To αμερικανικό κοινό δεν καταλαβαίνει τι λέει ο Τομ Χάρντι - νεα || cinemagazine.gr
19:26
26/7

To αμερικανικό κοινό δεν καταλαβαίνει τι λέει ο Τομ Χάρντι

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 1200 ανθρώπους, ο Χάρντι ψηφίστηκε εκείνος ο ηθοποιός που αναγκάζει συχνότερα τους Αμερικανούς θεατές να βάζουν υπότιτλους για να καταλάβουν τους διαλόγους του.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Το πόρισμα μιας νέας έρευνας που διεξήχθη ανάμεσα σε 1200 ανθρώπους και σχετιζόταν με το πόσο συχνά χρησιμοποιεί υπότιτλους το αμερικανικό κοινό, είναι σαφές: οι διάλογοι του Τομ Χάρντι στις ταινίες του είναι…ασαφείς για τους περισσότερους θεατές στις ΗΠΑ. Ο Βρετανός σταρ είναι εκείνος ο ηθοποιός που δυσκολεύονται περισσότερο να καταλάβουν. Ο Χάρντι συχνά χρησιμοποιεί ιδιαίτερες προφορές, αλλάζει τη φωνή του και όταν το απαιτεί ο χαρακτήρας και η σκηνή προφέρει τις συλλαβές σχεδόν μέσα από τα δόντια. Κανένα πρόβλημα με αυτό, ίσα ίσα που το σινεμά δεν είναι θέατρο να πρέπει οι ηθοποιοί να προφέρουν κάθε συλλαβή καθαρά και δυνατά, ώστε να την καταλαβαίνει και ο θεατής στην αριστερή γωνία της τελευταίας σειράς. Η υποκριτική στο σινεμά στάματησε για πάντα να παραπέμπει εκεί από τότε που εμφανίστηκε ο Μπράντο.

Γενικότερα, οι θεατές στις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν πρόβλημα με τις βρετανικές προφορές, καθώς στη σχετική λίστα συναντούμε και τους Σον Κόνερι, Μάικλ Κέιν, Τζέιμς ΜακΑ βόι και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Τις υπόλοιπες φυλές εκπροσωπούν ηθοποιοί όπως η Σοφία Βεργκάρα, ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και ο Τζάκι Τσαν. Όσο για τις σειρές που το αμερικανικό κοινό χρησιμοποιεί συχνότερα, στις θέσεις 5 εως 2 βρίσκονται το «Downton Abbey», το «Game of Thrones», το «Derry Girls» - αυτό μάλιστα- και το Outlander. Στην πρώτη θέση με τις περισσότερες ψήφους βρέθηκε το «Peaky Blinders» στο οποίο μαντέψτε ποιος συμμετέχει. Το βρήκατε, ο Τομ Χάρντι, έστω και σε ολιγόλεπτα περάσματα.

Με ή χωρίς υπότιτλους πάντως, ο Χάρντι παραμένει ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του κι από τους ελάχιστους που διαθέτουν μια αυθεντική τρέλα, ένα μάτι που γυαλίζει, στοιχεία δηλαδή που τείνουν να εκλείψουν.