Oscars 2017: Η ευχαριστήρια δήλωση του απόντα Ασγκάρ Φαραντί

2017-02-28 10:56:16
Από τον Πάνο Γκένα

Σε μία ουσιαστική πολιτική δήλωση της Ακαδημίας, απέναντι στο διάταγμα Τραμπ, ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης κέρδισε την Κυριακή δεύτερο Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας για τον «Εμποράκο». Λόγω απουσίας του, στη σκηνή του Dolby Theatre διαβάστηκε από εκπρόσωπό του το παρακάτω.  

Τα φετινά Όσκαρ μπορεί να περιείχαν την ιστορικότερη γκάφα του θεσμού, αλλά όλες οι εκπλήξεις αποδείχθηκαν ευχάριστες. Η Ακαδημία τόλμησε το «Moonlight» (δεν ήταν τόσο αναμενόμενο και προφανές) και βράβευσε τον απόντα Ασγκάρ Φαραντί με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας για τον «Εμποράκο» (βραβεία αντρικής ερμηνείας και σεναρίου στις Κάννες). Ο Ιρανός σκηνοθέτης δεν ήταν παρών για να το παραλάβει και αντ' αυτού ζήτησε από την Ιρανο-Αμερικάνα μηχανικό και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Prodea Systems και πρώτη Ιρανή που ταξίδεψε στο Διάστημα, να εκφωνήσει την ευχαριστήρια δήλωσή για λογαριασμό του, καταδικάζοντας το εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ για την απαγόρευση της εισόδου στις Η.Π.Α. μεταναστών από επτά κυρίως μουσουλμανικά έθνη.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης Φαραντί:

Είναι μεγάλη τιμή να λαμβάνω αυτό το πολύτιμο βραβείο για δεύτερη φορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Ακαδημίας, το συνεργείο μου στο Ιράν, τους παραγωγούς μου Αλεξάντερ Μάλετ-Γκάι, Cohen Media, Amazon και τους υποψηφίους συναδέλφους μου στην κατηγορία ξένης ταινίας.

Λυπάμαι που δεν είμαι μαζί σας απόψε. η απουσία μου πηγάζει από σεβασμό για τους ανθρώπους της χώρας μου και των άλλων έξι εθνών, τα οποία αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό από το απάνθρωπο νόμο που απαγορεύει την είσοδο των μεταναστών στις Η.Π.Α.. Διαχωρίζοντας τον κόσμο σε οικείους και σε εχθρούς δημιουργεί φόβο, μια απατηλή δικαιολογία για οπισθοδρόμηση και πόλεμο. Αυτοί οι πόλεμοι στερούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που έχουν ήδη πληγεί από την επιθετικότητα.

Οι κινηματογραφιστές μπορούν να στρέφουν την κάμερα και να συλαμβάνουν κοινές ανθρώπινες ποιότητες, να σπάζουν τα στερεότυπα των διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών. Δημιουργούν συμπόνοια ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους. Μια συμπόνοια που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