Στα πλοκάμια του Λευκού Οίκου! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:41
24/2

Στα πλοκάμια του Λευκού Οίκου!

Ο χώρος της πολιτικής φαίνεται πως πάει πολύ στον Σον Πεν, γι΄ αυτό και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε στενές διαπραγματεύσεις για το αν θα ενσαρκώσει άλλο ένα θυελλώδες -πραγματικό- πολιτικό πρόσωπο, τον πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον στην ταινία «Fair Game», με συμπρωταγωνίστρια την αγαπημένη μας Ναόμι Γουότς.

Ο Σον Πεν σίγουρα πλέει σε πελάγη ευτυχίας, καθώς το βράδυ της Κυριακής προσέθεσε στη συλλογή και καριέρα του το δεύτερο Όσκαρ ερμηνείας (το πρώτο το είχε λάβει για την ερμηνεία του στο «Σκοτεινό Ποτάμι»). Ο Χάρβεϊ Μιλκ, ο γκέι ακτιβιστής που υποδύθηκε, κατόρθωσε να νικήσει στα σημεία τον Παλαιστή Μίκι Ρουρκ, για τον οποίο πολλοί διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως θα επισφράγιζε το δυναμικό comeback του με ένα ολόχρυσο αγαλματίδιο.

Ο χώρος της πολιτικής φαίνεται πως πάει πολύ στον Σον Πεν, γι΄ αυτό και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε στενές διαπραγματεύσεις για το αν θα ενσαρκώσει άλλο ένα θυελλώδες -πραγματικό- πολιτικό πρόσωπο, τον πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον στην ταινία «Fair Game», με συμπρωταγωνίστρια την παλιά του γνώριμη από τα "21 Γραμμάρια", Ναόμι Γουότς.

Η ταινία αφορά την ιστορία της Βάλερι Πλέιμ, της διάσημης αμερικανίδας πράκτορα της CIA, που έφερε τα πάνω κάτω στον Λευκό Οίκο με την «Υπόθεση Πλέιμ». Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2003 αποκαλύφθηκε στον Τύπο πως η σύζυγος του διπλωμάτη Τζόζεφ Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ, δεν ήταν μία απλή γραμματέας του Λευκού Οίκου, αλλά μυστική πράκτορας της CIA. Επειδή η αποκάλυψη της ταυτότητας μυστικού πράκτορα είναι σοβαρό αδίκημα στις ΗΠΑ, η Πλέιμ απομακρύνθηκε αμέσως από την υπηρεσία. Η Πλείμ μαζί με το σύζυγό της Γουίλσον δεν παρέδωσαν ωστόσο αμαχητί τα όπλα. Αμέσως μήνυσαν τα στελέχη της κυβέρνησης Μπους θεωρώντας πως η αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης από την αμερικανική κυβέρνηση, γιατί ο Γουίλσον είχε δημοσιοποιήσει την απουσία στοιχείων για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ.

Τελικά, στη δίκη που έγινε για την υπόθεση, ο προσωπάρχης και δεξί χέρι του Τσέινι, Λούις Λίμπι, κρίθηκε ένοχος για τρία αδικήματα (ψευδορκία, παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και ψευδείς δηλώσεις), καταδικάστηκε, αλλά πήρε χάρη από τον Μπους, ενώ οι υπόλοιποι κυβερνητικοί κατάφεραν να ξεφύγουν των κατηγοριών(!).

Είναι χαρακτηριστικό πως το σκάνδαλο ξέσπασε από τη διαρροή του όλου θέματος στον Τύπο ήταν τόσο μεγάλο, που πολλοί το συγκρίνουν με το Γουότεργκέιτ

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή ταινία βασίζεται στο βιβλίο «Fair Game: My Life as a Spy, My Betrayal by the White House» της ίδιας της Πλέιμ και το δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο των Σον Πεν- Ναόμι Γουότς θα σκηνοθετήσει ο Νταγκ Λάιμαν (τον ξέρετε από το πρώτο «Χωρίς Ταυτότητα», από τη σούπερ επιτυχία «Ο κύριος και κυρία Σμιθ» και από το πιο πρόσφατο «Jumper»).

Προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων σας ενημερώνουμε πως αυτή τη περίοδο βγαίνει στις αίθουσες άλλη μία ταινία με κεντρικό χαρακτήρα αυτόν της Βάλερι Πλείμ, το «Nothing But The Truth» σε σκηνοθεσία Ροντ Λούρι με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπέκινσεϊλ, μόνο που αυτή βασίζεται λίγο πιο χαλαρά στο σκάνδαλο.

Γεωργία Οικονόμου