O Άρι Εμάνουελ ζητά την απομάκρυνση του Νετανιάχου από την ηγεσία του Ισραήλ - νεα || cinemagazine.gr
8:49
23/5

O Άρι Εμάνουελ ζητά την απομάκρυνση του Νετανιάχου από την ηγεσία του Ισραήλ

Μια ακόμα ισχυρή φωνή, ενός καθεστωτικού Εβραίου μεγαλοεπιχειρηματία και παράγοντα της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, δυναμώνει το αίτημα για λήξη των εχθροπραξιών και πολιτική λύση δύο κρατών στην μακρά διένεξη.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

O Άρι Εμάνουελ δεν είναι μια τυχαία φωνή. Είναι ένας ισχυρός άνδρας που κρατά  «αόρατα νήματα» της βιομηχανίας. Ως CEO της Endeavor (πρακτορείο ατζέντηδων για το Χόλιγουντ, το NHL, το NFL, άπειρες αθλητικές εταιρείες, την επαγγελματική πάλη, κολοσσός) και ως κύριος υπεύθυνος της ιστορικής συγχώνευσης με την William Morris, είναι αφανής για το mainstream ίσως αλλά κεντρική προσωπικότητα πίσω από σχεδόν καθετί που που συνδέεται με την βιομηχανία της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού. Είναι επίσης ένας που δεν διστάζει να συμμετέχει διαρκώς σε έναν κοινωνικό διάλογο προστασίας του ονόματος των Εβραίων, ο οποίος έχει συχνά καταδικάσει με άρθρα του αντισημιτικές στάσεις δημοσίων και διασήμων προσώπων.  

Είναι προφανώς ένας πανίσχυρος Εβραίος του χρήματος - από αυτούς που συνηθίζουμε συλλήβδην (και ίσως συγκαλυμμένα αντισημιτικά) να θεωρούμε από εκείνους τους αφανείς/επιφανείς που «ρυθμίζουν τα πάντα». Όταν λοιπόν ένας από αυτούς εκφέρει γνώμη για τον Πόλεμο στη Γάζα, ακούμε.

Λαμβάνοντας το Βραβείο της Οργάνωσης Σάιμον Βίζενταλ, μιας εβραϊκής οργάνωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Κέντρο έρευνας για το Ολοκαύτωμα και ιδρυτής ενός περίφημου Μουσείου Ανοχής, το ενδιαφέρον είναι διπλό: Από τη μια πλευρά η τιμή «προς έναν δικό μας» και από την άλλη το ερώτημα του ποιος θα είναι ο ευχαριστήριος λόγος. Ο Εμάνουελ διάλεξε τον δύσκολο δρόμο.

Στην ομιλία του (την οποία μπορείτε να βρείτε ολόκληρη εδώ) είπε πως «αυτή είναι μια οδυνηρή και κρίσιμη στιγμή για όλους εμάς που είμαστε Εβραίοι και αγαπάμε το Ισραήλ». «Και δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί».

Χωρίς δισταγμό ο Εμάνουελ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου άρχισαν τον πόλεμο και πώς ήταν απολύτως στην δικαιοδοσία του Ισραήλ να αντιοδράσει. «Ένα μάθημα που μας δίνει η Ιστορία είναι ότι πρέπει να αμυνόμαστε. Όλοι οι πόλεμοι είναι βάρβαροι. Γυναίκες, παιδιά και πολίτες υποφέρουν. Είναι τρομερό. Κι όμως κάποιες φορές οι πόλεμοι είναι δικαιολογημένοι. Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, η Χαμάς τον ξεκίνησε.» 

Ως εδώ το κοινό της εκδήλωσης χειροκροτούσε. Ο Εμάνουελ μπορούσε να σταματήσει εδώ και η αίθουσα ήταν δική του. Όμως ο επιχειρηματίας εν συνεχεία εξαπέλυσε την άλλη πλευρά του επιχειρήματός του - και η αίθουσα, όχι τυχαία, διαιρέθηκε κάμποσο.

«Αλλά ας μην κάνουμε το λάθος. Για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τους αθώους πολίτες και των δύο πλευρών, αυτός είναι ένας πόλεμος που πρέπει να λήξει. Όχι μόνο οι εχθροπραξίες στην Γάζα, αλλά η γενική σύγκρουση με τους Παλαιστινίους.Κι αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση πολιτικής λύσης δύο κρατών που θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους. Δεν θα είναι εύκολο. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά δεν είναι αδύνατον». Και μετά σειρά είχε ο Νετανιάχου.

«[...] Δυστυχώς του Ισραήλ ηγείται ένας άνθρωπος που δεν θέλει ειρηνική λύση. Δεν θέλει να διασφαλίσει το μέλλον του Ισραήλ, ή την φήμη των Εβραίων σε όλο τον κόσμο. Θέλει μόνο να διασφαλίσει την δική του ισχύ και πολιτική επιβίωση. Το Ισραήλ δεν έχει για ηγέτη του έναν άνθρωπο που λύνει προβλήματα, αλλά κάποιον που τα δημιουργεί. Είναι παράγων χάους και μίσους και διαίρεσης και καταστροφής. Και φτάνει πια. Ο Νετανιάχου είναι ένας ναρκισσιστής. Δεν έχει πολιτικό σχέδιο για λήξη του πολέμου και διασφάλιση της ειρήνης.» 

«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι ο Μπίμπ Νετανιάχου καταστρέφει την φήμη μας και διαπράττει απίστευτη και μακροχρόνια ζημιά τόσο Ισραήλ όσο και στους Εβραίους της οικουμένης... [...] Είναι σαφές ότι με την παραμονή του στην εξουσία η πολιτική λύση είναι ανέφικτη. Αμαυρώνει μια κληρονομιά που δεν του ανήκει. Για το καλό του Ισραήλ πρέπει να φύγει. Το ίδιο και οι εξτρεμιστές υπουργοί του που πυροδοτούν τη βία στην Δυτική όχθη και υπονομεύουν την Δημοκρατία στο Ισραήλ.»

Παρότι, αναπόφευκτα, οι σκληροτράχηλοι των απανταχού απρόσωπων σοσιομιντιακών πληκτρολογίων θα εκμανούν γεμάτοι «φιλοϊσραηλινή» αγανάκτηση, ένας τέτοιος λόγος από φωνές παρόμοιας ισχύος και βαρύτητας, είναι ένα θετικό βήμα. Ολόκληρη η είδηση και το κείμενο της ομιλίας βρίσκονται εδώ.