθ
West Side Story
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ
Μην Κοιτάτε Πάνω
Dune
Η Μέθοδος των Γουίλιαμς
Η Εξουσία του Σκύλου
Tick, tick... Boom!
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Dune
Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών
Η Εξουσία του Σκύλου
Η Τραγωδία του Μακμπέθ
West Side Story
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Κρουέλα
Cyrano
Dune
Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών
West Side Story
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
Coming 2 America
Κρουέλα
Dune
The Eyes of Tammy Faye
Οίκος των Gucci
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Μην Κοιτάτε Πάνω
Dune
Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός
Παράλληλες Μητέρες
Η Εξουσία του Σκύλου
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Be Alive από την ταινία «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»
Dos Oruguitas από την ταινία «Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός»
Down To Joy από την ταινία «Belfast»
No Time To Die από την ταινία «No Time to Die»
Somehow You Do από την ταινία «Four Good Days»
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ
Belfast
Dune
Η Εξουσία του Σκύλου
No Time to Die
West Side Story
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dune
Free Guy
No Time to Die
O Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών
Spider-Man: No Way Home
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός
Flee
Λούκα
Οι Μιτσελ Και Η Εξεγερση Των Μηχανων
Η Ράια και O Τελευταίος Δράκος
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ascension
Attica
Flee
Summer of Soul
Writing with Fire
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Audible
Lead Me Home
The Queen of Basketball
When We Were Bullies
Three Songs for Benazir
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Affairs of the Art
Bestia
Boxballet
Robin Robin
The Windshield Wiper
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Ala Kachuu - Take and Run
The Dress
The Long Goodbye
On My Mind
Please Hold