Σκάρλετ Γιόχανσον vs. OpenAI σημειώσατε 1 - νεα || cinemagazine.gr
9:50
21/5

Σκάρλετ Γιόχανσον vs. OpenAI σημειώσατε 1

H 39χρονη σταρ αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά σκληρό καρύδι και η εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που αντέγραψε την φωνή της μάλλον πρόκειται να το καταλάβει.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η ιστορία είναι απλή. Η Γιόχανσον δηλώνει ότι ο CEO της OpenAI επικοινώνησε μαζί της τον περασμένο Σεπτέμβριο προτείνοντάς της να είναι η φωνή του ChatGPT 4.0 και εκείνη αρνήθηκε. Όμως το ΑΙ σύστημα έχει πλέον φωνή και παρά την άρνηση της ηθοποιού μοιάζει εξαιρετικά με την...δική της. Οπότε η 39χρονη πήρε ένα τηλέφωνο τον δικηγόρο της, ο οποίος με την σειρά του ζήτησε εξηγήσεις από την εταιρεία η οποία επίσης με την σειρά της έπαυσε για την ώρα την χρήση της φωνής αυτής.

«Άκουσα το demo και σοκαρίστηκα, θύμωσα και απόρησα που ο κ. Όλτμαν (σ.σ. της OpenAI) θα χρησιμοποιούσε μια φωνή τόσο ανατριχιαστικά παρόμοια με την δική μου, τόσο που φίλοι και ΜΜΕ να μην μπορούν να την ξεχωρίσουν», δήλωσε χθες η Γιόχανσον. «Σε μια εποχή deepfakes και προστασίας της όψης, της δουλειάς και της ταυτότητάς μας, θεωρώ ότι τα ζητήματα αξίζουν απόλυτη διευκρίνιση. Περιμένω την διευθέτηση με τη μορφή της διαφάνειας και της ψήφισης νόμων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.»

Η OpenAI χθες ισχυρίστηκε ότι το Sky, η φωνή α λα «Σαμάνθα» στο «Her» (που ο Όλτμαν έχει και το θράσος να δηλώνει δημόσια ως αγαπημένη του ταινία - θυμίζουμε εκεί η φωνή ανήκει στην Γιόχανσον...) δεν είναι ένα μιμητικό μοντέλο φωνής αλλά η φυσική φωνή ομιλίας μιας ηθοποιού που ανταμείφθηκε για την υπηρεσία της. Τώρα γιατί για λόγους «προστασίας της ιδιωτικότητας» δεν αποκαλύπτουν το όνομα της ηθοποιού αυτής (που λογικό δεν είναι άραγε να θέλει να μαθευτεί η δουλειά της, αντί να μένει μυστική η ταυτότητά της;) είναι μια ερώτηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αφέλειά τους να παίξουν με κάποια σαν την Γιόχανσον σε αυτή την ιστορία, Γιόχανσον που ούτε τα λόγια της μασάει, ούτε διστάζει να υπερασπιστεί δεόντως τον εαυτό της, δεν θα τους βγει σε καλό. Forza Scarlett!