Μια ελεγεία: Τρέιλερ και αφίσα από το κύκνειο «Opus» του Ριουίτσι Σακαμότο - νεα || cinemagazine.gr
10:28
16/2

Μια ελεγεία: Τρέιλερ και αφίσα από το κύκνειο «Opus» του Ριουίτσι Σακαμότο

20 μουσικές επιλογές από 5 δεκαετίες μιας υπέροχης μουσικής ζωής που ομόρφυνε την δική μας. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η διαθήκη μιας κληρονομιάς, μιας πνευματικής κληρονομιάς, μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Σπάνια όμως ένα κύκνειο άσμα μπορεί να συνοψίσει μια ολόκληρη ζωή - άλλωστε όπως διδάσκει και ο «Πολίτης Κέιν», μια λέξη δεν αρκεί ποτέ για κάτι τόσο μεγάλο. 

Το «Opus», ωστόσο, δείχνει πως στην σκελετική του απλότητα στοχεύει εκεί. Σε έναν χώρο εργσίας, με ένα πιάνο και τα καλώδια των εργαλείων της αποτύπωσης, ο λιγνός ασκητής με τα κοκκάλινα γυαλιά και τα αγέραστα, μόνο γκρι πια, μαλλιά του πιέζει πλήκτρα. Ένα συμπόσιο μουσικής αποτύπωσης μιας ζωής.

Στις 15 Μαρτίου, η τελευταία παράσταση του Ριουίτσι Σακαμότο, μια παράσταση μόνο για τα μάτια του γιου του (Νίο Σόρα) που κινηματογραφεί, θα βγει από την Janus Films. Και εδώ είναι το τρέιλερ-προσευχή: 

Η τελευταία αυτή παράσταση δόθηκε στα τέλη του 2022. Τα κομμάτια πέφτουν με τη σειρά που διάλεξε ο συνθέτης, ώστε να διηγηθούν μια διαδρομή ζωής. Θησαυρός μοιάζει, θησαυρός θα είναι, όχι μόνο γιατί εμείς το λέμε, αλλά γιατί από αυτούς τους όσους το δουν, κάπως-κάποτε κάποιος άλλος ομόλογος θα ξεπηδήσει για να συνεχίσει αυτός ο κόσμος να γυρνά, αν όχι να αντέχει.

Ιδού και η αφίσα.