Κάννες 2021: Μπέικερ, Φαρχαντί, Μορέτι και Οντιάρ στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ - νεα || cinemagazine.gr
12:04
3/6

Κάννες 2021: Μπέικερ, Φαρχαντί, Μορέτι και Οντιάρ στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ

Επιτέλους, Κάννες και σινεμά! Οικεία ονόματα και νέες φωνές στο πρόγραμμα του 74ου Φεστιβάλ Καννών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί 6-17 Ιουλίου 2021.

Από τους Πάνο Γκένα και Χρήστο Πολίτη

Μετά από ένα χρόνο αναβολής (πέρσι το Φεστιβάλ ανακοίνωσε 56 τίτλους που πήραν την «σφραγίδα» των Καννών) το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του κόσμου επιστρέφει για να αναζωογονήσει την σινεφιλική κοινότητα, να υπογραμμίσει το σινεμά αναγνωρισμένων δημιουργών και να αναδείξει νέους.

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Πιερ Λεσκούρ, οι «ταινίες δεν σταμάτησαν να γυρίζονται» ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Τιερί Φρεμό, τόνισε πως η αίθουσα δεν έχει πεθάνει γιατί «τα καλά νέα είναι πως το κοινό επιστρέφει σ' αυτές».

Το φετινό Φεστιβάλ Καννών αποτελεί ουσιαστικά μία εκλεκτική επιλογή 18 μηνών από την στιγμή που πολλοί δημιουργοί περίμεναν έναν ολόκληρο χρόνο για να προβάλλουν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ. «Οι ειδικές συνθήκες συγγραφής ταινιών και γυρίσματος ανέδειξαν την ποιότητα της καλλιτεχνικής διαδικασίας», δήλωσε ο Φρεμό, ο οποίος υποσχέθηκε πως το πρόγραμμα αφουγκράζεται την επικαιρότητα, προωθεί σύγχρονα ζητήματα ταυτότητας και αναγνωρίζει πως ο κόσμος αλλάζει. «Είμαστε χαρούμενοι που σας συναντάμε και θα τα πούμε ξανά τον Ιούλιο. Μπορεί φέτος να είναι το καλοκαίρι του ποδοσφαίρου, αλλά εμείς είμαστε Φεστιβάλ Κινηματογράφου», συμπλήρωσε χαριτολογώντας ο Φρεμό για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Στο μεγάλο (ευχόμαστε όχι ξεχειλωμένο) Διαγωνιστικό πρόγραμμα των 23 ταινιών του Φεστιβάλ, συναντάμε τρεις δεδομένους, πολυαναμενόμενους τίτλους (τα «Annette» του Λεός Καράξ, «The French Dispatch» του Γουές Άντερσον, «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό) σκηνοθέτες με Χρυσό Φοίνικα (Μορέτι, Βιρασετακούν, Οντιάρ), συνήθεις υπόπτους (Φαρχαντί, Οζόν, Κουρζέλ, Σερεμπρένικοφ, Χάνσεν-Λαβ), προσθήκη της τελευταίας στιγμής (Σον Πεν) αλλά και νέες, δυναμικές φωνές που κάνουν το μεγάλο βήμα στο συγκεκριμένο τμήμα, όπως η Ζουλιά Ντικουρνό και ο Σον Μπέικερ (το «Raw» της Ντικουρνό είχε προβληθεί στην Εβδομάδα Κριτικής).

Φέτος το τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» επιστρέφει στις ρίζες του, σύμφωνο με το πνεύμα του εμπνευστή του Ζιλ Ζακόμπ, με ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών και έντονη επιθυμία να προωθηθεί το νέο, διερευνητικό σινεμά, ενώ οι ταινίες γνωστών σκηνοθετών θα προβληθούν στο νεοσύστατο τμήμα «Πρεμιέρες των Καννών». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φέτος φιλοξενούνται οι πρεμιέρες των ταινιών της Άντρεα Άρνολντ («Cow»), Κορνέλ Μουντρουτσό («Evolution»), Ματιέ Αμαλρίκ («Hold Me Tight»), μεταξύ άλλων, και στις «Εκτός Διαγωνιστικού» φιλοξενούνται τα «Stillwater» του Τομ ΜακΚάρθι, ​«The Velvet Underground» του Τοντ Χέινς, «In His Lifetime» της Εμανουέλ Μπερκό, «Babi Yar. Context» του Σεργκέι Λοζνίτσα κ.α.

