Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο συναντά τον Χάουαρντ Φ. Λάβκραφτ στα «Βουνά της Τρέλας» - νεα || cinemagazine.gr
10:22
11/11

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο συναντά τον Χάουαρντ Φ. Λάβκραφτ στα «Βουνά της Τρέλας»

Ο Μεξικανός δημιουργός βρίσκεται σε δημιουργική λύσσα, δική μας η τύχη, και βγάζει στην δημοσιότητα ανέκδοτο VFX από ένα εγχείρημα που δεν προχώρησε παλιότερα αλλά τώρα ίσως αναθερμανθεί.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Αναπόφευκτα ο δημιουργικός νους τρέχει γρηγορότερα από τις επιτεύξεις του. Ο θεόμουρλος Μεξικανός παραμυθάς έχει μια λίστα ανολοκλήρωτων σχεδίων που γεμίζει τετράδια και ένα από αυτά είναι η επίσκεψή του στον κόσμο του Λάβκραφτ και πιο ειδικά στα μυθικά «Βουνά της Τρέλας». Ας βάλουμε λοιπόν για μια στιγμή στην άκρη τους «Πινόκιο» (τον επόμενο μήνα στο Netflix), τα «Nightmare Alley» και τα «Cabinet of Curiosities».

Στα μέσα του '00ς, το σχέδιο ήταν να ενσαρκωθεί στην Warner. Δεν συνέβη ποτέ αυτό, μετακινήθηκε στην Universal, έναν φυσικότερο χώρο για την φαντασία του είδους ιστορικά, με υποστήριξη Α+ λίστας μάλιστα αφού ο Τομ Κρουζ ήθελε να πρωταγωνιστήσει και ο Τζέιμς Κάμερον να παράγει. Το στούντιο άκουσε ότι ο ντελ Τόρο θέλει να πάει με R για μια ταινία 150 εκατομυρίων, η Universal έπαθε αναρρόφηση και η ιστορία της απίθανης αποστολής στην Ανταρκτική του 1930 πάγωσε μια και καλή.

Τώρα έχουμε άλλα. «Μπορώ να πάει με μια πολύ εσωτερικότερη, μικρότερη εκδοχή», έλεγε πέρυσι ο ντελ Τόρο. «Δεν θέλω πια τα τεράστια set pieces που είχα σχεδιάσει. Θα σκηνοετούσα ευχαρίστως προς μια πιο αλλόκοτη κατεύθυνση.» Και ενώ ο Κρουζ δεν είναι πλέον στη συζήτηση, ο ντελ Τόρο ισχυρίζεται ότι κάποια άλλα πράγματα πρέπει να μείνουν από το σχέδιο εκείνης της εποχής. «Για παράδειγμα το τέλος εκείνου είναι ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα και ανησυχητικά, για μένα, φινάλε. Υπάρχουν και τουλάχιστον τέσσερα set-pieces τρόμου στο σενάριο, που θα κρατούσα.»

Και τώρα, σε μια προσπάθεια να τραβήξει λίγο το ενδιαφέρον για το σχέδιο, βγάζει στη δημοσιότητα ένα μικρό βίντεο με οπτικά εφφέ που είχε ετοιμάσει η ILM τότε, μια δεκαετία πίσω. Και η όψη τους είναι αρκετή να στηρίξει τις ευχές μας κάποιος να το δει και να έχει τα μέσα και την πρόθεση να το υλοποιήσει.