Θα εντάξουν τα Όσκαρ Κατηγορία Καλύτερου Κασκαντέρ; - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
1:52
22/6

Θα εντάξουν τα Όσκαρ Κατηγορία Καλύτερου Κασκαντέρ;

Σύμφωνα με τον Τσαντ Σταχέλσκι, πρώην κασκαντέρ και νυν σκηνοθέτη της σειράς ταινιών «John Wick», η Οσκαρική Ακαδημία σκέφτεται σοβαρά να επανορθώσει για μια αδικία δεκαετιών.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Βλέποντας στιγμιότυπα σαν εκείνο όπου ο κασκαντέρ, που αντικαθιστά τον Κιάνου Ριβς στο «John Wick 4», κατρακυλά στις σκάλες της  Sacre Coeur, θες να σηκωθείς από το κάθισμα και να χειροκροτήσεις. Λίγα πράγματα μπορούν να επαναφέρουν την αίσθηση του δέους στον θεατή του σινεμά δράσης, όπως μια παραδοσιακή, αναλογική κασκάντα. Πέρα από την χορογραφία και την κατασκευή των σκηνών δράσης στις «Επικίνδυνες Αποστολές», μένουμε με το στόμα ανοιχτό επειδή ξέρουμε ότι ο Τομ Κρουζ εκτελεί πραγματικά αυτά τα επικίνδυνα stunts.

Ο Τσαντ Σταχέλσκι, συντονιστής κασκαντέρ επί χρόνια και σκηνοθέτης της σειράς «Τζον Γουίκ», αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις για ένα βραβείο Όσκαρ για τη δουλειά των κασκαντέρ βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο στάδιο, ώστε είναι πολύ πιθανό να προστεθεί η κατηγορία από την επόμενη ή τη μεθεπόμενη απονομή. Θα αποκατασταθεί, έτσι, μια αδικία δεκαετιών -  η μεγαλύτερη Ακαδημία Κινηματογράφου στον πλανήτη οφείλει να αναγνωρίσει τη διαχρονική συμβολή αυτού του κλάδου στο σινεμά.

Το ζήτημα, όπως λέει ο Σταχέλσκι, είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών της κατηγορίας και του αποδέκτη του βραβείου. Θα πηγαίνει το βραβείο στην καλύτερη μεμονωμένη κασκάντα, σαν αυτή που αναφέραμε στην αρχή; Θα πηγαίνει στον συντονιστή κασκαντέρ; Στον χορογράφο της (ανθρώπινης) δράσης; Στη συνολική δουλειά των κασκαντέρ στο έργο; Τα Βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών, πάντως, έχουν εδώ και χρόνια κατηγορία Best Stunt Ensemble, εικάζουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η Οσκαρική Ακαδημία. Ελπίζουμε, μόνο, να μην αργήσει και να καθιερωθεί η κατηγορία από φέτος.