Στις πέντε εβδομάδες που απέχουν από την έναρξη του Φεστιβάλ, οι υπεύθυνοι ελπίζουν πως δεν θα αλλάξουν ραγδαία (και αρνητικά) τα πράγματα σχετικά με την πανδημία, οπότε χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας και με το 100% πληρότητας στις γαλλικές αίθουσες θεωρούν πως η διοργάνωση θα πλησιάζει σε μία «κανονικότητα». «Θα συναντιόμαστε στην κορυφή των σκαλιών του Παλέ, αλλά δεν θα φιλιόμαστε», αστειεύτηκε ο Φρεμό.

Θυμιζουμε πως ο Σπάικ Λι, ο οποίος είχε ανακοινωθεί από περσι ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών, θα αναλάβει τα καθήκοντά του (αναμένουμε ανακοίνωση για τα υπόλοιπα μέλη) και η Τζόντι Φόστερ θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ αναλαμβάνοντας σημαντικό ρόλο και στην Τελετή Έναρξης. Η Φόστερ είχε κάνει το ντεμπούτο της στις Κάννες σε ηλικία 14 ετών με τον «Ταξιτζή» του Σκορσέζε (Χρυσός Φοίνικας 1976).

«Ας κάνουμε το 2021 μία σπουδαία χρονιά για το σινεμά» παροτρύνει το Φεστιβάλ και εμείς ελπίζουμε σε μία ασφαλή, συναρπαστική διοργάνωση.

Σημείωση: Το άρθρο θα ανανεώνεται με τρέιλερ και νέες πληροφορίες τις επόμενες μέρες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ταινία Έναρξης
«Annette» του Λεός Καράξ (η ταινία συμμετέχει και στο Διαγωνιστικό)

Διαγωνιστικό

«Annette» του Λεός Καράξ
Ένας κωμικός χάνει την σύζυγό του, που ήταν τραγουδίστρια όπερας. Μόνη του παρηγοριά η Ανέτ, η μικρή τους κόρη που μοιάζει να διαθέτει κάτι «αλλοιώτικο», κάτι διαφορετικό που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή.

«A Hero» του Ασγκάρ Φαρχαντί

«Everything Went Fine» του Φρανσουά Οζόν
Όταν ο Αντρέ παθαίνει εγκεφαλικό, η κόρη του θα τρέξει στο νοσοκομείο. Μετά από επιπλοκές θα μείνει σχεδόν παράλυτος και εκείνος θα της ζητήσει να τον βοηθήσει να δώσει τέλος στη ζωή του.

«Three Floors» του Νάνι Μορέτι
H ιστορία τριών οικογενειών που ζουν σε μια πολυκατοικία στο Ισραήλ και μοιάζουν σαν τρεις διαφορετικές αναγνώσεις του «Id, Ego, Superego» του Φρόιντ.

«Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό
Tελωνειακοί υπάλληλοι ενός αεροδρομίου βρίσκουν ένα νεαρό αγόρι με μελανιασμένο πρόσωπο. Εκείνο ισχυρίζεται πως είναι ο Αντριάν Λεγκράν, ένα παιδί που εξαφανίστηκε πριν από μια δεκαετία. Ο εφιάλτης μοιάζει να τελειώνει για τον πατέρα, ο οποίος παίρνει το αγόρι στο σπίτι του. Και εκεί είναι που μια σειρά από φρικτές δολοφονίες αναστατώνουν ξαφνικά την περιοχή.

«The French Dispatch» του Γουές Άντερσον
Mια υπέροχη συλλογή από ιστορίες της τελευταίας έκδοσης του αμερικανικού περιοδικού που εκδίδεται σε μια φανταστική γαλλική πόλη του 20ου αιώνα και διαθέτει ένα all-star cast.

