Η «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στην κορυφή των υποψηφιοτήτων για την 51η Τελετή των γαλλικών βραβείων Σεζάρ
Ο φόρος τιμής του Λινκλέιτερ στο γαλλικό Νέο Κύμα, «Nouvelle Vague», συγκέντρωσε 10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία.
Η «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, που είδατε πρώτοι στις Νύχτες Πρεμιέρας, αναδεικνύεται ως το μεγάλο φαβορί των φετινών βραβείων Σεζάρ, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του Αμερικανού δημιουργού με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Η ταινία, ένας παιχνιδιάρικος φόρος τιμής στο γαλλικό Νέο Κύμα, συγκέντρωσε συνολικά δέκα υποψηφιότητες για την 51η διοργάνωση των κορυφαίων κινηματογραφικών βραβείων της Γαλλίας, ανάμεσά τους και στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.
Η ισχυρή παρουσία της «Nouvelle Vague» στις υποψηφιότητες υπογραμμίζει τη διαχρονική γοητεία που ασκεί το Νέο Κύμα στη σύγχρονη κινηματογραφική σκέψη, αλλά και την αποδοχή του Λινκλέιτερ από τη γαλλική κινηματογραφική κοινότητα ως ενός δημιουργού που συνομιλεί με την κινηματογραφική ιστορία. Διόλου τυχαία, υπογράφει άλλη μία από τις καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς, το «Blue Moon» που δυστυχώς δεν θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες.
Στη δεύτερη γραμμή των διεκδικητών βρίσκονται τρεις ταινίες με οκτώ υποψηφιότητες η καθεμία: το οικογενειακό δράμα «The Ties That Bind Us» της Καρίν Ταρντιέ, το «Case 137» του Ντομινίκ Μολ και το «The Great Arch» του Στεφάν Ντεμουστιέ. Οι επιλογές αυτές σκιαγραφούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις οικογενειακές σχέσεις έως το κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο, επιβεβαιώνοντας την πολυφωνία του σύγχρονου γαλλικού σινεμά. Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών (και επίσημη πρόταση της Γαλλίας στα Όσκαρ) «Ένα Απλό Ατύχημα» του Τζαφάρ Παναχί συγκέντρωσε δυο υποψηφιότητες στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου.
Στην περίπτωση που σας έλειψε ο συνήθης ύποπτος των φετινών βραβείων, Πολ Τόμας Άντερσον, μη φοβού! Το «Μία Μάχη μετά την Άλλη» βρίσκεται υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, μαζί με τα «Μυστικός Πράκτορας», «Black Dog», «Sirāt» και «Συναισθηματική Αξία».
Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στο Παρίσι από τους προέδρους της Ακαδημίας Τεχνών και Τεχνικών του Κινηματογράφου, Πατρίκ Σομπελμάν και Αριάν Τοσκάν ντι Πλαντιέ. Η Ακαδημία γνωστοποίησε ότι η συμμετοχή των μελών στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας άγγιξε το 71,87%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη φετινή διοργάνωση.
Ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η τελετή απονομής μεταφέρθηκε για τις 26 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί σύμπτωση με μεγάλη τηλεοπτική φιλανθρωπική εκδήλωση. Η τελετή θα φιλοξενηθεί στην ιστορική αίθουσα l’Olympia με παρουσιαστή τον Μπενζαμέν Λαβέρν που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς με την «Οχήστρα του Αδερφού μου».
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η απονομή του τιμητικού Σεζάρ στον λατρεμένο Τζιμ Κάρεϊ, μια επιλογή που υπογραμμίζει το άνοιγμα της Γαλλικής Ακαδημίας προς διεθνείς προσωπικότητες με ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη κινηματογραφική κουλτούρα. Ο Καναδός ηθοποιός προστίθεται έτσι σε μια εντυπωσιακή λίστα προηγούμενων τιμώμενων, όπως ο Ντέιβιντ Φίντσερ, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η Κέιτ Μπλάνσετ.
Αναλυτικά οι υποψηφιότητες:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
The Ties That Bind Us
Case 137
Nouvelle Vague
The Little Sister
It Was Just An Accident
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Carine Tardieu, The Ties That Bind Us
Dominik Moll. Case 137
Stéphane Demoustier, The Great Arch
Richard Linklater, Nouvelle Vague
Hafsia Herzi, The Little Sister
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Case 137
Nino
Nouvelle Vague
How To Make A Killing
It Was Just An Accident
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
The Ties That Bind
The Great Arch
The Little Sister
Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Leïla Bekhti, My Mother, God and Sylvie Vartan
Valeria Bruni Tedeschi, The Ties That Bind Us
Léa Drucker, Case 137
Isabelle Huppert, The Richest Woman In The World
Mélanie Thierry, Mariana’s Room
Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Claes Bang, The Great Arch
Bastien Bouillon, Leave One Day
Laurent Lafitte, The Richest Woman in the World
Pio Marmaï, The Ties That Bind Us
Benjamin Voisin, The Stranger
Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Jeanne Balibar, Nino
Dominique Blanc, Leave One Day
Marina Foïs, The Richest Woman in the World
Ji-Min Park, The Little Sister
Vimala Pons, The Ties That Bind Us
Β' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Swann Arlaud, The Great Arch
Xavier Dolan, The Great Arch
Michel Fau, The Great Arch
Pierre Lottin, The Stranger
Raphael Personnaz, The Richest Woman in the World
ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Manon Clavel, Kika
Suzanne Lindon, Colours of Time
Nadia Melliti, The Little Sister
Camille Rutherford, Jane Austen Wrecked My Life
Anja Verderosa, Hearts on Fire
ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Idir Azougli, Météors
Sayyid Le Alami, Block Pass
Félix Lefebvre, Hearts on Fire
Guillaume Marbeck, Nouvelle Vague
Théodore Pellerin, Nino
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ride Away (A Bicyclette)
Whispers in the Woods
The Fifth Shot of La Jetée
Sarkozy – Gaddafi: the Scandal of Scandals
Put Your Soul On Your Hand and Walk
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ
Arco
Hearts on Fire
Nino
Block Pass
Leave One Day
Robles
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ
The Secret Agent
Black Dog
Sirāt
One Battle After Another
Sentimental Value
ΜΟΥΣΙΚΗ
Arnaud Toulon, Arco
Olivier Marguerit, Case 137
Fatima Al Qadiri, The Stranger
Alex Beaupain, The Richest Woman In The World
Amine Bouhafa, The Little Sister
ΗΧΟΣ
Arco
Whispers in the Woods
Case 137
Nouvelle Vague
Leave One Day
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
The Ties That Bind Us
Case 137
The Girl in the Snow
The Stranger
Nouvelle Vague
ΜΟΝΤΑΖ
13 Days, 13 Nights
The Ties That Bind Us
Case 137
Nouvelle Vague
The Little Sister
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
La Condition
Dracula
The Richest Woman in the World
Nouvelle Vague
Colours of Time
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
Dog 51
The Great Arch
God and Sylvie Vartan
Nouvelle Vague
Colours of Time
ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dog 51
The Shrinking Man
The Great Arch
Nouvelle Vague
ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Au Bain des Dames
Car Wash
Ni Dieu ni père
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ)
Big Boys Don’t Cry
Deux Personnes Echangeant de la Salive
Mort d’un Acteur
Wonderwall









