To «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό είναι η επιλογή της Γαλλίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:12
13/10

To «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό είναι η επιλογή της Γαλλίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας

Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών και η ευρεία, επιτυχής, διανομή της ταινίας στις ΗΠΑ, φαίνεται να δημιούργησαν μια προσφορά που η γαλλική επιτροπή δεν μπόρεσε να αρνηθεί.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η ιστορία μιας χορεύτριας που λατρεύει τ' αμάξια, γουστάρει φόνους και καταλήγει να υιοθετεί την ταυτότητα του γιου ενός μάτσο πυροσβέστη, σέρνει τον χορό φέτος της ταινίας που θα κάνει τον κόσμο να μιλήσει για το σινεμά.

Η ταινία, που έχει συλλέξει μερικές ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές (και μερικές χλιαρότατες πάντως), υπερνίκησε τις δύο αντιπάλους της για το εθνικό οσκαρικό χρίσμα, το «Happening» της Οντρέϊ Ντιγουάν (που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στην Βενετία) και το «Bac Nord» του συζύγου της (!) Σεντρίκ Χιμένεζ, που σάρωσε τα ταμεία της Γαλλίας. Τώρα πώς να έχανε η προβοκατόρικη επιλογή όταν στην επιτροπή είναι η ατζέντισσα της πρωταγωνίστριας και ο Τιερί Φρεμό των Καννών, είναι ένα ερώτημα.

Προς υπεράσπιση της απόφασης υπάρχει η εμπορική της επίδοση στις ΗΠΑ, που έχει ξεπεράσει το εκατομμύριο, τα 3.6 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο και σηματοδοτεί το καλύτερο άνοιγμα 15ετίας γαλλικής ταινίας. Η ταινία επίσης, για τους κριτικούς, ήταν η δεύτερη επιλογή από το φθινοπωρινό φεστιβαλικό κύκλωμα, μετά μόνο από το «Power of the Dog» της Κάμπιον, ήδη έναν από τους βασικούς οσκαρικούς διεκδικητές, σύμφωνα πάντα με το περίφημο (και ενίοτε περίφημα άστοχο) buzz.

H ταινία, που προβλήθηκε σε sold out προβολή και στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας και εκτιμήθηκε αλλά δεν αγαπήθηκε από τον Λουκά Κατσίκα (η κριτική του από τις Κάννες, εδώ), μένει να δούμε πώς θα κάτσει και εκεί που μετράει, στην διεθνή επιτροπή των περίπου 1000 συμμετεχόντων, που αποφασίζουν για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.