«Benedetta» του Πολ Βερχόφεν
Η Μπενεντέτα, μια μοναχή που πέρασε σχεδόν όλη την ζωή της σε μοναστήρι, αρχίζει να βλέπει οράματα με τον Χριστό. Όταν όμως μια μυστηριώδης γυναίκα την πλησιάζει για να ακολουθήσει τη μοναστική ζωή, θα ξεκινήσει μεταξύ τους ένας παθιασμένος έρωτας που θα φέρει τριγμούς στην πίστη και στα πιστεύω της κοινότητας.

«Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν
Mια καλλιεργήτρια ορχιδέων επισκέπτεται την άρρωστη αδερφή της στη Μπογκοτά. Εκεί θα γνωρίσει μία γαλλίδα αρχαιολόγο και έναν νεαρό μουσικό. Τα βράδια όμως δε μπορεί να κοιμηθεί, αφού ακούει συνεχώς δυνατούς κρότους χωρίς να γνωρίζει από που ακριβώς προέρχονται.

«Nitram» του Τζάστιν Κερζέλ
Η αληθινή ιστορία της σφαγής του Port Arthur του 1966 στην Ταζμανία μέσα από τα μάτια του Κέρζελ, που προσπαθεί να αποκωδικοποιήση την ωμότητα.

«Par un Demi Clair Matin» του Μπρούνο Ντιμόν
Η ιστορία της France de Meurs, μιας πασίγνωστης δημοσιογράφου και το «οδοιπορικό» της προς την μεγάλη πτώση της. 

«Petrov’s Flu» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Η ιστορίας μιας συνηθισμένης οικογένειας που κρύβει τα δικά της μυστικα. Ο Πετρόφ ζει τη ζωή του σαν σε ένα παράλληλο κόμικ σύμπαν, ενώ η σύζυγός του είναι βιβιοθηκάριος με κρίσεις μανίας. 

«Red Rocket» του Σον Μπέικερ
O Μάικι, ένας προαγωγό που έχει συνηθίσει να ζει από τις γυναίκες «του», πρωταγωνίστριες σε ταινίες πορνό, θα επιστρέψει πίσω στο Τέξας στην αποξενωμένη γυναίκα και στην πεθερά του. Σε μια επαρχία που μοιάζει να ζει μονότονα, θα συναντήσει την Strawberry, μια κοπέλα που δουλεύει ως ταμίας σε κατάστημα με ντόνατς και θα θυμηθεί τις παλιές του συνήθειες.

«La Fracture» της Καθρίν Κορσινί
Δυο γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης σε ένα νοσκομείο, στρεσάρονται ακόμα περισσότερο από μια μεγάλη διαδήλωση του νοσηλευτικού προσωπικού και των θυμωμένων παρευρισκόμενων τραυματιών.

«Lingui» του Μαχαμάτ-Σάλεχ Χαρούν
Η τριαντάχρονη Αμίνα, μια ασκούμενη μουσουλμάνα μένει μόνη με τη δεκαπεντάχρονη κόρη της. Όταν μαθαίνει οτι η Μαρία είναι έγκυος και θέλει να ρίξει το παιδί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια χώρα που μάχεται τις αμβλώσεις και τις ελευθερίες των γυναικών.

«Paris, 13th District» του Ζακ Οντιάρ
Στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, η ταινία ακολουθεί τέσσερις νεαρές ενήλικες, φίλες και μερικές φορές και εραστές. 

«The Restless» του Ζοακίμ Λαφός
Ένα ζευγάρι, η Λέιλα και ο Νταμιέν προσπαθούν να διαχειριστούν την διπλοική διαταραχή εκείνου.

«The Worst Person in the World» του Γιόακιμ Τρίερ
Η Τζούλι έχει φτάσει τα τριάντα και στη ζωή της επικρατεί ένα υπαρξιακό χάος. Νιώθει οτι τα ταλέντα έχουν χαθεί και ο μεγαλύτερος σύντροφός της την πιέζει για το επόμενο βήμα. Μέχρι που σε ένα πάρτι θα γνωρίσει ένα κατά πολύ νεότερο άντρα, και θα αναθεωρήσει για τη μέχρι τώρα ζωή της.

