Τα λόγια και οι πράξεις: Ο Σον Πεν γυρίζει ντοκιμαντέρ στην Ουκρανία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:11
25/2

Τα λόγια και οι πράξεις: Ο Σον Πεν γυρίζει ντοκιμαντέρ στην Ουκρανία

Έτσι απλά, πριν καλά-καλά κλείσουν 48 ώρες από την εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Σον Πεν είναι στην ουκρανική γη και γυρίζει ντοκιμαντέρ για την εν εξελίξει σύρραξη. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σον Πεν αποδεικνύει ότι έχει αυτό που δεν έχει κανείς άλλος σήμερα στο Χόλιγουντ: Φιλειρηνικό, αντιπολεμικό τσαγανό. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να πει κανείς πέρα από πολιτικές εκτιμήσεις γύρω από το καινούργιο κακό που βρήκε τον πλανήτη και την Ευρώπη μας ειδικότερα. Αναπόφευκτα θα βρεθούν εκείνοι που θα βρουν έναν ανέλπιστο σύμμαχο της αμερικανικής/αντιρωσικής προπαγάνδας στο πρόσωπο του βραβευμένου με Όσκαρ δημιουργού, ωστόσο ο Πεν δεν χρειάζεται πειστήρια για το ότι δεν υπήρξε ποτέ -ενσυνείδητα- δεξί χέρι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Το ντοκιμαντέρ του το σχεδιάζει από τον Νοέμβριο του 2021, όταν και επισκέφθηκε την Ουκρανία και τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις. Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι εδώ και πολλά χρόνια, ανεξάρτητα του πώς κάποιος εκτιμά τους λόγους και τις πράξεις της πολεμικής έντασης. Λόγω της ταυτότητας του ανθρώπου Πεν, όπως προκύπτει από ανθρώπινες και καλλιτεχνικές στάσεις του, ελπίζει κανείς ότι το αποτέλεσμα, αν με το καλό ολοκληρωθεί, δεν θα είναι μια θεαματικοποίηση του γεγονότος, αλλά μια ακριβής καταγραφή της πολεμικής πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που τόσοι και τόσοι λαοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι και τόσοι και τόσοι άλλοι βλέπουν στις ειδήσεις (ή ούτε καν) χαζολογώντας με το τηλεκοντρόλ.

Ποιες είναι οι ανθρώπινες αυτές στάσεις του Σον Πεν; Αναρίθμητες ανθρωπιστικές και αντιπολεμικές δηλώσεις και πράξεις, με αποκορύφωμα το ντοκιμαντέρ του Discovery Plus «Citizen Penn», που περιγράφει τις προσπάθειες του ηθοποιού να δημιουργήσει την ΜΚΟ CORE (Community Organized Relief Effort) σε προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων των σεισμών στην Αϊτή το 2010. Η CORE συνέβαλε και στην υπόθεση του Covid σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή των Vice Studios, μαζί με τις Vice World News και Endeavor Content.

Ο Πεν επισκέφθηκε το γραφείο του Προέδρου, μίλησε με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Ιρίνα Βέρεστσουκ, ενώ είδε και τοπικούς δημοσιογράφους και μέλη του Ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Newsweek. Το πρωθυπουργικό γραφείο, αναμενόμενα, επαίνεσε τον καλλιτέχνη για «το κουράγιο και την τιμιότητά του, καθώς και για την γενναιότητα που πολλοί, ιδίως δυτικοί πολιτικοί, δεν διαθέτουν». 

Τι άλλο μένει σε μας από ένα ακόμα ευχολόγιο η υπόθεση αυτή να είναι ένας από τους βραχυβιότερους πολέμους που έγιναν ποτέ, να μην ανοίξει την όρεξη παραπάνω στους «νικητές» του και να μην πάθει και ο Πεν ότι ήδη έχουν πάθει εκατοντάδες άνθρωποι στο έδαφος της Ουκρανίας. Άξιος, οπωσδήποτε, για το θάρρος του, είθε να μην σύμβάλλει -άθελά του- σε μια περαιτέρω ρήξη του δυτικού με τον ανατολικό κόσμο.