Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Σήμερα ξεκινούν οι δωρεάν προβολές του «Minority Report» - cinemagazine.gr
13:42
19/9

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Σήμερα ξεκινούν οι δωρεάν προβολές του «Minority Report»

Ο κινηματογράφος διατηρεί σταθερά οξυμένο το ενδιαφέρον του για τις μειονοτικές ομάδες και το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας επιλέγει να παρουσιάσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στις φωτεινές και σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, μέσα από οκτώ δωρεάν προβολές νέων αλλά και κλασικών ταινιών οι οποίες φιλοξενούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Πως είναι να νιώθεις «ξένος μέσα στον κόσμο των άλλων»; Το αφιέρωμα στοχεύει στην ενθάρρυνση της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού και της αποδοχής, στην εξάλειψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων, με τελικό σκοπό την ομαλή προσαρμογή και παραμονή στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα των εν λόγω κοινωνικών ομάδων.

Προσπαθώντας να ορίσουμε κοινωνικοπολιτικά και κινηματογραφικά το ζήτημα των μειονοτήτων, στόχος μας είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα αγγίζει θεματικές όπως η κοινωνική τους ενσωμάτωση, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν μερίδες του πληθυσμού είτε λόγω του χρώματός τους, είτε λόγω της γλώσσας που μιλούν και της πατρίδας που εκπροσωπούν, είτε λόγω της σεξουαλικής τους προτίμησης και, βέβαια, η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στις δυσκολίες που συναντά κάθε μειονότητα. 

Χαρακτηριστικά, ο Ειδικός Γραμματέας των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, Γιώργος Ιωαννίδης, αναφέρει κατά την ομιλία του στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, στον ΙΑΝΟ, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016: «Ήταν μεγάλη η χαρά από την πλευρά τη δικιά μας ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε και να τρέξουμε αυτή τη δράση για να στηρίξουμε έστω με αυτό τον μικρό τρόπο, διοργανώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής όλων μας, και στην Αθήνα και πόσο μάλλον στην επαρχία. [... ] Οι παρεμβάσεις που έχουν προωθηθεί αφορούν τη στήριξη και την ενσωμάτωση των παιδιών είτε μιλάμε για διαπολιτισμική εκπαίδευση ρομά, μουσουλμανόπαιδων, μεταναστών και την οργανική ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της χρηματοδότησης του συνόλου του ευρους των δαπανών  που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια πολιτική, από τον άνθρωπο που μπορεί να πηγαίνει στους καταβολισμούς και να παίρνει τα παιδιά να τα πηγαίνει στο σχολείο, την απαραίτητη μετεκπαίδευση των εκπαιδευτών μέχρι και την ανάπτυξη υποδομών». 

Στο πλαίσιο του «Minority Report», προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ψηφιακά αποκατεστημένη, director’s cut εκδοχή της «Πύλης της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο, γύρω από το μαζικό, φυλετικής και ταξικής χροιάς έγκλημα στο Γουαϊόμινγκ του 19ου αιώνα με θύματα μετανάστες εργάτες, καθώς επίσης το αριστουργηματικό μελόδραμα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά», με θέμα τον εναντιωμένο στις ρατσιστικές προκαταλήψεις έρωτα μεταξύ μιας μοναχικής χήρας και ενός νεαρού μετανάστη. Το «Ωραίο Μου Πλυντήριο» του Στίβεν Φρίαρς εστιάζει, επίσης, μοναδικά στην επουλωτική ιδιότητα του έρωτα, μέσα από το αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε έναν αριβίστα νεαρό Πακιστανό και έναν ατίθασο Λονδρέζο.

Στις πρεμιέρες του αφιερώματος περιλαμβάνεται το «Soy Nero» του Ράφι Πιτς, το οποίο πραγματεύεται τον αγώνα ενός μεγαλωμένου στις ΗΠΑ νεαρού Μεξικανού να κερδίσει την πράσινη κάρτα μέσω της κατάταξής του στον αμερικανικό στρατό. Ο «Διαμεσολαβητής» του Ιαν Ολντς αποτυπώνει την αβάσταχτη ματαίωση ενός ανθρώπου δίχως πατρίδα, ενώ το road movie «Κόκκινο Χαλί» από την Ελβετία, που θα προβληθεί παρουσία των σκηνοθετών Κανταράμα Γκαχιγκίρι και Φρεντ Μπεϊγίφ, αγγίζει το όνειρο μιας παρέας παιδιών από τις φτωχογειτονιές της Λοζάνης να πάνε την ταινία τους μέχρι τις Κάννες.
Πέραν, όμως, από την ανασκευασμένη πραγματικότητα της μυθοπλασίας, το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να μη δώσει χώρο και λόγο στο σινεμά τεκμηρίωσης. Ετσι, το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ της Αριάδνης Κουτσαύτη, «Μη Με Φωνάζεις Ξένο», θα αναλάβει να μας φέρει σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη οδύσσεια του προσφυγικού ζητήματος, και θα προβληθεί μαζί με το «Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη, παρουσία των δύο νεαρών δημιουργών.

Το αφιέρωμα «Minority Report: Το ΣΙΝΕΜΑ αγκαλιάζει τις μειονότητες» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και το πλήρες πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εδώ