Η Μπερλινάλε αποσύρει την πρόσκλησή της στα μέλη του AfD: «Είμαστε κατά του δεξιού εξτρεμισμού» - νεα || cinemagazine.gr
9:40
16/2

Η Μπερλινάλε αποσύρει την πρόσκλησή της στα μέλη του AfD: «Είμαστε κατά του δεξιού εξτρεμισμού»

Η πρόσκληση που αποσύρθηκε αφορούσε στα της επίσημης έναρξης του φεστιβάλ, με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Λουπίτα Νιόνγκο, να δηλώνει «χαρούμενη» που δεν χρειάζεται να απαντήσει στο ερώτημα αν θα παρίστατο στην τελετή με ισχύουσα την πρόσκληση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια μικρή ίντριγκα ευρύτερου ενδιαφέροντος συνέβη χθες στους κόλπους της Μπερλινάλε. Η διεύθυνση του γερμανικού φεστιβάλ απέσυρε την πρόσκλησή της για την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης στα μέλη του κόμματος Alternative for Germany - κόμμα δεξιό, χαρακτηριζόμενο ως ευρωσκεπτικιστικό, ενάντιο στην μετανάστευση. Οπότε και ρωτήθηκε η πρόεδρος της επιτροπής, Λουπίτα Νιόνγκο, για το πώς αισθάνεται γι' αυτό και αν θα ήταν παρούσα στην περίπτωση που μέλη του κόμματος ήταν παρόντα: «Είμαι ξένη εδώ. Δεν ξέρω τα της εδώ πολιτικής κατάστασης. Είμαι χαρούμενη που δεν χρειάζεται να απαντήσω στην ερώτηση αυτή, χαρούμενη που δεν θα χρειαστεί να βρεθώ σε αυτή τη θέση.»

Από την άλλη, ο Κρίστιαν Πέτζολντ, μέλος της φετινής επιτροπής και σκηνοθέτης ταινιών όπως τα «Transit», «Undine» και «Barbara» το βλέπει αλλιώς: «Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα να έχουμε πέντε άτομα του AfD στο κοινό. Δεν είμαστε δειλοί. Αν δεν μπορείς να αντέξεις πέντε μέλη του κόμματος ως μέρος του κοινού σου, θα χάσουμε την μάχη μας. Νομίζω τέτοια ερωτήματα τους κάνουν δυνατότερους από ότι είναι.»

Η θέση του φεστιβάλ κινήθηκε στην λογική του «η αφοσίωσή μας σε μια ελεύθερη, ανεκτική κοινωνία ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό είναι μέρος του DNA του φεστιβάλ» καθώς και στο «επί δεκαετίες η Μπερλινάλε είναι προσηλωμένη στην δημοκρατικές αξίες και εναντίον κάθε μορφής δεξιάς ακρότητας.»

Μέλη της φετινής επιτροπής, εκτός του Πέτζολντ, είναι οι Αλμπερτ Σέρα, Αν Χούι, Μπρέιντι Κόρμπετ, Τζάσμιν Τρίκα και Οκσάνα Ζαμπούζκο.