Εισιτήριο ελευθέρας στον απίθανο κόσμο του Νίκου Περάκη - cinemagazine.gr
10:25
21/9

Εισιτήριο ελευθέρας στον απίθανο κόσμο του Νίκου Περάκη

Σαράντα χρόνια καριέρας ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες σας περιμένουν σε μια πρωτότυπη και άκρως ελκυστική έκθεση που γίνεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με την επιμέλεια του Νίκου Περάκη. Bonus, πολλά (και ένδοξα) χρόνια ιστορίας του εγχώριου σινεμά, συν μια προβολή ταινίας!

Από τον Λουκά Κατσίκα

Σκηνοθέτης ιδιαίτερα αγαπητός στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, για να μην αναφερθούμε στο ελληνικό κοινό που τίμησε κατά καιρούς και με το παραπάνω τις ταινίες του στις αίθουσες, ο Νίκος Περάκης σκέφτηκε έναν ζωηρό τρόπο για να συμπυκνώσει 40 χρόνια εξαιρετικής καριέρας. Με το χιούμορ και την πνευματώδη διάθεση που ανέκαθεν τον διέκρινε, ο σκηνοθέτης της «Λούφας και Παραλλαγής» (πρόσφατα τιμημένης από το κοινό του Αθηνοράματος ως η αγαπημένη του ελληνική ταινία τα τελευταία 40 χρόνια) συγκέντρωσε τη μέχρι τώρα κινηματογραφική του πορεία σε μια έκθεση. 

Σε αυτή ο Νίκος Περάκης θα σας συστηθεί εκ νέου με βασικά του υλικά τη δουλειά του ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, με σκίτσα, με προσχέδια, με μακέτες κοστουμιών, σκηνικών και κατασκευών, με λίστες, με φωτογραφίες από τα casting και τα γυρίσματα, με διαφημιστικό υλικό και αφίσες, αλλά και με οτιδήποτε κινδύνευε να πεταχτεί ή να χαθεί σε συρτάρια, όπως διαβατήρια, κλειδιά, παλιές ατζέντες, αναμνηστικά, καρτ-ποστάλ, εγγυήσεις μηχανημάτων, εισιτήρια, προγράμματα φεστιβάλ, δημοσιεύματα, επαγγελματικές κάρτες κι άλλα πολλά. Όλα αυτά κοσμούν την πολύχρωμη διακόσμηση μιας πλούσιας εγκατάστασης που περιμένει το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, στο φουαγιέ του Ινστιτούτου Γκαίτε. 

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σας φαίνονται αρκετά, ο ίδιος ο Νίκος Περάκης αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στην έκθεσή του, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, ενώ στις 21:00 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του, «Bomber and Paganini», ενός απολαυστικού buddy movie γυρισμένου σε μια εποχή όπου η συγκεκριμένη έκφραση παρέμενε ακόμη έννοια άγνωστη στα απανταχού κινηματογραφικά λεξικά.

Η είσοδος επαναλαμβάνουμε ότι είναι ελεύθερη, η συγκυρία είναι μοναδική και η εγκατάσταση «Films in Pinboards» θα διαρκέσει από την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου στο ισόγειο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα)

Περισσότερα για τον Νίκο Περάκη: www.nikosperakis.gr 

Πληροφορίες για το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» στο www.aiff.gr και στο www.cinemagazine.gr.

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα | Διάρκεια εγκατάστασης 16/09 -1/10
Ώρες επίσκεψης: 19/9 – 30/9: Δευτέρα έως Πέμπτη: 9:00 – 19:30, Παρασκευή: 9:00 – 17:00 Σάββατο 1/10: 9:00 – 16:00