Συντρίβει τα ρεκόρ ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Κλιντ Ίστγουντ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:23
19/1

Συντρίβει τα ρεκόρ ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Κλιντ Ίστγουντ

Κανείς δεν την υπολόγιζε σαν σοβαρό παράγοντα στη σεζόν βραβείων και κατέληξε με έξι οσκαρικές υποψηφιότητες. Κανείς δεν την περίμενε για εμπορική επιτυχία και η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ έχει ήδη γράψει ιστορία. Τι συμβαίνει τελικά με τον «Ελεύθερο Σκοπευτή»;

Από τη Χριστίνα Λιάπη

Η βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο ταινία έχει ως πρωταγωνιστή τον Κρις Κάιλ, τον «πιο θανάσιμο ελεύθερο σκοπευτή» στην ιστορία του αμερικανικού στρατού με 255 εκτελέσεις, 160 από τις οποίες επιβεβαιωμένες από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Κάιλ ολοκλήρωσε τέσσερις γύρους στο Ιράκ και κέρδισε πολλές στρατιωτικές τιμές, καθώς και το προσωνύμιο «ο διάβολος του Ραμάντι» από τους Ιρακινούς, οι οποίοι είχαν τάξει αμοιβή δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε όποιον τον σκοτώσει.

Η κινηματογραφική αποθέωση των κατορθωμάτων του προσέλκυσε εκατομμύρια κόσμου στις προβολές του «American Sniper» το πρώτο Σαββατοκύριακο της ευρείας διανομής του στις ΗΠΑ, και πλέον μπορούμε να μιλάμε για την πρώτη τεράστια επιτυχία της χρονιάς, και μάλιστα αναπάντεχη.

Η ταινία του Ίστγουντ απέδωσε περισσότερο ως σουπερηρωική ταινία, παρά ως ένα οσκαρικό πολεμικό δράμα, και κέρδισε 90,2 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, συνθλίβοντας τον ανταγωνισμό καθώς και το προηγούμενο ρεκόρ Ιανουαρίου (προηγούμενο ρεκόρ: «Avatar» με 68,5 εκατομμύρια).

Το τρέιλερ του «American Sniper», ουσιαστικά απλώς
μία αγωνιώδης και εξαιρετικά σκηνοθετημένη σκηνή της ταινίας

Είναι επίσης το μεγαλύτερο άνοιγμα για δραματική ιστορία στην ιστορία και το πιο πετυχημένο άνοιγμα ταινίας για το συγκεκριμένο τριήμερο της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Προσθέστε σε αυτό την εξαιρετική βαθμολογία που έδωσαν στην ταινία οι θεατές στην έξοδό τους από την αίθουσα και είναι προφανές ότι έχουμε μπροστά μας ένα αναπάντεχο φαινόμενο επιτυχίας, μιας ταινίας μάλιστα που έχτισε τόσο αθόρυβα το buzz της που ακόμη και οι οσκαρικές της υποψηφιότητες θεωρήθηκαν μίνι-έκπληξη.

Το «Αmerican Sniper» είναι επίσης η μεγαλύτερη επιτυχία της σκηνοθετικής καριέρας του Κλιντ Ίστγουντ (χάριν σύγκρισης, η προηγούμενη μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το «Gran Torino» με κάτι λιγότερο από 30 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις πρώτου τριημέρου), και μια απόλυτα απαραίτητη επιτυχία μάλιστα μετά την καταστροφική επίδοση της προηγούμενης ταινίας του, «Jersey Boys».

Η τεράστια αυτή έκθεση της ταινίας στο ευρύ κοινό θα φουντώσει και τις συζητήσεις γύρω από την αμφιλεγόμενη πολιτική της προσέγγιση, καθώς κριτικοί και σχολιαστές έχουν τονίσει την ρεπουμπλικανική και μιλιταριστική χροιά της ταινίας, αλλά και την προβληματική αντιμετώπιση από τη μία του πολέμου στο Ιράκ και από την άλλη των Ιρακινών πολιτών.

Μπορεί να εξηγηθεί μια τόσο αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία; Σίγουρα οι οσκαρικές υποψηφιότητες βοήθησαν (αν και δεν μετατρέπονται αυτόματα σε εισπράξεις), όπως το όνομα του Ίστγουντ και του Κούπερ (αν και επίσης δεν εγγυώνται εμπορική ρώμη) και το γεγονός ότι βασίζεται σε ένα ήδη ευρέως γνωστό μπεστ σέλερ και αφορά αυτόματα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι σχετικά αδύναμος ποιοτικά: ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των οσκαρικών ταινιών και των μάλλον μέτριων εμπορικών παραγωγών, και έτσι ο «Σκοπευτής» βρήκε αρκετό οξυγόνο και χώρο για δράση.

Είναι πάντως μια επίδοση που έχει σοκάρει το Χόλιγουντ, όπως κάνουν όλες οι αναπάντεχες επιτυχίες και αποτυχίες που δεν μένουν στους κανόνες και τις προσδοκίες.