«Compartment NO.6» του Γιούχο Κουόσμανεν
Με φόντο τη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του '80, η ταινία ακολουθεί μια γυναίκα από τη Φινλανδία που βγαίνοντας από ένα ερωτικό τρίγωνο θα πάρει τον Υπερσιβηρικό για να ταξιδέψει στα βάθη της Μογγολίας.

«Casablanca Beats» του Ναμπίλ Αγιούς
Νέοι από την παραγκούπολη του Sidi Moumen συμμετέχουν σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που τους επιτρέπει να εκφράζονται καλλιτεχνικά μέσω της χιπ χοπ.

«Drive My Car» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι
Ένας ηλικιωμένος, χήρος ηθοποιός αναζητά οδηγό. Στρέφεται στον μηχανικό του, κι εκείνος του προτείνει ένα 20χρονο κορίτσι. Παρά τους όποιους αρχικούς του δισταγμούς, θα αναπτύξει μαζί της μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. 

«Bergman Island» της Μία Χάνσεν-Λαβ
Ένα ζευγάρι σκηνοθετών επισκέπτονται το νησί που έζησε ο Μπέργκμαν για να γράψουν τα σενάρια των καινούργιων τους ταινιών. Όσο όμως το καλοκαίρι περνά, τόσο τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μπλέκονται επικίνδυνα.

«Ahed’s Knee» του Ναντάβ Λαπίντ
Ένας ισραηλινός σκηνοθέτης βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μάχες που μοιάζουν χαμένες: εκείνον για την ελευθερία, και για μια μητέρα.

«The Story of My Wife» της Ίλντικο Ενιέντι
Ο Στορ, ένας ναυτικός αφηγείται το χρονικό του γάμου του με την γαλλίδα Lizzy, μετά από προτροπή ενός φίλου του να παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα έμπαινε στο μπαρ που βρισκόταν.

«Flag Day» του Σον Πεν
Ένας πατέρας ζει μια παράνομη διπλή ζωή, όπου για να φροντίσει την κόρη του γίνεται παραχαράκτης και ληστής τραπεζών.

Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard)
«The Innocents» του Εσκίλ Βογκτ
«After Yang» του Κογκονάντα
«Commitment Hasan» του Χασάν Σεμί Καπλάνογλου
«Lamb» του Βάντιμαρ Γιόχανσον
«Nocke De Fuego» της Τατιάνα Χουέζο
«Bonne Mère» της Χαφσιά Ερζί
«Blue Bayou» του Τζάστιν Τσον
«House Arrest» του Αλεξέι Τζερμάν Τζ.
«Freda» της Τζέσικα Τζενεούς
«Moneyboys» του Μπ.Σ.Γι
«Un Monde» της Λάουρα Γουαντέλ

Πρεμιέρες Καννών
«Evolution» του Κορνέλ Μουντρουτσό
«Deception» του Αρνό Ντεπλεσάν
«Cow» της Άντρεα Άρνολντ
«Hold Me Tight» του Ματιέ Αμαλρίκ
«Love Songs for Tough Guys» του Σαμιουέλ Μπενσετρί
«Mothering Sunday» της Εύα Ισόν
«In Front of Your Face» του Χονγκ Σανγκ-Σου

Εκτός Διαγωνιστικού
«Stillwater» του Τομ ΜακΚάρθι
​«The Velvet Underground» του Τοντ Χέινς
«In His Lifetime» της Εμανουέλ Μπερκό 
«Emergency Declaration» του Χαν Τζέι-ριμ
«Aline, the Voice of Love» της Βαλερί Λεμερσιέ
«Bac Nord» του Σεντρίκ Χιμένεζ
«Babi Yar. Context» του Σεργκέι Λοζνίτσα

Ειδικές Προβολές
«H6» των Yé Yé
«Black Notebooks» του Σλόμι Ελκαμπέτζ
«Mariner of the Mountains» του Καρίμ Αϊνούζ
«JFK Revisited: Through the Looking Glass» του Όλιβερ Στόουν
«Jane par Charlotte» της Σαρλότ Γκενσμπούργκ

Μεταμεσονύχτιες Προβολές
«Bloody Oranges» του Ζαν-Κριστόφ Μορίς