Η «Αγάπη» θριαμβεύει στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

2012-12-02 18:36:36
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Το απόλυτο φαβορί για τα χθεσινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, κέρδισε τις τέσσερις σημαντικότερες διακρίσεις της βραδιάς, δηλαδή τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας

Το απόλυτο φαβορί για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, κέρδισε τις τέσσερις σημαντικότερες διακρίσεις της βραδιάς (τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικής για τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Γυναικείας Ερμηνείας για την Εμμανουέλ Ριβά), ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το προφίλ της μετά την βράβευσή της με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο Χάνεκε ευχαρίστησε (στα γερμανικά για να «διατηρήσω την ταυτότητά μου», όπως είπε) τη σύζυγό του, τον παραγωγό και τους ηθοποιούς του, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τελετή που έγινε στη Βαλέτα της Μάλτας το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Το βραβείο Σεναρίου κέρδισαν ο Τόμας Βίντερμπεργκ και ο Τομπάιας Λίντχολμ για την εξαιρετική δουλειά τους στο «Κυνήγι», ενώ τα βραβεία Φωτογραφίας και Μοντάζ κέρδισαν οι Σον Μπόμπιτ και Τζο Γουόκερ αντίστοιχα για το «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν. Το «Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» βραβεύτηκε για την μουσική του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρία Ντζούρκοβιτς.

Τέλος, για τη συνολική προσφορά στο σινεμά τιμήθηκε ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι (φωτογραφία), ο οποίος ευχήθηκε μακρά ζωή στο ευρωπαϊκό σινεμά και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, προσθέτοντας: «Το στόμα μου είναι πολύ ξηρό για μεγάλους λόγους».

Στην Έλεν Μίρεν ανήκει - αναμενόμενα - η τιμή του καλύτερου λόγου της βραδιάς, αφού η Βρετανίδα ηθοποιός, που παρέλαβε τιμητικό βραβείο για την καριέρα της, ξεκίνησε το λόγο της λέγοντας: «Ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που αναγνωρίζετε ότι κι εγώ είμαι μια πόρνη. Και πολύ πολύ περήφανη για αυτό». Το κοινό αναγνώρισε την αναφορά σε λόγο της Ζαν Μορό (η οποία στην απονομή του 2007 είχε για τους (ή μάλλον τις) ηθοποιούς: «Είμαστε οι υπέροχες πόρνες του ευρωπαϊκού σινεμά») και την καταχειροκρότησε.

Η Μίρεν (φωτογραφία) συνέχισε: «Η Ζαν Μορό, η Κλαούντια Καρντινάλε, η Λιβ Ούλμαν, η Μόνικα Βίτι, η Χάνα Σιγκούλα, η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παπά και η σπουδαιότερη για μένα, Άννα Μανιάνι: αυτές είναι οι ηθοποιοί που θαύμαζα, οι ηθοποιοί στις οποίες ήθελα να μοιάζω. Ήθελα να είμαι ηθοποιός σαν κι αυτές, μια γυναίκα σαν κι αυτές.»

Προβληματισμός για το ευρωπαϊκό σινεμά

Ο Βιμ Βέντερς, ο οποίος δημιούργησε το θεσμό πριν από 25 χρόνια ως ευρωπαϊκή «απάντηση» στα Όσκαρ, στον εναρκτήριο λόγο του χαρακτήρισε την επένδυση στο ευρωπαϊκό σινεμά σαν την θεραπεία για την οικονομική κρίση και τη κρίση ταυτότητας της ηπείρου. Το σινεμά, συνέχισε, «μπορεί να εκφράσει το ευρωπαϊκό όνειρο.»

Η βραδιά είχε αρκετούς τέτοιους προβληματισμούς και σκέψεις για το μέλλον και ρόλο του ευρωπαϊκού σινεμά, απέναντι στο ατρόμητο σύστημα του Χόλιγουντ, που παίρνει όλο το οξυγόνο της αγοράς αφήνοντας παραγκωνισμένες τις ευρωπαϊκές παραγωγές.

Βιντεοσκοπημένα μηνύματα από σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς, η Ζιλί Ντελπί, ο Ντέιβιντ Πάτναμ και ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, έθιξαν το θέμα της θέσης του ευρωπαϊκού σινεμά στην παγκόσμια αγορά και τόνισαν τη δύναμη των ιστοριών που βγαίνουν από την ήπειρο. Ο Φατίχ Ακίν, μάλιστα, ζήτησε αυστηρότερους όρους στη διανομή των ευρωπαϊκών ταινιών, ενώ ο Μίκαελ Χάνεκε σχολίασε εύστοχα: «Αν σερβίρεις σε κάποιον πουρέ, είναι πιθανό ότι δεν θα του αρέσει το σπανάκι.»

Αναλυτικά η λίστα με τα βραβεία

Καλύτερη Ταινία: «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε

Σκηνοθεσίας: Μίκαελ Χάνεκε («Αγάπη»)

Ανδρικής Ερμηνείας: Εμανουέλ Ριβά («Αγάπη»)

Γυναικείας Ερμηνείας: Ζαν Λουί Τρεντινιάν («Αγάπη»)

Σεναρίου:  Τόμας Βίντερμπεργκ, Τομπάιας Λίντχολμ («Το Κυνήγι»)

Φωτογραφίας: Σον Μπόμπιτ («Shame»)

Μοντάζ: Τζο Γουόκερ («Shame»)

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Μαρία Ντζούρκοβιτς («Kι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι»)

Μουσικής: Αλμπέρτο Ιγκλέσιας («Kι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι»)

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «Winter Nomads» του Μανουέλ φον Στίλερ (Ελβετία)

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «Superman, Spiderman or Batman» του Τούντορ Γκιουργκίου (Ρουμανία)

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Alois Nebel» του Τόμας Λούνακ (Tσεχία)

Βραβείο Κοινού: «Hasta la Vista» του Τζέφρι Εντχόβεν (Βέλγιο)

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στο Σινεμά: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Τιμητικό Βραβείο: Έλεν Μίρεν

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