O Τόμας Βίντερμπεργκ ετοιμάζει το τηλεοπτικό του, πλήρως επίκαιρο, ντεμπούτο - νεα || cinemagazine.gr
10:46
15/4

O Τόμας Βίντερμπεργκ ετοιμάζει το τηλεοπτικό του, πλήρως επίκαιρο, ντεμπούτο

To «Families Like Ours» θα είναι μια σειρά έξι επεισοδίων πάνω σε «όλα εκείνα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε αλλά σε εμπνέουν να τα δεχτείς ως μέρος του ταξιδιού». Παραλληλισμοί με την εποχή της πανδημίας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

To «Another Round» είναι, για μια μερίδα θεατών και κριτικής τουλάχιστον, η βιωματική, έξοχη ταινία της περασμένης χρονιάς. Εκπληκτικά, ή ίσως όχι και τόσο, αυτό αναγνωρίστηκε πέραν της αναμενόμενης υποψηφιότητας στην Διεθνή Ταινία, και στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας για τον Δανό Βίντερμπεργκ, δημιουργό που έχει διαπρέψει στο σινεμά της έντασης των ενδοοικογενειακών σχέσεων και αυτών του ατόμου με την κοινωνία. Όχι τυχαία λοιπόν, το «Families Like Ours», το ντεμπούτο για την τηλεόραση, θα κινείται σε αυτή την θεματική.

Σύμφωνα με το Variety «το 'Families Like Ours' λαμβάνει χώρα στην καλοκαιρινή Δανία, όπου όλα εξελίσσονται ομαλά, καραδοκεί όμως η φυσική καταστροφή. Μετά από μια πλημμύρα που σταδιακά καταλαμβάνει την χώρα, η Δανία ερημώνει. Οι άνθρωποι πρέπει να αποχαιρετίσουν ό,τι αγαπούν, όσα ξέρουν και ποιοί ήταν. [...] Αυτοί που μπορούν οικονομικά φεύγουν για άλλες χώρες, εκείνοι που όχι θα πρέπει να ζήσουν σε κρατικές εστίες υποβαθμισμένων περιοχών. Οικογένειες, φίλοι και εραστές χωρίζονται. Μίσος και διαίρεση αναφύονται μεταξύ κάποιων, ενώ η αγάπη και η συμφιλίωση μεταξύ άλλων».

Είναι σαφής ο κοσμογονικός χαρακτήρα της ιστορίας, που σύμφωνα με πληροφορίες ο Βίντερμπεργκ είχε συλλάβει πολύ πριν η πανδημία καταστήσει την ιστορία του επίκαιρη, όχι με τον άνυδρο «δημοσιογραφικό» τρόπο, αλλά με τον υπαρξιακά αναγκαίο ανθρώπων που αγωνίζονται να νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους και να βοηθήσουν και τους διπλανούς τους. Όπως όμως είναι γνωστό, χρειάζεται να προσπαθήσεις, να αγωνιστείς, όχι μόνο χειρωνακτικά, αλλά και πνευματικά για να καλυτερέψεις.

Η σειρά θα γίνει για λογαριασμό της δανέζικης τηλεόρασης TV2, επιχορηγείται και κρατικά, ενώ ο Βίντερμπεργκ αναλαμβάνει μαζί με τον Μπο Χάνσεν, γνωρίζονται από πολύ παλιά οι δυό τους, την συγγραφή του σεναρίου. Αναμένεται όχι μόνο σαν καλλιτεχνική προσθήκη όσο σαν συντροφική ανθρώπου προς άνθρωπο πράξη.