Τρέιλερ: Το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» ως telenovela με τη σφραγίδα του Netflix - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:31
19/4

Τρέιλερ: Το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» ως telenovela με τη σφραγίδα του Netflix

Το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ της μεταφοράς του λογοτεχνικού αριστουργήματος του Μάρκες και αυτό που είδαμε για μερικούς λαούς θα ήταν casus belli. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου

1967 ήταν όταν ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες παρέδωσε στον κόσμο και στην αιωνιότητα ένα έργο που θα σημάδευε τον λατινοαμερικάνικο μαγικό ρεαλισμό, μια τοιχογραφία ενός λαού, ενός γένους – του ανθρώπινου- κι ενός κόσμου. Τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» που μας έκαναν να ανατρέχουμε διαρκώς στο γενεαλογικό δέντρο των Μπουενδία και μας είχαν σε κάθε σελίδα να σταματούμε την ανάγνωση για να μείνουμε για λίγο χρόνο παραπάνω με την εικόνα που συνθέσαμε στο μυαλό μας, παρέμεναν για χρόνια δίχως κινηματογραφική μεταφορά, παρά τις προσπάθειες του Σέρτζιο Λεόνε που, αν μας ρωτάτε, θα ήταν ιδανικός για να συλλάβει την όψη, το μέγεθος, αλλά και το χιούμορ του βιβλίου  - ε, θα είχε και τον Μορικόνε αρωγό στη φιλμική ανασύνθεση αυτού του ιδιότυπου σύμπαντος.

Δεν μας έκατσε. Εδώ που τα λέμε, μερικά πράγματα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά για το μέσο που δημιουργήθηκαν, το είδαμε και πριν χρόνια με τον «Έρωτα στα Χρόνια της Χολέρας», όπου ο Μάικ Νιούελ και οι υπόλοιποι συντελεστές δεν κατάλαβαν γρι, ουδέποτε συνέλαβαν τον τρόπο Μάρκες. Βέβαια, παρά τα πυρά που δέχτηκε, υπό άλλες κινηματογραφικές συνθήκες ο Μπαρδέμ θα ήταν ιδεώδης Φλορεντίνο Αρίσα.

Δυστυχώς, τη μεταφορά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» δεν θα την αποφύγουμε. Και λέμε δυστυχώς, επειδή το Netflix ετοίμασε σειρά βασισμένη στο βιβλίο, γυρισμένη στα ισπανικά, κατά την επιθυμία του ίδιου του Μάρκες. Και πού είναι η δυστυχία σε όλο αυτό, θα μας ρωτήσετε, και θα σας απαντήσουμε ότι η πλατφόρμα στη δημοσιότητα το τρέιλερ και είδαμε ένα πράγμα πλαστικοποιημένο, ψηφιακά κατεργασμένο, με όψη και τόνο που περισσότερο σε (δαπανηρή, να του το πιστώσουμε) καθημερινή telenovela παραπέμπει, παρά σε προσεκτικά καλλιγραφημένο και αισθητικά φιλόδοξο πόνημα. 

Η σειρά θα ανέβει στην πλατφόρμα εντός του 2024, δείτε και κλάψτε.