Λευτεριά στον Κίριλ Σερεμπρένικοφ - cinemagazine.gr
13:53
10/5

Λευτεριά στον Κίριλ Σερεμπρένικοφ

Δυο σπουδαίοι δημιουργοί, ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ και Τζαφάρ Παναχί, συμμετέχουν στο επίσημο Διαγωνιστικό των Καννών με τις ταινίες τους «Leto» και «Three Faces», αλλά δεν μπορούν να παραστούν στο φεστιβάλ λόγω περιορισμών που τους επιβλήθηκαν από τις χώρες τους.

Από τον Πάνο Γκένα

Χθες πραγματοποιήθηκε στην Κρουαζέτ η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Κίριλ Σερεμπρένικοφ «Leto», και δυστυχώς  ο σκηνοθέτης ήταν απών αφού βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το προηγούμενο καλοκαίρι, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Οι ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές της ταινίας εκπροσώπησαν τον δημιουργό, σηκώνοντας στο κόκκινο χαλί πανό που έγραφε «Λευτεριά στον Κίριλ Σερεμπρένικοφ» και φορώντας κονκάρδες με το πρόσωπό του. Μαζί τους φωτογραφήθηκαν και ο Πρόεδρος, Πιερ Λεσκιούρ, και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό. Να θυμίσουμε πως η προηγούμενη ταινία του Σερεμπρένικοφ, «Ο Πιστός», είχε παρουσιαστεί στις Κάννες το 2016 στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». 

Ο Σερεμπρένικοφ, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Gogol Center, του ανήσυχου πρωτοποριακού θεάτρου της Μόσχας, κατηγορήθηκε για οικονομική απάτη 68 εκατ. ρουβλίων, με πρόσχημα τη χρηματοδότηση του καλλιτεχνικού έργου «Platforma». Αρκετοί όμως υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες είναι ψευδείς και πως ο σκηνοθέτης βρέθηκε κατηγορούμενος γιατί έχει εκφραστεί ανοιχτά κι ενάντια στην πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, καταγγέλλοντας την προσάρτηση της Κριμαίας από τη χώρα ή εκφράζοντας την υποστήριξή του στην LGBT κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τους προηγούμενους μήνες είχε απευθύνει αίτημα στις ρωσικές αρχές για να απελευθερώσουν τον Σερεμπρένικοφ και να «εγγυηθούν την ελεύθερη κυκλοφορία και καλλιτεχνική του έκφραση», ενώ κορυφαίοι Ρώσοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες έχουν ταχθεί υπέρ του.

Στην ακρόαση του δικαστηρίου πριν από ένα μήνα, ο σκηνοθέτης αρνήθηκε τις κατηγορίες, παρουσίασε οικονομικά στοιχεία σχετικά με την πώληση των εισιτηρίων, αλλά ο κατ' οίκον περιορισμός του παρατάθηκε ως τις 19 Ιουλίου.

Με τη νέα του ταινία «Leto», που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Φοίνικα, μας μεταφέρει στο Λένινγκραντ το καλοκαίρι του 1981, όταν η underground ροκ σκηνή βρισκόταν σε άνθιση, επηρεασμένη από αστέρια της Δύσης όπως οι Led Zeppelin και ο David Bowie. Αυτή είναι η ιστορία του Victor Tsoi των Kino.