Η Ένωση Κριτικών Αμερικής ψηφίζει με «Αγάπη»

2013-01-07 11:35:52

Η Εθνική Ένωση Κριτικών της Αμερικής ανέδειξε τους δικούς της καλύτερους της χρονιάς, ψηφίζοντας την ευρωπαϊκή «Αγάπη» ως καλύτερη ταινία κι επιβεβαιώνοντας το buzz γύρω από το φιλμ του Χάνεκε, που ξεπερνάει τα όρια της κατηγορίας του ξενόγλωσσου φιλμ.

Η Εθνική Ένωση Κριτικών της Αμερικής ανέδειξε τους δικούς της καλύτερους της χρονιάς, ψηφίζοντας την ευρωπαϊκή «Αγάπη» ως καλύτερη ταινία κι επιβεβαιώνοντας το buzz γύρω από το φιλμ του Χάνεκε, που ξεπερνάει τα όρια της κατηγορίας του ξενόγλωσσου φιλμ. Το βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγαν επίσης στην «Αγάπη», με την Εμανιουέλ Ριβά να θέτει πλέον σοβαρή υποψηφιότητα και για το Όσκαρ.

Ο πρώτος ανδρικός ρόλος ήταν υπόθεση του Ντάνιελ Ντέι Λιούις («Λίνκολν»), ενώ ο Μάθιου  ΜακΚόναχι («Magic Mike» και «Bernie») και η Έιμι Άνταμς του «Master» ήταν οι νικητές των β’ ρόλων. Ο «Λίνκολν» βραβεύτηκε και για το σενάριο, ενώ ο «Master» του Πολ Τόμας Άντερσον απέσπασε και το βραβείο φωτογραφίας. Καλύτερο ντοκιμαντέρ αναδείχτηκε από τους Αμερικανούς κριτικούς το «The Gatekeepers» του Ντρορ Μορέχ, ενώ το «This is not a Film» του Τζαφάρ Παναχί ψηφίστηκε ως η καλύτερη πειραματική κινηματογραφική δημιουργία.

Η Εθνική Ένωση Κριτικών που ιδρύθηκε το 1966 θεωρείται αρκετά ασφαλής πυξίδα για τίτλους και ονόματα που φτάνουν κάθε χρόνο μέχρι το Kodak Theatre κι αυτή η ξεκάθαρη προτίμησή της στην «Αγάπη» δεν αποκλείεται να επικυρωθεί και με περισσότερες οσκαρικές υποψηφιότητες – εκτός από τη σίγουρη επικράτηση του φιλμ ανάμεσα στα ξενόγλωσσα. Σε τρεις ημέρες θα ξέρουμε.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