20 χρόνια «Donnie Darko»: Όταν ο Τζέικ Τζίλενχαλ προλόγισε την προβολή του στις Νύχτες Πρεμιέρας - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:45
19/1

20 χρόνια «Donnie Darko»: Όταν ο Τζέικ Τζίλενχαλ προλόγισε την προβολή του στις Νύχτες Πρεμιέρας

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια έκανε πρεμιέρα στο Sundance το σκοτεινό, καλτ αριστούργημα του Ρίτσαρντ Κέλι. Γιορτάζουμε την επέτειο με ένα αποκλειστικό βίντεο-χαιρετισμό του Τζέικ Τζίλενχαλ στο κοινό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για την μοναδική προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης 4Κ κόπιας το 2017 στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Αν και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κέλι αντιμετώπισε αρχικά πολλά προβλήματα διανομής, αυτό το μοναδικό κινηματογραφικό αμάλγαμα εφηβικής, επιστημονικής φαντασίας και '80s νοσταλγίας (πολύ πριν το «Stranger Things») έγινε επάξια ταινία αναφοράς για το φανατικό κοινό που «ταξίδεψε» μαζί του. Το «Donnie Darko» περιγράφεται από τον σκηνοθέτη ως ένα κινηματογραφικό ανάλογο του «Φύλακα στη Σίκαλη» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ και συνδυάζει ένα εκλεκτικό καστ προ-χολιγουντιανών ονομάτων όπως ο Τζέικ Τζίλενχαλ, η αδερφή του Μάγκι και η Τζίνα Μαλόουν («Αγώνες Πείνας», «Neon Demon»), μαζί με τους οικείους Πάτρικ Σουέιζι και Ντρου Μπάριμορ.

Με συνοδεία ενός υποβλητικού soundtrack και μία φευγάτη ιδέα, το «Donnie Darko» αποτέλεσε ένα φιλμικό απόσταγμα του άγχους, των εμμονών και της τρυφερότητας των εφηβικών χρόνων. Ένας ανάποδος «επαναστάτης χωρίς αιτία» που τόλμησε να ακολουθήσει το Λαγό μέσα στην τρύπα της ενηλικίωσης και να βρεθεί, όχι σε μία Χώρα των Θαυμάτων, αλλά σε εκείνη της αμφιβολίας.

Η ανάδειξη του σε καλτ φαινόμενο μέσα απ' τα ράφια του video club, έφερε μια απολύτως γοητευτική παραφιλολογία που κρατάει μέχρι σήμερα, απλωμένη σε blogs, κόμικς, εναλλακτικά cuts - ακόμη κι ένα χυδαίο sequel. Σε πείσμα της όποιας ψευδοεπιστημονικότητας όμως, για κάποιους από εμάς ο χρόνος σταμάτησε στο ξημέρωμα της 30ης Οκτωβρίου 1988. Το Donnie Darko μοιάζει όλο και πιο πολύ μ' εκείνο το νοσταλγικό τραγούδι από τα 80's που τελικά σ' άρεσε πολύ περισσότερο απ' όσο νόμιζες (και τώρα πια δεν μπορείς να σταματήσεις να το ακούς). 

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2017) παρουσίασε με υπερηφάνεια το 2017 την αποκατεστημένη 4Κ εκδοχή της ταινίας και το κοινό περίμενε μία αναπάντεχη έκπληξη: ένας βίντεο-χαιρετισμός του Τζέικ Τζίλενχαλ αποκλειστικά για τους θεατές των Νυχτών Πρεμιέρας! Ήταν η πρώτη φορά που η θρυλική δημιουργία παιζόταν στη χώρα μας! Απίστευτο; 

Δείτε το βίντεο στην συνέχεια και ανήμερα της επετείου τολμήστε να «ζήσετε»... Dark, Darker, Darko!