Η «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος - cinemagazine.gr
13:24
26/2

Η «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου παρουσία της σκηνοθέτιδας Τώνιας Μισιαλή σε συνεργασία με το WIFT GR.

Μια γυναίκα (Στέλα Φυρογένη), διψασμένη για αγάπη και επικοινωνία αλλά παγιδευμένη στη δυστυχία ενός καταπιεστικού γάμου, βρίσκει καταφύγιο σε ένα φανταστικό κόσμο εκδικητικής βίας. Σύντομα, πραγματικότητα και φαντασία συγχέονται.

Μετά από την Παγκόσμια Πρεμιέρα της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι τον Ιούλιο του 2018, μετά από 20+ συμμετοχές σε σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική και μετά από 4 βραβεία (βραβείο FIPRESCI καλύτερης Ελληνικής ταινίας και βραβείο της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και βραβείο Emerging Filmmakers στο Hellas FilmBox στο Βερολίνο), η ΠΑΥΣΗ βγαίνει σε διανομή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, στις 7-13 Μαρτίου 2019.

Η σκηνοθέτιδα θα παραστεί στην πρεμιέρα, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WIFT GR, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στις 5 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Η Τώνια Μισιαλή θα παρουσιάσει την ταινία και θα ακολουθήσει συζήτηση, που συντονίζει το WIFT GR.

Η ηρωίδα της Τώνιας Μισιαλή, είναι μια γυναίκα σε συζυγική και υπαρξιακή κρίση στο κατώφλι της εμμηνόπαυσης που έρχεται αντιμέτωπη με έναν αδιάφορο και προσβλητικό σύζυγο -ένα αρσενικό «παλαιάς κοπής». Η ταινία τολμά να δείξει τον ερωτισμό μιας γυναίκας σε ώριμη ηλικία…

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας

«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στον κινηματογράφο ή εκπροσωπούνται εσφαλμένα, γι’ αυτό ήθελα αυτή η ταινία να απεικονίσει ένα γυναικείο χαρακτήρα που είναι πραγματικός. Η Παύση είναι μια γυναικεία ιστορία, ιδωμένη μέσα από τον γυναικείο φακό, πίσω και μπροστά από την κάμερα. Πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω ένα μωσαϊκό του μικρόκοσμου της πατριαρχικής κοινωνίας και να απεικονίσω την αέναη μάχη μεταξύ των δύο φύλων, συνειδητά και μόνο από την ευαίσθητη και ευάλωτη γυναικεία ματιά. Η ηρωίδα της Παύσης μεγάλωσε σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες ζούσαν στο περιθώριο έχοντας ως κύριο σκοπό της ζωής τους να υπηρετούν τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Ακόμα και σήμερα, η ηρωίδα αυτή, όπως χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο, εξακολουθεί να περνά τη ζωή της μέσα από παρόμοιες καταστάσεις, ανήμπορη να βρει την προσωπική της φωνή και να παλέψει για τον εαυτό της και τα δικαιώματά της. Μέσα από τον φακό, βλέπει κανείς την πάλη και την αγωνία της. Είναι τόσο αδύναμη που δε μπορεί παρά να ξεφύγει μέσα με όχημα τη φαντασία της. Στον φανταστικό αυτό κόσμο, βρίσκει αγάπη, έρωτα, πάθος, θάρρος και δύναμη, όλα αυτά που δε βρίσκει στην πραγματικότητα. Και τα στοιχεία αυτά τα ζει τόσο έντονα που στο τέλος δε μπορεί ούτε η ίδια να καταλάβει ποια είναι η αλήθεια και ποια η φαντασία. Έχει χάσει την κρίση της και τα συναισθήματά της βρίσκονται σε λίμπο. Η κατάστασή της είναι για το θεατή ένα παράδειγμα προς αποφυγή» Τώνια Μισιαλή

Η ΠΑΥΣΗ έχει πάρει διανομή στις ΗΠΑ και θα ανοίξει στις αίθουσες στο Λος ´Αντζελες τον Ιούνιο του 2019.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρωταγωνιστούν: Στέλα Φυρογένη, Αντρέας Βασιλείου και Πόπη Αβραάμ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: George Rahmatoulin
Μουσική: Julian Scherle
Ήχος: Χρίστος Κυριακούλλης
Μονταζ: Αιμίλιο Αβραάμ
Παραγωγοί: Άντρος Αχιλλέως, Στελάνα Κληρή, Τώνια Μισιαλή
Συμπαραγωγοί: Ιωάννα Σουλτάνη, Πάνος Μπίσδας
Εταιρεία παραγωγής: A.B. Seahorse Film Productions (Κύπρος)
Εταιρεία συμπαραγωγής: Soul Productions (Ελλάδα)»