Αυτό τους έλειπε: Το Φεστιβάλ των Καννών εγκαινιάζει συνεργασία με το TikTok - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
20:44
15/3

Αυτό τους έλειπε: Το Φεστιβάλ των Καννών εγκαινιάζει συνεργασία με το TikTok

Η πλατφόρμα με το 1 δισεκατομμύριο χρήστες αποτελεί μια ευκαιρία που το 75ετές φεστιβάλ καλοβλέπει σαν τον τέλειο τρόπο να κάνει την γιορτή των ταινιών ευρύτατα γνωστή. Ή έστω διαδικτυακό γεγονός.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Διατρέχοντας τον «κίνδυνο» να χαρακτηριστούμε συντηρητικοί - το παίρνει πάνω του ο συντάκτης άφοβα - αυτή είναι μια είδηση που ασφαλώς είναι μελετημένη ώστε να αποδώσει οφέλη και στις δύο πλευρές, θα τα αποδώσει ή θα πεθάνει όσο γρήγορα γεννήθηκε, αλλά ελάχιστη σχέση έχει με την κινηματογραφική δημιουργία. Όπως και γενικά η ασυγκράτητη διείσδυση των μέσων που αναγάγουν τον καθένα σε στιγμιαίο σταρ, στο μυαλό του πάντα, μηδαμινή σχέση διατηρούν με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα ως πνευματική δημιουργία. Αλλά αυτό είναι μια συζήτηση άλλης στιγμής, και σίγουρα δεν προβλημάτισε αποφασιστικά τον Τιερί Φρεμό, που με το βλέμμα στο μέλλον υπέγραψε την επίσημη συνεργασία του TikTok με το φεστιβάλ των Καννών.

Μπορεί τα σέλφις να απαγορεύτηκαν πριν μερικά χρόνια στο κόκκινο χαλί, όμως το φεστιβάλ της Νότιας Γαλλίας ψάχνει να βρει περιεχόμενο, αποκλειστικό πάντα (γίνονται και απίστευτες μπούρδες σε αποκλειστικότητα πάντως) από τα παρασκήνια, τις συνεντεύξεις και, κοίτα να δεις, από το κόκκινο χαλί.

Κι επειδή εύλογα κάποιος, συντηρητικός και αυτός, θα διερωτώνταν ίσως, οι ταινίες ποια σχέση έχουν με όλο αυτό, ορίστε και το #TikTokShortFilm ένας οικουμενικός διαγωνισμός μέσα στο app ανάμεσα σε ταινιάκια 30 δευτερολέπτων έως 3 λεπτών (η διάρκεια των TikTok), που θα έχει μάλιστα και κριτική επιτροπή με διάσημο σκηνοθέτη για πρόεδρο, του οποίου το όνομα θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση. Λέτε να είναι ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν;

Ο Ριτς (αυτό είναι πράγματι) Γουότεργουερθ, γενικός διευθυντής της TikTok στην Ευρώπη είναι πασίχαρος, ο Τιερί Φρεμό το ίδιο (που θα έχει και οικονομική στήριξη από τον κολοσσό), ενώ ο τελευταίος τονίζει ότι η συνεργασία τονώνει την διαφοροποίηση του κοινού του φεστιβάλ.

Του κουτρούλη ο γάμος θα γίνει, μια γιορτή της 7ης τέχνης. Άλλωστε το ότι το κινηματογραφικό σινεμασκόπ θα στενέψει πια σε διαδικτυακό, mobile,  κάθετο φορμά, είναι αρκούντως ενδεικτικό.