Ανατροπή! Το «Coda» κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Παραγωγών Αμερικής - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:27
20/3

Ανατροπή! Το «Coda» κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Παραγωγών Αμερικής

Μετά τον «Πληροφοριοδότη» ένα ριμέικ βάζει ξανά πλώρη για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας;

Από τον Πάνο Γκένα

Το «Coda» φαίνεται πως κάνει την μεγάλη ανατροπή στα φετινά βραβεία παίρνοντας προβάδισμα μία εβδομάδα πριν την Τελετή των Όσκαρ κι αφήνοντας πίσω την αγαπημένη των κριτικών «Εξουσία του Σκύλου» της Κάμπιον. Η ταινία της Σίαν Χέντερ, αμερικανικό ριμέικ της γαλλικής επιτυχίας «Οικογένεια Μπελιέ», ξεκίνησε την πολυβραβευμένη πορεία της στο Sundance το 2021 (Βραβείο Κοινού, Σκηνοθεσίας, Μέγα Βραβείο της Επιτροπής και Ειδικό βραβείο για το καστ), πριν λίγες εβδομάδες απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Καστ από το Σωματείο Ηθοποιών Αμερικής καιι σε λίγες μέρες διεκδικεί τρία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Β' Αντρικού (για το φαβορί Τρόι Κάτσουρ) και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Αν τελικά κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα είναι η πρώτη που το καταφέρνει με τόσες λίγες υποψηφιότητες, αλλά και το πρώτο φιλμ streaming πλατφόρμας (το «Coda» είναι πανάκριβο απόκτημα της Apple TV+ αφού αγοράστηκε 25 εκατομμύρια δολάρια) που αποσπά το μεγάλο βραβείο, κάτι που το Netflix δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια. Για την ιστορία, η Ένωση Παραγωγών της Αμερικής έχει προβλέψει σωστά το Όσακρ Καλύτερης Ταινίας 22 φορές τα τελευταία 32 χρόνια. Απο΄το 2009 μάλιστα έχει πέσει έξω μόνο τρεις φορές («Το Μεγάλο Σορτάρισμα», «La La Land» και «1917»).

«Είναι απίστευτο», είπε ο παραγωγός του «Coda» Φιλίπ Ρουσελέ στην Τελετή, «Είναι πολύ σημαντικό για 'μας επειδή προέρχεται από συναδέλφους. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως μια καλή ταινία ξεκινά πάντα με μια καλή ιστορία… και σε έναν κόσμο όπου βλέπουμε την έλλειψη ανθρωπιάς κάθε μέρα, θα εκλάβω αυτό το βραβείο ως σημάδι ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα».

Στις υπόλοιπες κινηματογραφικές κατηγορίες το «Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός» κέρδισε το βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και το «Summer Of Soul” (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)», ταινία που είδατε πρώτοι στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας, το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.